facebook
twitter

Чужбина

Джамията "Св. София" провокира гняв в християнския свят

Гръцки евродепутат зове за санкции срещу Турция
Обновена
2 700
 ЕПА/БГНЕС
Базиликата "Света София" в Истанбул заедно с добавените й минарета бе музей, който свидетелстваше, че исторически е била почитана от две религии

Европейските депутати от гръцката управляваща партия "Нова демокрация" започнаха събиране на подписи в Европейския парламент за спасяването на "Света София". Целта на подписката е да набере достатъчно подкрепа, а след това ще бъде изпратена до върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле с настояване те да предприемат необходимите мерки за спасяването на "Света София" в Истанбул като обект на световното наследство. Това съобщи в събота новинарският портал Capital.gr., цитиран от БГНЕС

По-рано гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че решението на Турция да превърне катедралата в джамия ще засегне не само отношенията на Анкара с Гърция, но и отношенията й с Европейския съюз и ЮНЕСКО.

Евродепутатите в ЕП ще имат срок до вторник, ако искат да подкрепят гръцката инициатива. В подписката могат да участват представители на всички страни и политически групи, с изключение на крайната десница.

Инициатор за събирането на подписи е заместник-председателят на Европейската народна партия Вангелис Меймаракис.

В петицията се казва, че „турското правителство грубо нарушава международното право и европейските принципи и ценности“. Цитиран е и текст от правилата на ЮНЕСКО, според които всяка „държава трябва да гарантира, че не се правят промени в универсалната стойност на обект на световно наследство, разположен на нейна територия, и че всяка промяна изисква предварително уведомяване от съответната държава на ЮНЕСКО и ако е необходимо, разглеждане на искането му от Комитета за световно наследство. "

Авторите на подписката отбелязват, че „Света София" е образец за църква, и е повлияла както на източното, така и на западното изкуство.

По-рано водещите политици на Гърция, както и политическите партии на страната, излязоха с остри критики към решението на турските власти. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в петък, че Гърция остро осъжда решението на Турция да превърне храма в джамия. Според премиера този акт ще засегне не само отношенията на Турция с Гърция, но и отношенията й с Европейския съюз, ЮНЕСКО и световната общност като цяло. Въпросът за статута на катедралата ще бъде повдигнат на следващата среща на Върха на ЕС, насрочена за 17-18 юли.

В петък турският Държавен съвет, който е висш административен съд на страната, отмени решението от 1934 г., с което църквата-джамия бе превърната в музей. Веднага след това турският президент Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщането на базиликата в джамия, както и че там започват мюсюлмански служби и ритуали. Още вчера мюсюлмани изпълниха площада пред "Света София" в подкрепа на указа, подписан от президента Реджеп Ердоган, с който се сменя статута на базиликата. Мюсюлманите участваха в благодарствена петъчна молитва (намаз) по повод отварянето на джамията, в която на 24 юли ще се извърши първата мюсюлманска молитва. Събралите се на площада отправяха благодарности и молитви за решението на президента.

След решението на Турция да превърне църквата "Света София" в джамия Атина трябва незабавно да наложи санкции на Анкара, да затвори турското консулство в Комотини, музея на Ататюрк в Солун, да затвори границата с Турция, да не отваря джамия във Вотаникос, както и да затвори стотици незаконни джамии като част от санкциите срещу Турция. Това съобщи пред РИА Новости евродепутатът Нотис Мариас. Той е професор в университета в Крит, където преподава институционалната структура на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

"Дълги години Ердоган подготвя превръщането на "Света София" в джамия. Поради тази причина като евродепутат многократно съм го осъждал в изказванията си пред Европейския парламент", заяви евродепутатът Нотис Мариас. Той нарече решението на Ердоган за базиликата "провокативно и абсолютно незаконно".

"Решението за превръщането на църквата в джамия е в нарушение на решението на ЮНЕСКО да обяви "Света София" за световно културно наследство. "Света София" не е плячка на Ердоган, тя принадлежи на цялото човечество. Тя е символ на християнството. Превръщайки го в джамия, Ердоган провокира и обижда не само християните, но и цялото човечество", каза политикът. И допълни, че решението на Ердоган изправя света пред дилемата "култура" или "варварство", а към такава дилема не трябва да има никаква търпимост, тъй като това е "ислямски фундаметализъм".

Мариас подчерта, че "незаконното решение на Ердоган да превърне "Света София" в джамия вече е осъдено от Гърция, Русия, ЕС и САЩ, както и от всички християнски религиозни водачи по света.

Франция заяви, че съжалява за решението на Турция. В изявление на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, оповестено тази сутрин, се казва: "Франция дълбоко съжалява за решението на Турския държавен съвет, с което се променя статутът на музея "Света София", и за последващия указ на президента Реждеп Таийп Ердоган за прехвърлянето на базиликата под контрола на Департамента по религиозни въпроси". Льо Дриан подчертава, че "подобни решения са заплаха за  светския и модерен характер на турската държава". "Целостта на тази религиозна, архитектурна и историческа перла, символ на свободата на религията, толерантността и многообразието, трябва да се поддържа като обект на ЮНЕСКО, вписан в спикъка на световното наследство. "Света София" трябва да продължава да бъде доказателство за многообразието на религиозното наследство, диалога и толерантността", изтъква Льо Дриан.

Световният съвет на църквите, който обединява около 350 християнски църкви, включително протестантски и православни, изрази своята "скръб и тревога" заради решението на турските власти.

Руската православна църква изрази съжаление по повод решението на Ердоган. Решението на турските власти да превърнат музея "Света София" в джамия едва ли ще бъде преразгледано в близко бъдеще, заяви Владимир Легоида, ръководител на синодалния отдел на Московската патриаршия за връзката на църквата с обществото и медиите, предаде ТАСС.

"След като решението е взето окончателно, надеждата ни е, че то ще се промени. Към момента, гледайки близкото бъдеще, нямаме основание да вярваме, че то ще бъде променено. Със сигурност историята ще постави всичко на мястото си", заяви Легоида.

Той отбеляза голямото значение на "Света София" за целия християнски свят. "Ясно е, че официално това е вътрешен въпрос за Турция, но има неща, които надхвърлят официалните решения в страната. Това решение ще бъде възприето негативно в целия християнския свят. Няма как да очакваме друга реакция от християните", обобщи представителят на Руска църква.

По-рано ръководителят на отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия Митрополит Иларион Волоколамски заяви, че превръщането на "Света София" в джамия изглежда като умишлено влошаване на междурелигиозните отношения и ще бъде възприето негативно в Русия.

Московският патриарх и на цяла Русия Кирил заяви в началото на юли, че промяната на статута на "Света София" в Истанбул ще причини дълбока болка за руския народ, а запазването на неутралния статут на катедралата като музей ще помогне за развитието на отношенията между Русия и Турция.

Атина остава последната европейска столица, в която няма джамия. Очаква се до няколко месеца да бъде отворен мюсюлмански храм в района на Атинакос в Атина. След обявяването на независимост от Османската империя през 1832 г. нито едно гръцко правителство не разреши изграждането на джамия в Атина. Десетки хиляди мюсюлмани от Близкия изток, Африка и Индия, обаче, живеят в гръцката столица. Те се молят в незаконни параклиси.

БГНЕС припомня, че "Света София" е основана от византийския император Юстиниан и е открита на 27 декември 537 г. Базиликата е най-големият храм в християнския свят за повече от хиляда години. След като османците превземат Константинопол през 1453 г., църквата е превърната в джамия, но от 1934 г. сградата с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк се превръща в музей и е включена в списъка за световно историческо наследство на ЮНЕСКО.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо превръщането на "Св. София" в джамия е културна катастрофа

26.07.2020

1395
В Гърция гориха турски знамена заради джамията "Св.София"

25.07.2020

Обновена

3265 9
Хиляди турци се събраха за първа молитва в "Света София"

24.07.2020

Обновена

4060 53

Коментари

редник

но от 1934 г. сградата с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк се превръща в музей...

Кога ли ще почне събаряне на паметници?...

словата МИ

 да не отваря джамия във Вотаникос, както и да затвори стотици незаконни джамии като част от санкциите срещу Турция. Това съобщи пред РИА Новости евродепутатът Нотис Мариас. 

 

Уау! Кириос Мариас направо взриви Гърция отвътре..

С милион мусулмани само в Атина, които за разлика от него са вярващи..

На какво разчита? Че Русия ще се бие с Турция, за да даде Константинопол на гърците?

Това, че Дума примерно осъдила постъпката на Ердоган , не значи много. Либералите в Русия не са в най добрата си позиция. Да се съсредоточи на Европарламента. Може наследниците на средновековните рицари да организират нов кръстоносен поход за освбждаване на божият храм.

Мето от Факултето

Другари,обстановката е революциона.Коронавирусът броди из Европа,в българския санджак тлеят масови бунтове,цариградският бейлербей проигра на табла христиенските вакъфи,а божият наместник във Ватикана пасува. Срам!😬

Памфуций
снимка на Памфуций

Catholic bishops in Turkey pledged not to contest plans to turn Istanbul’s ancient Hagia Sophia cathedral that now serves as a museum into a Muslim place of worship.

In announcing their decision June 18, the bishops backed government claims that the monument’s future is a question of national sovereignty.

“We are a church deprived of juridical status, so we cannot give any advice on this country’s internal questions,” the Turkish bishops’ conference said in a statement sent to Catholic News Service.

“Although we would wish Hagia Sophia to retain its character as a museum, it isn’t for us to intervene or even give our opinion on a decision which solely concerns the Republic of Turkey,” the bishops said.

The statement came amid international protests against Turkish government calls for the 6th-century landmark to be converted into a mosque. A plan for the conversion was expected to be approved by Turkey’s highest court July 2

opa4

Да покажем на света, че сме добри християни! Още в понеделник МС да вземе решение по предложение на Б. Банов джамията срещу Халите в София да стане музей!

nebenebe

Никакъв музей. Тая мизерия на пъпа на София трябва да бъде срината до основи. Аз не харесвам София, и може би една от причините е тая грозотия в центъра. Сега е моментът.

levent

Явно Ердо постига желания ефект със Света София, да предизвика гърците и европейците, за да покаже на смачкания си от икономическата криза електорат че той защитава Турция срещу атаките на европейците и гърците. Вместо да крещят напразно, гърците биха могли да пляснат хубав шамар на Ердо, незабавно разрелавайки строеж на джамия в Атина, както и с обявяване на реконструкция на 1-2 други исторически джамии и така тяхната пропаганда щеше да бъде много по- ефективна и щеше

да заденчи простащината на Ердоган не само в света, а и в самата Турция. Реставрация на 1-2 исторчески джамии в Гърция не би навредила на страната по никакъв начин, точно обратно, щеше да покаже че те са цивилизовани а грузинеца е варварин. В Турция малцина фундаменталисти искаха Св. София да стане джамия, нямаше широка обществена подкрепа за такова деяние, но гърците се хванаха на въдицата на грузинеца и наляха малко масло в огъня който той се опитва да поддържа с разни глупави деяния.  

nebenebe

Наивен човек сте, да ви кажа. А ние сме проспали много време. Ердоган върви по ръба, гледа да опази кожата. Ние в лицето на БХ играем ролята на слуги.  Докога? Първо трябва да се премахне двойното гражданство. И да се готви нова изселническа спогодба. След това ще дойде ред и на съюзника на каманяките, а по същество интересчии всякакви в т.н. ДПС. Дано съм жив да се похвалим с умен премиер И само десетина партийки. И никакво ДПС. Изпълни си функциите дадени им от ченгетата. Наядоха се. И никакви турци, никакви цигани по медиите от мисирките. Само български граждани.

Meto_ot_Interneto

Действията на османлиите са от политическо естество. Религията няма нищо общо с поредната диващина на таяя агресивна държава с мераци за нов халифат.

Памфуций
снимка на Памфуций

 Религията няма нищо общо с поредната диващина на таяя агресивна държава с мераци за нов халифат.

😂

Meto_ot_Interneto

Прав си да се подиграваш. Моя грешка, трябваше да на напиша, че мотивите на турците да направят катедралата на джамия не са религиозни, а политически.

nebenebe

Предостатъчно са цвъкали наоколо, та сал едно кубе се види. Ердоган се проявява кат селски тарикат. Че и пингвинката разхожда/показва. Тя професьор ли е, че гледам се блещи през стъкла?

Памфуций
снимка на Памфуций

Прав си да се подиграваш. Моя грешка, трябваше да на напиша, че мотивите на турците да направят катедралата на джамия не са религиозни, а политически.

Всъщност голямата ти грешка е, че теглиш дебела граница между "религиозно" и "политическо" в ислямизма и неоосманизма. 

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш