Медия без
политическа реклама

ЕК официално препоръча Украйна и Молдова за кандидат членове на ЕС

17 Юни 2022
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и украинският президент Володимир Зеленски имат една цел
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и украинският президент Володимир Зеленски имат една цел

ЕК официално препоръча да се даде на Украйна и Молдова статут на кандидат членове на ЕС. "Украйна вече е изпълнила около 70% от правилата, нормите и стандартите на ЕС. Но все още има какво да се направи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и олигарсите, както и по отношение на фундаментални права. Затова статутът се дава с разбирането, че страната трябва да проведе редица важни реформи. Украйна ясно показа своето желание да отговори на европейските стандарти и правила. И започна своя път към ЕС още преди войната", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че процесът ще зависи от резултата, постигнат от Украйна.

 

 

 


Украинският президент Володимир Зеленски приветства препоръката на ЕК и изрази надежда, че следващата седмица страните членки ще подкрепят решението за Украйна.


 

Молдова също получава статут на кандидат член на ЕС с уговорката, че ще проведе редица реформи.

Грузия получава европейска перспектива, но трябва да предложи ясен план за структурни реформи и как ще изпълни редица условия, за да получи статут на кандидат член. "Тя все още има да извърви дълъг път, но ние вярваме, че тя ще успее да изпълни условията", каза фон дер Лайен.

Решението за предоставяне на статут на кандидат за членство на Украйна и Молдова ще бъде взето от лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел на 23-24 юни. По време на посещението си в Киев френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги заяви, че Франция, Германия, Италия и Румъния ще подкрепят предоставянето на статут на кандидат за членство на Киев. Нидерландия и Дания се противопоставяха на този ход, но вчера датският премиер заяви, че държавата му няма да пречи на даването на статут.

 

 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата