facebook
twitter

Чужбина

3-ма изследователи на Космоса взеха Нобеловата награда за физика

106
ЕПА/ БГНЕС
Генералният секретар на Кралската шведска академия на науките Горан Хансон (в средата) обяви лауреатите на тазгодишната Нобелова награда за физика.

Изследователи на Космоса станаха лауреати на Нобеловата награда за физика тази година. Това са Джеймс Пийбълс за теоретични открития във физическата космология и Мишел Майор и Дидие Келоз за откритието на първата екзопланета.

Пийбълс ще получи половината от наградния фонд от 9 млн. шведски крони. "Теоретичната му рамка, развита в продължение на две десетилетия, е основата на съвременното разбиране за историята на Вселената - от Големия взрив преди 14 млрд. години до днешния ден", обясняват от Нобеловия комитет.  Майор и Келоз, които са работили заедно, ще си поделят другата половина от наградата. През 1995 г. в Южна Франция те за пръв път са открили планета, намираща се извън Слънчевата система - екзопланета. Тя обикаля около звездата 51 Pegasi, която е подобна на Слънцето. Самата планета на име 51 Pegasi b е "газова топка, сравнима с най-големия газов гигант в Слънчевата система - Юпитер". Името й, прието от Международния астрономически съюз през 2015 г., е Димидиум ("половин", от латински) като препратка към това, че масата й е поне наполовина от тази на Юпитер. Откритието им предизвиква революция в астрономията, вече са открити над 4000 екзопланети.

Ключови думи:

физика, Нобелова награда
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протести съпровождат връчването на Нобела за литература

11.12.2019

182
Изследвания на бедността взеха Нобеловата награда за икономика

14.10.2019

836 5
Олга Токарчук и Петер Хандке са носители на Нобел за литература

10.10.2019

1330 28

Коментари

Sir Mano

Откритието им предизвиква революция в астрономията, вече са открити над 4000 екзопланети.

Хора, наистина съм далече от "абстрактните" науки, но кое му е революционното на "откритието"?

Ако съществуваше само една екзопланета - ОК - изследвайте уникалността и, но те открили 4000 - това вече си е статистика и нищо "революционно" няма ....

tatyana1

Тази май беше първата!

Nonameman

Пък аз си мислех че ще са Шелдън Купър, Ленард Ховстетър и Хауърд Уоловиц.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×