facebook
twitter

Чужбина

ЕП се усъмни в декларациите за финансови интереси на 9 кандидати за еврокомисари

Публично огласени данни се разминавали драстично със заявеното от номинираните
930
 EПА/БГНЕС
Евродепутатите са поискали от 9 кандидат-еврокомисари разяснения за финансовите им интереси.

Правната комисия в ЕП е поискала девет от номинираните за комисари в новата ЕК да дадат допълнителни обяснения към декларациите си за финансови интереси, които вече са подали, съобщи електронното издание "ИЮ Обзървър", като цитира пост в Туитър на евродепутатката Манон Обри (Европейската обединена левица - Северна зелена левица). Тя е член на правната комисия в ЕП. Според Обри някои от декларациите били „непълни, будещи подозрения или направо шокиращи”. Тя уточнява, че публично разгласена информация от медии или от обществени институции, противоречала на това, което някои от кандидатите са описали в представените документи.

Четири декларации били „празни”, от други четири пък ставало ясно, че кандидатите имат дялове във фирми, която са регистрирани като лобисти в ЕС, сред които са германският фармацевтичен гигант „Байер” и италианската енергийна компания „Ени”. Обри уточнява, че в две от декларациите имало „противоречия с минали заявления”. Тя обаче не споменава имената на нито един от деветима кандидат-еврокомисари, чиито документи са събудили съмнения у евродепутатите.

Правната комисия е поискала от тях да представят допълнителна информация към подадените вече документи до 27 септември, за да може да даде зелена светлина за изслушванията на тези кандидати за еврокомисари от ЕП. Публичните изслушвания в ресорните комисии ще започнат на 30 септември. Ако и допълнителните разяснения не удовлетворят евродепутатите, Комисията по правни въпроси може да привика съответния кандидат за миниизслушване при затворени врати преди публичното, уточнява "ИЮ Обзървър". 

„Ясно е, че бъдещата ЕК има финансови връзки с петролни и финансови лобита”, заяви още Манон Обри, цитирана от „ИЮ Обзървър”. Трима от посочените от полското електронно издание кандидат-еврокомисари вече станаха обект на допълнителни проверки от страна на национални или европейски институции, борещи измамите. Румънската антикорупционна агенция поиска разрешение от парламента в страната да провери съмнителна имотна сделка на Плумб. Белгийската прокуратура пък разследва твърдения, че Рейндерс е взимал подкупи и за пране на пари. Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ) проверява Войчеховски за злоупотреби със средства за служебни пътувания, докато е бил евродепутат от 2004 г. до 2016 г.

ПОДОЗРЕНИЯ

Полското издание Onet.pl публикува имената на осем от събудилите съмнения в евродепутатите кандидат-комисари, като се позова на свой източник в ЕП. Според него декларациите си трябва да допълнят: Жозеф Борел (Испания, кандидат за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността); Елиза Ферейра (Португалия, кандидат за еврокомисар с ресор „Кохезия и реформи"); Йоханес Хан (Австрия, кандидат-комисар с ресор „Бюджет”); Стела Кириaкидес (Кипър, кандидат-комисар „Здравеопазване”); Рована Плумб (Румъния, кандидат-комисар „Транспорт”); Дидие Рейндерс (Белгия, кандидат-комисар „Правосъдие”); Кадри Симсон (Естония, кандидат-комисар „Енергетика”) и Януш Войчеховски (Полша, кандидат-комисар „Земеделие”).

Все още няма коментари

Още

Гешев постави България под прожектора заради съмненията за сериозна корупция

19.12.2019

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5753 3
Слабаков: Заплатата на евродепутат е само 6000 евро

22.12.2019

5380 19
Пакетът "Мобилност" раздели ЕП и ЕК

19.12.2019

403

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)