Медия без
политическа реклама

България се нареди сред отличничките в НАТО по разходи за отбрана

Рекордните 23 държави надхвърлиха 2% от БВП за военни разходи

18 Юни 2024
Президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) прие вчера в Белия дом генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и го поздрави за отчетения резултат
ЕПА/БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) прие вчера в Белия дом генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и го поздрави за отчетения резултат

Рекордните 23 от общо 32 държави в НАТО са постигнали целта на алианса за 2% разходи за отбрана, показват последните статистически данни на НАТО, публикувани снощи. Сред тях е България с 2,18% от БВП през 2024 г. 

Германия, Нидерландия, Норвегия и Турция са сред страните, които за първи път са достигнали 2%.

"В цяла Европа и Канада съюзниците от НАТО тази година увеличават разходите за отбрана с 18%", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, застанал до президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом в понеделник. "Това е най-голямото увеличение от десетилетия насам."

Фактът, че 23 държави изпълняват целта, която беше поставена преди 10 години (двойно повече отколкото преди четири години), показва, че европейските съюзници наистина се активизират и поемат своя дял от общата отговорност за защита на всички нас в алианса на НАТО, добави той.

НАТО желае да подчертае този дял от разходите за отбрана като доказателство пред критиците от САЩ, особено от Републиканската партия, които призовават за по-справедливо разпределение на тежестта между двете страни на Атлантическия океан.

Полша е начело на класацията с 4,12 %, следвана от Естония (3,43 %), САЩ (3,38 %), Латвия (3,15 %) и Гърция (3,08 %).

Канада, Белгия, Люксембург, Словения и Испания са сред страните с най-ниски разходи.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАТО

Още по темата