facebook
twitter

Чужбина

6 държави подкрепиха Макрон за постепенно членство в ЕС

Те предлагат преговорите със Северна Македония и Албания да започнат през март 2020 г.
972
 Пресслужба на Съвета на ЕС
Съветът на ЕС по общи въпроси направи преглед как върви диалогът за върховенството на закона в ЕС.

Шест държави подкрепят инициативата на Франция за нов начин на разширяване на ЕС, при който държавите кандидатки ще бъдат приемани на седем стъпки и съответно ще получават постепенен частичен достъп до общите политики и фондовете на ЕС. Френската държавна секретарка по европейските въпроси Амели дьо Моншален назова кои са държавите. Преди да влезе на заседанието в Брюксел на Съвета на ЕС по общи въпроси, тя ги изреди: Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Италия и Словения. Освен това добави, че очаква скорошна подкрепа от Дания и балтийските страни.

По-рано шестте държави изпратиха писмо до председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, в което заявиха, че признават нуждата от нов начин за преговаряне с кандидатките и настояват още през март 2020 г. той да бъде изпробван, като се даде зелена светлина за преговори със Северна Македония и Албания, които бяха блокирани от френския президент Еманюел Макрон на Европейския съвет през октомври.

Френската инициатива за постепенно приемане се основава на опита, който ЕС е натрупал от преговорите с последните приети държави - България, Румъния и Хърватия, каза министърката без портфейл Амели дьо Моншален. За две от тези държави - България и Румъния - бе въведен специален Механизъм за сътрудничество и проверка, защото бяха приети недостатъчно подготвени. Той трябва да бъде заменен по предложение на ЕК от друг по-общ механизъм за върховенство на закона, който да следи как функционират съдебните системи във всички държави от ЕС.

РАЗНОБОЙ

Съветът на ЕС по общи въпроси вчера направи преглед как върви диалогът за върховенството на закона в ЕС, започнат през 2015 г., но тъй като не постигна консенсус, не можа да приеме подготвените от ротационната председателка Финландия писмени заключения. Според неофициална информация само Унгария е била против, а 26 държави са подкрепили текста. Въпросът бе оставен за по-нататъшно обсъждане през декември след сформирането на новата Еврокомисия.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е пета в ЕС по бързо растящи цени

24.02.2020

1327 5
В Брюксел обсъждат орязан бюджет и нови данъци за следващите 7 г.

20.02.2020

Обновена

994 6
EС добави 4 нови държави в черния списък на данъчните оазиси

18.02.2020

1042 4

Коментари

indiec

А би могло подобна идея да бъде лансирана от България, като първа стъпка да бъде, например, признаването на българската история и отказ от кражбите.

Ама Кой ...?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш