Медия без
политическа реклама

Алхимикът Георги Чапкънов-Чапа показва съкровища в НХГ

В изложбата са над 70 творби, сред които виртуална „Света София“ и бюстът на Фелини

14 Февр. 2023
Проектът "Чапкънов. Алхимикът" разкрива и как протича творческият процес при големия скулптор.
Национална галерия
Проектът "Чапкънов. Алхимикът" разкрива и как протича творческият процес при големия скулптор.

Изложба на големия български скулптор Георги Чапкънов-Чапа, посветена на неговата 80-годишнина, открива Националната галерия в Двореца на площад „Княз Александър I“ 1. Вернисажът е днес, 14 февруари,  от 18.00 до 20.00 ч., след което произведенията на единствения в света художник, на когото великият Федерико Фелини е позирал лично, ще бъдат на разположение на ценителите до 14 май.

В експозицията „Чапкънов. Алхимикът“ са включени над 70 творби, някои от които непоказвани досега пред пубика – собственост на автора, от фонда на Националната галерия, Музея на хумора и сатирата в Габрово, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Велико Търново, Добрич, Русе, Силистра, Стара Загора и Ямбол, както и от частни колекции.

Чрез средствата на виртуалната реалност в една от четирите зали, предназначени за изложбата, ще бъде представен най-знаковият за Чапа проект – монументът „Света София“. Разположена върху 16-метрова колона, тази статуя е пред очите на всички на пл. „Независимост“, където в античността е била главната западна порта на града, но е малко позната в своите детайли и история. Процесът на създаването й, продължил повече от девет месеца, е представен с откъси от непоказвания досега филм на режисьора Тодор Чапкънов, син на скулптора. Навремето осемметровото изображение на София със совата в ръка – олицетворение на вечната премъдрост, наред с възторзи предизвика и доста критики, тъй като бе определено като прекалено езическо…

В експозицията ще присъства и гипсова отливка от бюста на Фелини, която Чапкънов-младши е донесъл за събитието специално от Италия.

Изложбата, ретроспективна по своя характер, поставя толкова “земното” на пръв поглед творчество на Георги Чапкънов в контекста на един надземен, метафизичен свят. Това е пътят, по който е съдено да премине всяка човешка душа – от преддверието/чистилището до ада и рая. Този Космос, духовен свят на преобразуване, се държи от едно всесилно божество, което има женска същност и форма – „небесната премъдрост” София, обясняват кураторите Иво Милев и Милко Добрев.

Очаква се на откриването да присъства и самият скулптор, който на 24 януари закръгли 80 и все още се възстановява и рехабилитира след прекаран тежък коронавирус.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата