facebook
twitter

Първа страница

Опашки от избиратели се извиха в Германия, Австрия и Гърция

Спешно изпратиха допълнителни бюлетини на Халкидики
354
Мина Славкова
Стотици българи чакаха на опашка, за да гласуват във Виена.

За висок интерес към изборите от страна на българите в чужбина съобщиха наши сънародници в няколко европейски държави. Каква е същинската избирателна активност обаче, ще стане ясно през следващите дни, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) получи и обработи секционните протоколи.

Около 4000 българи са гласували към 17 часа в изборния ден в Германия, съобщи БНТ. Още от рано сутринта, преди отварянето на секциите, е имало чакащи да упражнят правото си на глас.

Опашки са се извили и пред българските секции във Виена. "За да дадем гласа си в изборния ден, се наложи да изчакаме около час, тъй като активността беше висока. Постоянно имаше около 45 - 50 човека", разказва Деян Арнаудов, цитиран от БНТ.

От Лондон се оплакаха от организационни проблеми при формирането на секционните комисии извън местното българско посолство. „Едва вчера разбрах кой ще бъде моят секретар и един от членовете. Всички ние сме доброволци, никой от нас не е дошъл за пари. Не знам защо така се случи“, недоумяваше председателят на комисията Кристина Атанасова, цитирана от Нова телевизия. И допълни: „Малко се съмнявам, че българите знаят къде да гласуват“.

Информация за проблеми дойде и от Швейцария. Български граждани твърдят, че избирателната комисия в Женева не ги допуснала да гласуват, тъй като не отговаряли на законовото условие за уседналост.

Огромен интерес предизвика избирателната секция в Никити, Северна Гърция, където стотици български туристи се струпаха, за да гласуват, докато са на почивка. До 12 часа бюлетини са пуснали над 200 души, твърди bTV. От секционната комисия коментираха, че подобна активност за тях е прецедент. Струпвания имаше и в други секции в Гърция. Наложи се дори външният министър Екатерина Захариева да разпореди да се пратят допълнителни бюлетини в курорта Неа Мудания на Халкидики.

В българското генерално консулство в Истанбул към 13 часа бяха гласували около 80 души, почти всички от тях български туристи, намиращи се в града. Пет български секции са били отворени в Кипър. Към 17 часа в тях са гласували 470 души, съобщи журналистката Живка Милова.

Все още няма коментари

Още

ЕС: „Руски източници“ са се месили в европейските избори

15.06.2019

860 14
Кашата с преференциите може да се повтори и на местните избори

05.06.2019

Людмил Илиев

471 2
ГЕРБ удобно се намести на гърба на мълчаливото мнозинство

03.06.2019

Людмил Илиев

4451 15

Влез или се регистрирай за да коментираш

×