Quantcast

Медия без
политическа реклама

Напрежението в Габрово расте, полицията действа неадекватно

БГНЕС
Габровци се разбунтуваха след като стана ясно, че ромите, които набиха магазинер, са били пуснати от ареста. След разпространението на клипа от инцидента, те са били арестувани повторно.

Напрежението в Габрово не стихва въпреки засилените мерки за сигурност. 50 полицаи и 100 жандармеристи се опитват вече трети ден да не допускат линч над ромите, които имат жилища в района на бившата консервена фабрика. Над 800 души протестиращи пък правят всичко възможно отново да стигнат до ромските къщи. 5 от тях вече бяха потрошени. 2 къщи са били опожарени.
В четвъртък вечерта бунтът, който избухна след като на 7 март трима роми пребиха продавач в денонощен магазин, бе подновен с пълна сила. Полицията трудно удържа положението. Задържани са четирима, срещу трима от които ще се образуват досъдебни производства. Леко ранен е един униформен служител, на който е оказана медицинска помощ. Пострадаха двама журналисти от регионалната тв 999 - репортер и оператор, които отразявали протеста. Леко пострадал е репортерът Веселин Цветанов, той е ударен с палка. Операторът Даниел Стефанов е с 4 шефа на веждата. 
Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов лично контролират действията на държавните и общинските органи по възстановяването реда ред на територията на общината. "Гневът на хората е справедлив, държавата не може да бяга от час", обясни Дончев, който е и бивш кмет на Габрово.

За ескалирането на напрежението бе обвинена полицията. "Има забава в действията на органите на реда", заяви шефът на парламентарната вътрешна комисия Пламен Нунев. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов също обясни, че органите на реда не са действали адекватно.

Следобяд в петък премиерът Борисов направо нареди на шефа на ОДМВР-Габрово старши комисар Борислав Бончев да си подаде оставката и така да поеме отговорност за безредиците в града. „Полицията е затова да е взела мерки. Както чувам, големи групи са се разхождали нагоре-надолу, притесняват майките, децата или хората. Полицията къде е? Да са ми докладвали да изпратя още 100, 200, 300 полицая. Със стотици милиони повече дадохме за възнаграждения в МВР. Имаме кадри, имаме всичко“, коментира Борисов пред журналисти в Хърватия". Час след думите на Борисов, комисар Бончев подаде оставка.

ВМРО пък смята да внесе промени в закона, които да дадат право на общински служители да проверяват самоличността на лица и да задържат лица до идването на органите на реда.


ПОВОДЪТ
Поводът е побоя, който трима роми - братята Петко и Йордан Асенови и техния племенник Никола Монов нанасят над магазинера в денонощен магазин Венцислав Иванов. Клип от побоя е разпространен в социалните мрежи. Нито един от участниците в сбиването не е габровец - ромите са пристигнали от троянското село Калейца и работят в сметосъбирането, а пострадалия е пристигнал в града преди година и половина. 
Първият протест избухва след като става ясно, че побойниците са освободени и са прибрани повторно след като става ясно, че е разпространено видеото. 

АРЕСТ
Побойниците бяха арестувани, после освободени, а след това отново задържани с прокурорско искане. Заради напрежението в Габрово, ромите бяха преместени във В.Търново. И тримата имат криминални досиета. Йордан има действаща условна присъда за кражба на кола. Петко е бил затвора за кражба, а племенникът е извършил грабеж докато е бил непълнолетен. И тримата роми са неграмотни. Само Никола е успял да стигне до 7 клас. 

ОБЩИНАТА
Кметът на Габрово Таня Христова нареди багери да съберат 13 необитавани и рушащи се общински сгради, в които се самонастаняват роми. Христова признава, че ситуацията е знак за натрупано напрежение и призова институциите да не си прехвърлят отговорността. 

ПОЛИЦИЯТА
150 полицаи и жандармеристи охраняват сигурността в момента. Премиерът Бойко Борисов нареди да се направи проверка на работата на началника на полицията в Габрово. Ако има забавяне на действията на МВР ще бъдат предприети дисциплинарни мерки, заяви зам.-министър Красимир Ципов.

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ
Габровци не вярват на правосъдието. “Циганите ще се признаят за виновни и ще се споразумеят за условни присъди, както стана с биячите във Войводино”, казват хората. Те твърдят, че през последните години Габрово се напълнил с роми от цяла България. Габровци казват, че протестът е срещу насилието и се разграничават от “бръснатите глави”, които дошли с тояги и бухалки и насочвали тълпата. Настроенията са категорично срещу управляващите. Всички смятат, че самия повод е “черешката на тортата”. 

РОМИТЕ
Габрово е от градовете с най-малко ромско население. В града няма гето или махала с концентрирано ромско население. Спекулации са твърденията, че от различни населени места в страната пристигат роми, които се заселват в общински жилища, обясни кметът на Габрово Таня Христова. Има твърдения, че част от ромите, които живеят в района на бившата консервена фабрика, са заминали при роднини - тези твърдения идват от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". 

---------------
ПОЗИЦИИ

Томислав Дончев: Илюзия е да мислим, че това, което се случва е само заради инцидента в габровски магазин преди дни. Това е последица от грешки, които сме допускали. Трябват мерки, трябват мерки… Държавата няма право да бяга от час, този урок трябва да го научим.
Ако няма закони, обществото може да се самоунищожи. Илюзия е, че ще продължим по старому. Едва ли очаквате да го кажа, но гневът на хората е справедлив.
Силите на реда не са в града, за да пазят една част от обществото, а да пазят обществения ред и ще стоят толкова, колкото е необходимо. Не можем да си позволим да има хаос и заплахи за живота и здравето на всеки български гражданин. Първата цел е да се въведе ред на територията на общината

Николай Сираков, депутат от ГЕРБ, бивш кмет на общината, бивш областен управител:
Нека протестите бъдат мирни - да чуем тяхната болка, да чуем тяхното виждане по мирен начин. Целият генезис е в нас, дори в политиците. Да погледнем проблема в очи. Вярвам и разчитам на интелигентността на габровци. Те имат правото на протест.

Ангел Джамбазки, евродепутат
Разговорът за циганския въпрос е отчайващо закъснял, той трябва да започне незабавно. Има беззаконие по отношение на битовата, етническата и циганската престъпност, както и нежелание на властта да си върши работата. Никой не иска да се занимава с тях. Ако не стане обществено напрежение, каквото става заради безобразно поведение, тогава се размърдват и започват да си вършат работата. 
Другата страна на монетата са "момчетата с бухалките". Те не изразяват общественото мнение, даже според мен пречат. Всички, които са виновни за провала на циганската интеграция, сега ще сочат тези и ще казват - те и другите са такива


--------------------
СБЛЪСЪЦИ


Катуница, 2011
Жителите на Катуница се вдигнаха на протест срещу фамилията на Кирил Рашков след като 19 годишният Ангел Христов бе прегазен от приближен на Цар Киро. След инцидента имоти на семейството му бяха опожарени. Убиецът на Ангел е в затвора, Цар Киро също влезе в затвора - за заплахи за убийство към вуйчото на момчето.

Гърмен, май 2015
Масов бой между роми и българи предизвика огромно напрежение в благоевградското село Гърмен. Поводът - група роми пристигнала да продава гъби с микробус, от който се слушала силна музика. Те били помолени да намалят звука от момчета, които играят карти под вековния чинар в общинския център. Представителите на малцинството не се съгласили и започнал бой. За срок от 24 часа бяха арестувани 8 роми. Още на седващия ден 500 души от Гърмен, Марчево, Огняново и Гоце Делчев блокираха пътя между Марчево и Гърмен в знак на протест срещу ромската престъпност. През следващите месеци багери разрушаваха незаконни ромски постройки, а ромите отново протестираха.

Орландовци, юни 2015
Напрежението между българи и цигани в квартала прерасна в масово сбиване, при което пострадаха шестима души. 200 души на протест. Правят се опити да се пробие полицейската блокада и да се стигне до ромската махала. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и роми. Хвърляха се камъни и бутилки по къщите.

Ботевград, юни 2018
Полицаи бяха бити в ромската махала в Ботевград. Униформените отишли на място заради сигнал за силна музика, но били нападнати с бутилки и камъни от събралите се роми. На адреса на инцидента - ул. Оборище 14, имат адресна регистрация 250 души. Ситуацията е овладяна след като подкрепления произвеждат предупредителни изстрели. Общо 12 ромиса арестувани в Ботевградза оказана съпротива. След арестите сградата на полицията в Ботевград бе обкръжена от роднините на задържаните.
Появява се клип от инцидента. 

Войводино, януари 2019
21-годишният Борис и 17-годишният му брат Асен пребиха брутално във Войводино 33-годишния командос от “Специалните сили” в Пловдив ефрейтор Валентин Димов. Инцидентът е станал на Богоявление посред бял ден. Жителите на Войводиново веднага излязоха на протест с искане за справедлив съдебен процес и разчистване на ромската махала от незаконните постройки. Почти веднага след това започна бутането на незаконните постройки, а част от обитателите им се изнесоха извън Войводино.

 

НА ЖИВО ОТ ГАБРОВО: протестиращи се събаха пред Общината в подкрепа на пребития от роми продавач Операторът на радио и ТВ 999 Д. Стефанов бе ранен (след удар с палка) при протестите в Габрово и откаран в спешния център на града. Над 3 часа Даниел Стефанов и Веселин Цветанов предаваха на живо случващото се в Габрово. 999 бе единствената медия останала до гражданите, въпреки ескалацията на напрежението. Леко пострадал е и репортетът ни Веселин Цветанов.

Posted by Radio 999 BG on Thursday, April 11, 2019

 

Ключови думи:

роми, бунт, сблъсъци, Габрово

Още по темата

ОЩЕ ОТ

Отпадат още десетки удостоверения и свидетелства

19 Февр. 2024

Путин отличи затворнически шеф

20 Февр. 2024

Хутите потопиха кораб, пътуващ за Варна

20 Февр. 2024

Христо Грозев разследва смъртта на Навални

20 Февр. 2024

Генералите и Радев обявиха липсата на хора за най-голям проблем

20 Февр. 2024