facebook
twitter

Първа страница

Регионалното министерство призна провала с тол системата

Тарифите и обхватът на платените пътища ще станат ясни най-рано в края на годината
1709
Министерски съвет
На срещата стана ясно още, че на базата от данните на тестовете от август до ноември ще бъде определен и окончателният размер на таксите на камионите и автобусите. Има подготвени няколко варианта за обсъждане превозвачите.

След като седмици наред регионалното министерство и АПИ твърдяха, че всичко върви по график, в четвъртък стана ясно, че стартът на тол системата все пак няма да е на 16 август и ще се отложи поне с три месеца. Новината дойде от спешна среща при премиера Бойко Борисов с представители на транспортния бранш. Бизнесът отдавна предупреждава, че сложната електронна мрежа за таксуване на камионите и автобусите според изминатите километри, трябва да се настройва и тества поне 6 месеца, преди реално да заработи.  А пробите започнаха с огромно закъснение - едва оня ден.

 

"Искането на бранша, с което се съобразихме и съгласихме, е от 16 август да направим тестове в реално време с монтирани бордови устройства на техни камиони, без да плащат такси" обясни премиерът Борисов. Целта е в този период да се наблюдава трафикът - вътрешният и транзитният, което ще помогне и за по-разумно определяне на размера на таксите за различните видове превозни средства.

Регионалният министър Петя Аврамова обяви, че започват срещи с представители на браншовите организации, на които ще бъдат коментирани нови предложения за пътните такси. Превозвачите многократно алармираха, че представената наскоро проектотарифа ще удари жестоко по джоба и бизнеса, и потребителите. Окончателните ставки ще бъдат определени, след като минат 3-месечните тестове.

Обхватът на тол системата също е обект на спорове. Според транспортния сектор таксуване за разстояние трябва да има само магистралите и първокласните пътища, но не и за второкласни и третокласни шосета, както е предвидено. Превозвачите изтъкват, че у нас ще се плаща за 65% от пътната мрежа, докато в цяла Европа обхватът е далеч по-малък (в Германия например е 7%). И по тази тема е възможен "компромис" и предстоят преговори

 

Само ден по-рано шефът на пътната агенция и регионалният министър Петя Аврамова в един глас уверяваха медиите, че подготовката върви по мед и масло и че няма нужда от дълго тестване на системата. "Сухите тренировки", както ги нарекоха от АПИ, започнаха на 15 май.

Бизнесът е изключително недоволен от безотговорното поведение на държавните институции при въвеждането на тол системата. За компаниите, който возят пътници и товари, е важно да знаят точно кои пътища ще бъдат платени и какви ще са таксите, за да могат да преизчислят разходите и цените на услугите си.

 

НАПРЕД-НАЗАД

В началото на годината електронната система за събиране на пътните такси стартира с е-винетките и настана хаос - проблеми със софтуера, срив на сайтове, липсващи устройства за самотаксуване и нелепи оправдания на АПИ, която твърдеше, че всичко е проверено и готово за работа. Сега сценарият бе на път да се повтори с пътните таксите за изминат път. Все пак сега държавните институции, притиснати от предупрежденията недоволството на транспортните фирми, решиха да не прибързват с нововъведението. 

 

ОФЕРТА

"Телетол", която бе избрана за втори "национален доставчик", съобщи, че ще даде шанс и на други фирми да обслужват тол системата. "Първото, което ще направим, е да дадем достъп до всеки човек, който има сайт, приложение или физически обект и който би искал да продава винетки. Така част от парите, които се плащат за винетки ще се преразпределят към малкия бизнес, а не към корпоративни интереси" пише в съобщение на компанията до медиите.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нова работна група ще обсъжда обхвата и таксите на тол системата

08.11.2019

АЛИСА ИВАНОВА

273 2
Тол системата се блъсна в пътните знаци

04.11.2019

АЛИСА ИВАНОВА

1566 3
Български превозвачи се местят в други страни от ЕС заради пакета "Мобилност"

11.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

2469 12

Коментари

Stern

Еми, Баце чу, че тол системата ще вдигне цени точно преди местните избори и забрави какво е говорил до вчера.

И благослови отлагане за след местните избори. Само да не стане така, че въвеждането й да е преди предсрочни парламентарни.

2рee

Поредната излагация от некомпетентност...

 

На магистрала Тракия кой ще е свободния от такси път... участъка Вакарел - Ихтиман ще е иииззненадА!?!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×