Quantcast
Задава се нова вълна на повишение на банкови такси | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Задава се нова вълна на повишение на банкови такси

Така трезорите компенсират поевтиняването от 15 декември на трансграничните еврови преводи
2 103
 Илияна Кирилова
От 15 декември високите такси за трансграничните преводи в евро трябва да се изравнят с тези на вътрешния пазар. Българските банки се опитват да компенсират това с вдигане на други такси.

Нова вълна на повишение на банковите такси се задава от декември. След като големите трезори у нас, както в. "Сега" писа, вдигнаха цените на част от най-използваните от гражданите финансови услуги в началото на октомври, вече се включват и по-малките банки. Пощенска банка, Първа инвестиционна банка, ЦКБ, Българо-американска кредитна банка, Токуда банк, Интернешънъл асет банк обявиха промени в тарифите си, които влизат в сила през декември. Банка ДСК, която от началото на октомври вече вдигна част от таксите си, готви нови промени от 15 януари 2020 г. 

Поредното поскъпване на тарифите става на фона на рекордни банкови печалби (1.3 млрд. лв. в края на септември) и в навечерието на влизането в сила на директивата на Брюксел, която задължава нашите трезори да свалят цената на трансграничните еврови преводи. От 15 декември таксата за превод на евро от България за страни от ЕС и обратно не трябва да е по-висока от цената на вътрешните преводи в левове. 

От 3 декември Първа инвестиционна банка вече ще облага воденето на банкови сметки чрез MyFibank с 2.50 лв. месечно, а когато към тях има дебитна карта - 2 лв. От 3.50 на 4 лева се вдига цената на месечното обслужване на банковия пакет "Моят избор". За същия пакет, но онлайн, таксата се вдига от 3 на 3.50 лева. Промени ще има и в размера на сумите за касови операции. В момента при внасяне в брой на 5000 лв., или 2500 евро, не се събира комисиона. От декември обаче лимитът пада на 3000 лв., или 1500 евро. Над тази сума ще се събира по 0.1%, а ако е в евро - 0.15%, или минимум 1 евро.

Тарифата на ПИБ за междубанков превод скача от 2.50 на 4 лева. От 25 на 30 лева ще се увеличи услугата чрез системата RINGS. Вдигат се таксите за нареждане от вътрешнобанкови сметки на гише - от 1 на 1.50 лева.

Пощенска банка увеличава таксите за откриване и обслужване на сметки за физическите лица от 18 декември. Не 2 лв., а 2.50 лв. ще струва откриването на разплащателна сметка в офис на банката, а ако е във валута, повишението е от 1 на 1.50 евро. Таксата за обслужване на стандартна разплащателна сметка без дебитна карта се повишава от 2.50 на 3.50 лв. месечно. Пощенска банка повишава таксата и при теглене на суми от разплащателна и спестовна и депозитна сметка - от 0.35% на 0.40% върху сумата. Поскъпват и левовите преводи на каса към други банки, както и вътрешнобанковите преводи - от 1.50 на 2.50 лв.

БАКБ завишава таксите, които събира по входящи и изходящи преводи във валута, различна от евро. Към банки от ЕС плюс Швейцария и на хартиен носител таксата на тези преводи скача 2.50 на 4 лв., а когато е чрез системата  РИНГС - от 15 на 20 лв. А ако са чрез виртуална банка - от 10 на 13 лв. Таксата за вътрешнобанков превод се вдига от 1.20 на 1.50 лв. 

ЦКБ е обявила нови промени от 12 декемри и още едни от 20 януари догодина. Така например ЦКБ планира да увеличи месечната такса за поддържане на разплащателна сметка без дебитна карта от 2.50 на 2.90 лв., а ако е във валута - от 1.7 на 2 евро. С дебитна карта поскъпването на обслужването на разплащателни сметки ще е по-слабо - от 2.10 на 2.20 лв. и от 1.10 на 1.50 евро, ако е в чуждестранна валута. Завишават се таксите при касови операции. За внасяне на суми в брой ще се събира 0.15% от сумата над 3000 лв. при сегашни 0.1%. Повече ще се плаща и за теглене на пари в брой от разплащателни, депозитни или спестовни сметки - 2 лв. плюс 0.4% за сумата над 2000 лв. при сегашни 1 лв. плюс 0.3% от сумата над 2000 лв. ЦКБ планира повишение и на таксите за кредитни преводи и директни дебити, както и на таксите по запорирани сметки.

НАМЕРЕНИЯ
От догодина ДСК ще оскъпи обслужването на разплащателните сметки. Ако към тях има дебитна карта, месечно таксата ще стане 2.30 лв. при сегашни 2 лв., а без дебитна карта - 4 лв. при сегашни 3 лв. По същия начин поскъпват сметки със студентска карта DSK-ISIC, както и специалните сметки на земеделски производители. ДСК в началото на октомври вече оскъпи част от вътрешнобанковите и междубанковите преводи. Банката увеличи и месечната такса за основна дебитна карта Mastercard Space и Visa Space от 3.75 лв. на 4.15 лв. 
 

Ключови думи:

банки, такси, тарифи
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цената на таксиметровия превоз се вдига с поне 1 лев

23.01.2021

1322 11
Без такса във ВУЗ, ако останеш да работиш в България 5 г.

13.01.2021

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

6760 19
Коронакризата сви печалбата на банките с над 40%

04.01.2021

МИЛА КИСЬОВА

1345 12

Коментари

Stern

Вдигайки тарифите, оправдавайки се със задължението да намалят таксите за европреводи, в крайна сметка банките ще спечелят повече, отколкото ще загубят от намалените преводни такси.

И на никой фактор не му пука, че в ЗЗП има текст, касаещ цената на услугите.

Ама като държавата задължава всеки да ползва банка, но без да поставя никакви условия ... защо пък банките да не се възползват от ексклузивността си?

Хулиган

Когато банките станат повече от банкерите, все от някъде трябва да се изцежда...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsite-i-bankite/

Forza NATO

Поредното поскъпване на тарифите става на фона на рекордни банкови печалби (1.3 млрд. лв. в края на септември)...

Повече такси, повече печалби за таксиметрите, повече рекорди за народното стопанство!

 

А шефът на регулиращата БНБ - тих, невъзмутим

гледаше през на петцифрената си заплата гъстия дим.

Джиджи

Задава се нова вълна на повишение на банкови такси

А повишаване на лихвите по депозитите – КОГА?! ???

9101

Значи трябва да се направи така, че банките да се борят и конкурират за клиенти и парите на хората. 

А не както сега, хората да са задължени да ползват банките. 

Nickolas

Повишаване на лихвите няма да има. По-вероятно е скоро банките, една по една - да въведат отрицателна лихва за това, че пазят парите на вложителя.

Влез или се регистрирай за да коментираш