Медия без
политическа реклама

Еквадор избира президент в атмосфера на безпрецедентно насилие

20 Авг. 2023
Военни пренасят бюлетините до урните.
БГНЕС
Военни пренасят бюлетините до урните.

Еквадор провежда избори днес, за да избере нов президент, а полицията и военните са нащрек срещу безпрецедентно насилие в страната след убийството на кандидат за президентския пост по-рано този месец, предава АП. Много еквадорци заявяват, че няма да напуснат дома си, за да гласуват, въпреки че ги грози глоба заради това.

Изборите бяха свикани, след като бившият вече президент Гийермо Ласо разпусна парламента с указ през май, за да избегне импийчмънт поради обвинения, че не е прекратил съмнителен договор между държавната компания за транспорт на петрол и частна компания. Той реши да не участва в извънредните избори.

Осем кандидати се състезават за президентския пост за периода до май 2025 година, когато ще има нов вот, пише БНР. Победителят ще трябва да се бори с политическа нестабилност, икономическа криза и ръста на насилие, подхранвано от наркотрафика, променили атмосферата в Еквадор, до неотдавна - най-мирната страна в Латинска Америка.  Проучванията сочат за фаворит 45-годишната адвокатка Луиса Гонсалес с около 30 на сто подкрепа. 

СТРЕЛБА

Кандидат за президентските избори в Еквадор, засегнат от проява насилие, призова за разследване, след стрелба в близост до ресторанта, в който е закусвал, съобщи БГНЕС, като се позовава Би Би Си.

Консервативният политик Ото Соненхолцнер е бил със семейството си и свои поддръжници, когато са се чули изстрелите. Смята се, че Соненхолцнре не е бил мишената на нападението. Политическата кампания обаче е белязана от рязко увеличение на броя на бандитските нападения.

Миналата седмица в столицата беше убит кандидатът Фернандо Вилависенсио.Инцидентът с 40-годишния Зоненхолцнер се случи в Гуаякил, най-големия град в Еквадор.

На видеоклип, публикуван в социалните мрежи, се вижда как бившият вицепрезидент разговаря със свои поддръжници в ресторант, преди да се чуят изстрели, които всяват паника. Местни журналисти съобщиха, че в околността е имало грабеж.

След това Соненхолцнер написа в Туитър: "Слава Богу, всички сме добре, но настояваме за разследване на случилото се... Не можем да продължаваме така."

Макар че след убийството на Вилависенсио в Кито никой друг кандидат за президент не е бил обект на директна атака, подобни престрелки показват колко опасен е станал Еквадор.

За съжаление подобни случаи са част от ежедневието, особено в градове като Гуаякил, който е завладян от наркотрафиканти.

По-рано подобно нещо се случи по време на предизборната кампания на кандидата Даниел Нобоа. В северната провинция Есмералдас пък беше застрелян местен политик.

Кандидатите се стремят да подчертаят тези опасности преди вота.

Застрелването на Фернандо Вилависенсио промени хода на кампанията, като сега кандидатите акцентират върху мира и сигурността - защото това е нещото, в което всеки еквадорец иска да бъде уверен.

Бровираните жилетки също се появяват все по-често по време на кампанията, а много кандидати намалиха броя на заключителните си предизборни прояви, тъй като много еквадорци проявяват огромна предпазливост преди изборите.

Съществува реален страх от нови прояви на насилие, докато хората се готвят да гласуват.

Според местните медии Вилависенсио е бил откровен журналист, който е разкривал случаите на корупция и е разобличавал връзките между организираната престъпност и длъжностните лица.

Шестима души бяха арестувани във връзка с убийството му, като всички те са колумбийски граждани.

Кметът на крайбрежния град Ла Либертад също заяви, че е бил обект на опит за убийство.

Кметът Франсиско Тамарис каза, че на 18 август вечерта въоръжени лица са произвели 30 изстрела по автомобила му, но той е избягал от мястото невредим.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Еквадор,  избори

Още по темата