facebook
twitter

Чужбина

Берлин ще маха данък "солидарност"

1008
ЕПА/БГНЕС
Олаф Шолц

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел реши да не се удържа вече данък "солидарност" от повечето данъкоплатци, предадоха агенциите. Данъкът бе въведен след обединението на Германия. Целта му бе на първо място да подкрепя икономическото развитие на по-бедните източни провинции, влизащи в състава на някогашната Германска демократична република до падането на Берлинската стена през ноември 1989 г.

Според проектозакона, изработен от финансовия министър Олаф Шолц, около 90 процента от данъкоплатците от 2021 г. вече няма да плащат данъка в размер 5.5 процента, който е прибавен към подоходния данък. За още 6.5 процента от данъкоплатците данъкът ще бъде намален. Само хората с най-високи доходи ще продължат да плащат данъка изцяло. Шолц каза, че правителството ще обсъди това положение в бъдеще, но даде ясно да се разбере в интервю за телевизия А Ер Де, че сега не е моментът най-богатите да получават данъчни отстъпки. С коалиционното споразумение от 2018 г. консерваторите на Меркел и социалдемократите на Шолц се споразумяха за намаляване на данъчното бреме за средната класа.

 

"Днес е важен ден по пътя на приключването на германското обединение. Разходите по обединението до голяма степен свършват", посочи Олаф Шолц.

Ключови думи:

Германия, данък
Все още няма коментари

Още

Нападател взе на прицел евреи в Германия

10.10.2019

313
Американски изтребител F-16 се разби в Германия

08.10.2019

2611 22
Българин пострада при терористично нападение в Германия

09.10.2019

283 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×