Медия без
политическа реклама

Безос е обвинен, че пренебрегва проблеми с ракетите на Blue Origin

01 Окт. 2021
Джеф Безос
ЕПА/БГНЕС
Джеф Безос

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) заяви, че ще разгледа обвиненията за пренебргеване на мерките за безопасност от компанията Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос, предава Би Би Си. Обвиненията са отправени от 21 настоящи и бивши служители, които твърдят, че компанията е неглижирала безопасността на екипажа на ракетния кораб New Shepard за сметка на предимство в космическата надпревара. Персоналът също се оплаква и от сексизъм и дискриминация, които царят в компанията. Blue Origin отхвърли обвиненията.

Автор на оплакването е бившата ръководителка на вътрешните комуникации на Blue Origin Александра Ейбрамс. Тя изтъква, че според мнението на инженери Джеф Безос, който излетя в космоса през юли, ''е имал късмет, че нищо не се е случило", тъй като компанията е подценила повече от 1000 доклада за проблеми, свързани с двигателите, които захранват ракетите на Blue Origin.

В допълнение към опасенията за безопасността, персоналът също така твърди, че ръководството на компанията упражнява политика на сексизъм и дискриминация, при която мениджърите се държат непристойно спрямо жените. Авторите на писмото казват, че един от изпълнителните директори е докладван многократно в отдел ''Човешки ресурси'' за сексуален тормоз. Въпреки това не са били предприети действия за уволнението му. Друг случай разказва за изпълнителен директор, който е бил толкова известен със сексисткото поведение, че новите жени служители били предупреждавани да го избягват, тъй като е бил защитен от приятелските си отношения с Безос.

Говорител на Blue Origin каза, че Ейбрамс "е била уволнена  преди две години след многократни предупреждения по въпроси, свързани с федералните разпоредби за контрол на износа". 

През юли компанията осъществи първия си полет с екипаж на ракетния кораб New Shepard заедно с Джеф Безос на борда. Ракетата е предназначена да обслужва растящия пазар за космически туризъм. Въпреки това Безос е изправен пред силна конкуренция в лицето на SpaceX на Илон Мъск и Virgin Galactic на Ричард Брансън.

Последвайте ни и в google news бутон