facebook
twitter

Първа страница

От случая "Каракачанов" лъсна безсмислието на антикорупционната комисия

От КПКОНПИ ни казваха да не декларираме тавани, тераси, мазета и пр., твърди депутатът от ВМРО Искрен Веселинов
6179
Илияна Кирилова
Според Искрен Веселинов и Красимир Каракачанов имотният скандал "има за цел да засегне ВМРО преди европейските избори".

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е дала указания за корекция на имотната декларация на вицепремиера Красимир Каракачанов, но не в раздела за луксозния му мезонет. Това се разбра от изказване на вицепремиера пред Би Ти Ви. Проверка на "Биволъ" разкри, че в публичната си декларация за м.г. Каракачанов е посочил, че е собственик на жилище от 210 кв. м, но не е обявил терасите от 117.32 кв. м, които фигурират в нотариалния му акт.

От КПКОНПИ не отговориха на въпросите на "Сега" защо комисията не е установила несъответствието и не го е обявила публично, както предвижда законът. Не е ясно и дали ще има нова проверка на декларацията. От прокуратурата също не се занимават със случая засега.

Самият Каракачанов прехвърли отговорността на КПКОНПИ, която би трябвало да го уведоми, ако има проблем, и да поиска несъответствията да бъдат отстранени. Той даде пример с декларацията на съпругата си за възнаграждението й, когато е получил писмо за корекция. Пред Би Ти Ви Каракачанов коментира още, че терасите не са усвоени. На въпрос защо не са декларирани пред КПКОНПИ, той отговори, че е попълнил само жилищната площ, която е 210 кв. м. Той заподозря "политическа преднамерена атака" срещу него и опит да се внуши, че е нарушил закона.

Подобно на сделката на Цветан Цветанов, луксозното жилище на Каракачанов също е придобито чрез замяна. Сделката е станала през 2017 г., а стойността на мезонета е 264 273 лв., се вижда от декларациите на семейство Каракачанови. Двамата са заменили друг мезонет в кв. "Овча купел" с площ 169 кв. м, оценен на 114 273 лв., като са доплатили по 35 000 лв. Сумата според декларираната замяна и доплащането е 184 273 лв. и се разминава с обявената цена на придобиването - 264 273 лв. В имотния регистър пък е вписан материален интерес от 243 048.6 лв. От акта за собственост се вижда, че освен двете части на мезонета са записани и прилежащите части - съответните идеални части от общите части на сградата и тераси с обща площ на терасите 117,32 кв. м. Така жилището, което се намира в идеалния център на ул. "Осогово", става с площ от 327 кв. м.

В декларацията си пред Инспектората на ВСС съпругата на Каракачанов, която е прокурор в Софийска градска прокуратура, но в момента е командирова в Апелативна прокуратура, също не е вписала терасите, показа проверка на "Сега". 

Според адвокат Грета Ганева Каракачанов е длъжен да опише терасите в декларациите си. "Фактът, че е направено, е достатъчно основание да бъде извършена проверка за несъответствието", посочи юристът.

 

ТЕРАСИ И МАЗЕТА НЕ СЕ ДЕКЛАРИРАТ

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов заяви пред "Сега", че в "инструкцията за попълване на декларацията е записано, че можеш да не декларираш тераси, мазета и пр." "Когато се обадиш в КПКОНПИ, за да попиташ как да попълниш декларацията, ти казват - ама не мазета, тавани, тераси и др., всичко, което е РЗП - не. Попълва се застроената площ", каза Веселинов. И допълни, че тази практика била от години.

На въпрос на "Сега" дали има подобни указания и на какво основание са давани те, от КПКОНПИ обявиха, че не са "бюро справки", и поискаха питането в писмен вид. До редакционното приключване на броя отговор нямаше.

 

ПРОКУРАТУРАТА ПУСНА ПРОВЕРКА НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

За разлика от случая с вицепремиера Красимир Каракачанов, прокуратурата светкавично се задейства и образува проверка на имотното състояние на депутата от левицата Елена Йончева. ВКП се е самосезирала по повод публикация в ПИК, че семейството на Йончева има три къщи за гости на морето, построени с 400 000 лв. европари, които не се ползват по предназначението.

"Ще бъде извършена документална проверка на проекта, като на място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение. Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости", посочват от ВКП. Проверката трябва да приключи за месец.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Каракачанов: Цената на изтребителите е 2,2 млрд., не знам откъде Радев слага още 1 млрд.

29.06.2019

2409 22
Военният министър: Няма как руснаци да участват в ремонта на СУ-25

28.06.2019

2803 21
Тежки административни процедури оскъпяват жилищата

07.06.2019

Алиса Иванова

3935 11

Коментари

bD

Веселинов, Веселинов. Има нотариален акт.

Панимаеш?

овцеговедо

обикновени лъжци и измамници

Памфуций
снимка на Памфуций

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов заяви пред "Сега", че в "инструкцията за попълване на декларацията е записано, че можеш да не декларираш тераси, мазета и пр." "Когато се обадиш в КПКОНПИ, за да попиташ как да попълниш декларацията, ти казват - ама не мазета, тавани, тераси и др., всичко, което е РЗП - не. Попълва се застроената площ", каза Веселинов. И допълни, че тази практика била от години.

На въпрос на "Сега" дали има подобни указания и на какво основание са давани те, от КПКОНПИ обявиха, че не са "бюро справки", и поискаха питането в писмен вид.

Човек не знае да се смее или да плаче,

ablepsia

Нашите конпири, цъфтани и депутати  са същи кокошкари в сравнение с потрошенкото. Ето к`во лъсна за тоз последния тия дни -

насладете се:

 

Панорамный вид резиденции Порошенко стал достоянием общественности

http://kolokolrussia.ru/video/panoramnyy-vid-rezid...

 

https://www.balkans.kp.ru/daily/26238/3120504/

duch

БГ 111 хил. km² площ и 7,153 милиона души

Украйна 603 628 km² и 49,5 милиона жители

та е нормално нашите да са кокошкари, мащабите са други

SvSophia
снимка на SvSophia

Ама не сте прави, редакцията :), изобщо не е безсмислица: на що разселвания, но и на що наказателни показни акции срещу неудобните се нагледахме и продължаваме да гледаме... Именно това осмисля съществуването на конпирите, това беше и целта на съществуването им, както и на извънредните съдилища...

duch

ТЕРАСИ И МАЗЕТА НЕ СЕ ДЕКЛАРИРАТ

И каците с кисело зеле също  

mitkomm

И прокуратурата вярва на ПИК, и веднага хукна да проверявя!Ей, на секундата се самосезира...брееей, кой знае от кога са го чакали този сигнал!

jekovcar
снимка на jekovcar

Че откога парл.представените бандити станаха патриоти.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×