Медия без
политическа реклама

От случая "Каракачанов" лъсна безсмислието на антикорупционната комисия

От КПКОНПИ ни казваха да не декларираме тавани, тераси, мазета и пр., твърди депутатът от ВМРО Искрен Веселинов

Според Искрен Веселинов и Красимир Каракачанов имотният скандал "има за цел да засегне ВМРО преди европейските избори".
Илияна Кирилова
Според Искрен Веселинов и Красимир Каракачанов имотният скандал "има за цел да засегне ВМРО преди европейските избори".

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е дала указания за корекция на имотната декларация на вицепремиера Красимир Каракачанов, но не в раздела за луксозния му мезонет. Това се разбра от изказване на вицепремиера пред Би Ти Ви. Проверка на "Биволъ" разкри, че в публичната си декларация за м.г. Каракачанов е посочил, че е собственик на жилище от 210 кв. м, но не е обявил терасите от 117.32 кв. м, които фигурират в нотариалния му акт.

От КПКОНПИ не отговориха на въпросите на "Сега" защо комисията не е установила несъответствието и не го е обявила публично, както предвижда законът. Не е ясно и дали ще има нова проверка на декларацията. От прокуратурата също не се занимават със случая засега.

Самият Каракачанов прехвърли отговорността на КПКОНПИ, която би трябвало да го уведоми, ако има проблем, и да поиска несъответствията да бъдат отстранени. Той даде пример с декларацията на съпругата си за възнаграждението й, когато е получил писмо за корекция. Пред Би Ти Ви Каракачанов коментира още, че терасите не са усвоени. На въпрос защо не са декларирани пред КПКОНПИ, той отговори, че е попълнил само жилищната площ, която е 210 кв. м. Той заподозря "политическа преднамерена атака" срещу него и опит да се внуши, че е нарушил закона.

Подобно на сделката на Цветан Цветанов, луксозното жилище на Каракачанов също е придобито чрез замяна. Сделката е станала през 2017 г., а стойността на мезонета е 264 273 лв., се вижда от декларациите на семейство Каракачанови. Двамата са заменили друг мезонет в кв. "Овча купел" с площ 169 кв. м, оценен на 114 273 лв., като са доплатили по 35 000 лв. Сумата според декларираната замяна и доплащането е 184 273 лв. и се разминава с обявената цена на придобиването - 264 273 лв. В имотния регистър пък е вписан материален интерес от 243 048.6 лв. От акта за собственост се вижда, че освен двете части на мезонета са записани и прилежащите части - съответните идеални части от общите части на сградата и тераси с обща площ на терасите 117,32 кв. м. Така жилището, което се намира в идеалния център на ул. "Осогово", става с площ от 327 кв. м.

В декларацията си пред Инспектората на ВСС съпругата на Каракачанов, която е прокурор в Софийска градска прокуратура, но в момента е командирова в Апелативна прокуратура, също не е вписала терасите, показа проверка на "Сега". 

Според адвокат Грета Ганева Каракачанов е длъжен да опише терасите в декларациите си. "Фактът, че е направено, е достатъчно основание да бъде извършена проверка за несъответствието", посочи юристът.

 

ТЕРАСИ И МАЗЕТА НЕ СЕ ДЕКЛАРИРАТ

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов заяви пред "Сега", че в "инструкцията за попълване на декларацията е записано, че можеш да не декларираш тераси, мазета и пр." "Когато се обадиш в КПКОНПИ, за да попиташ как да попълниш декларацията, ти казват - ама не мазета, тавани, тераси и др., всичко, което е РЗП - не. Попълва се застроената площ", каза Веселинов. И допълни, че тази практика била от години.

На въпрос на "Сега" дали има подобни указания и на какво основание са давани те, от КПКОНПИ обявиха, че не са "бюро справки", и поискаха питането в писмен вид. До редакционното приключване на броя отговор нямаше.

 

ПРОКУРАТУРАТА ПУСНА ПРОВЕРКА НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

За разлика от случая с вицепремиера Красимир Каракачанов, прокуратурата светкавично се задейства и образува проверка на имотното състояние на депутата от левицата Елена Йончева. ВКП се е самосезирала по повод публикация в ПИК, че семейството на Йончева има три къщи за гости на морето, построени с 400 000 лв. европари, които не се ползват по предназначението.

"Ще бъде извършена документална проверка на проекта, като на място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение. Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости", посочват от ВКП. Проверката трябва да приключи за месец.

Още по темата