facebook
twitter

Първа страница

След Гешев и Цацаров получи подкрепа под индиго

Главният прокурор и неговият наследник изнесоха съвместна антикорупционна лекция първо пред студенти, после - пред евродепутати
594
 Илияна Кирилова
Главният прокурор Сотир Цацаров единодушно бе издигнат от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за председател на антикорупционната комисия.

След като избраният за главен прокурор Иван Гешев беше подкрепен за поста с еднакви позиции на редица дирекции на МВР, сега кандидатът на управляващото мнозинство за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров също се радва на подкрепа под индиго. На сайта на Народното събрание са публикувани становищата на декана на Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски” доц. д-р Николай Марин и на Института за държавата и правото към БАН, оглавяван от проф. Ирена Илиева, в които с идентични изречения се възхваляват качествата на Цацаров "като ръководител, способен да носи отговорност, който отстоява позициите си аргументирано".

Освен подкрепа обаче номинацията на Цацаров срещна и недоволството на няколко неправителствени организации. С общо становище Антикорупционният фонд, Българският институт за правни инициативи, фондациите "Програма Достъп до информация" и "Институт за пазарна икономика", както и организацията на Българските адвокати за правата на човека се обявиха категорично против начина на провеждане на процедурата за избор на шеф на КПКОНПИ, определяйки я като "предрешена". "Наблюдавайки процедурите по избор, извършвани от Народното събрание, констатираме със съжаление, че това е поредна процедура, страдаща от пороци като липса на състезателност, липса на прозрачност и публичност, отсъствие на професионален и обществен дебат за състоянието на органа", констатират петте организации.

Срещу номинацията на управляващите ще се състезава народният представител от "Воля" Симеон Найденов.

Двама кандидати за шеф на КПКОНПИ ще бъдат изслушани от депутатите в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси във вторник. Концепциите им вече са публикувани на сайта на НС. Впечатление прави, че тази на Цацаров е много по-обемна (25 страници) срещу само 5 страници на кандидата на "Воля", в които е описал професионалната си биография и мотивацията си да оглави КПКОНПИ. "Ще се стремя да създам среда, гарантираща, че лицата, заемащи висши публични длъжности, ще изпълняват правомощията и задълженията си честно и почтено, водени от повелите на Конституцията и законите", изтъква депутатът Симеон Найденов. Като основен приоритет той посочва превенцията на корупцията. Според него е необходимо КПКОНПИ регулярно да събира, обобщава и и анализира информацията, касаеща ефикасността и изпълнението на предвидените в закона антикорупционни мерки. Освен това той ще се стреми да осигури "пълноценно и задълбочено взаимодействие" между комисията и други държавни институции като прокуратурата, ДАНС, МВР, Министерството на правосъдието, Сметната палата, НАП и други. Найденов обещава още да засили сътрудничеството на КПКОНПИ с неправителствените организации и представители на бизнеса "с цел утвърждаване на практиките по превенция и елиминиране на възможностите за незаконно придобиване на имущество".

В концепцията на депутата от "Воля" обаче липсва каквато и да е конкретика за реални действия, особено по отношение на основната работа на КПКОНПИ - конфискационните производства и установяването на конфликт на интереси. Във визията на Цацаров тези теми са залегнали съвсем бегло. За сметка на това той надълго и нашироко е описал намеренията си да въведе промени в работата на администрацията на комисията, включително с евентуални съкращения на щатовете. 

Сред новостите, които настоящият главен прокурор предлага в концепцията си за шеф на КПКОНПИ, е създаването на Обществен съвет към мегаоргана, в който да участват неправителствени организации. "Съветът следва да работи по правила, с редовни периодични и публични срещи, на които да бъдат обсъждани въпроси, свързани с противодействието на корупцията, с гаранции, че становищата и предложения на Обществения съвет ще срещнат задължително обсъждане от състава на комисията", предлага Цацаров. Друго предложение е КПКОНПИ да въведе ежедневен мониторинг на медиите за публикации, съдържащи данни за корупция. Цацаров е на мнение, че е необходим допълнителен сграден фонд за съхранение на обезпеченото имущество.

 

МОНИТОРИНГ

Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият наследник Иван Гешев участваха в конференция в Европейския парламент, посветена на механизма за сътрудничество и проверка, който все още важи за България, предаде БНР. В срещата, организирана от евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, се включиха още председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и еврокомисарят Мария Габриел. "В последния доклад се казваше, че свършеното е достатъчно. Личното ми мнение, че ако има механизъм, то той трябва да е за всички държави членки. България вече далече не е най-проблемата страна. Време е за пълноправно членство", категоричен бе Цацаров.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев се срещна с юридическия съветник на американското посолство

23.01.2020

1305 12
Новата прокурорска мода - дела под специален надзор

23.01.2020

571 1
ГЕРБ и ДПС наградиха с кариерни бонуси членовете на ВСС

Коментари

Magi

Ако не беше тъжно , щеше да е смешно. Такъв фарс!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×