facebook
twitter

Първа страница

Културното министерство изгуби отново делото за неустойка за Ларгото

Обектът е приет без забележки, макар че по него има пропуски за 479 497 лв. без ДДС, установи съдът
825
Илияна Кирилова
Боил Банов

Очаквано Министерството на културата (МК) загуби и на втора инстанция делото за неустойка от 750 хил. лв., която търсеше от изпълнителя на Ларгото за забавянето на обекта. Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, който се съгласява напълно с долната инстанция. Освен това министерството е осъдено да плати на "Пътстрой-Варна" и "Реставрация" ЕАД общо над 48 хил. лв. разноски по делото. Двете фирми са част от консорциума "Антична Сердика", който изпълнява обекта.

Този съдебен спор нашумя покрай скандала "Ало, Банов съм", гръмнал, след като депутатът от БСП Елена Йончева сезира прокуратурата, че през 2016 г. в качеството си на заместник-министър на културата Боил Банов (в момента министър) е опростил поне 700 000 лв. на фирмата строител. Като доказателство тя приложи записите от три разговора на Банов от 2016 г., в които той обяснява как трябва да нагласят документите, за да не плаща фирмата глоба за закъснение в извършването на възложените работи. Банов отрече обвиненията и се обяви за жертва на рекет.

Първата инстанция отхвърли иска на министерството с аргумента, че обектът е бил приет без нито една забележка. И апелативният съд приема, че жалбата на министерството е неоснователна, а градският съд е решил правилно и обосновано казуса.

Според съда през декември 2015 г. Министерството на културата е било поканено да приеме изпълнението на обекта, но се е забавило. След това на 25 януари 2016 г. е подписан акт, според който строежът "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика" е изпълнен според одобрените инвестиционни проекти. Документът е подписан от представители на министерството, на проектанта, на строителя и на строителния надзор. В решението на комисията по приемането на строежа пише: "Приемаме, че строежът е изпълнен съгласно одобрените инвестиционни проекти. Няма недостатъци. Не е необходимо определяне на срок за отстраняване на недостатъци", става ясно от решението. 

4 дни по-късно обаче Държавната приемателна комисия установява куп пропуски - че половината от стъклата на куполното покритие не са монтирани, че аквапанелите не са шпакловани и боядисани, че не са довършени окачените тавани и остъкляване на асансьора, както и елинсталациите, включително осветителната и т.н. Според експертите тези неизвършени строителни работи са за 479 497 лв. без ДДСы или 4.58 % от стойността на целия договор.

Министерството би могло да обжалва и пред Върховния касационен съд, но той се занимава с граждански дела само по изключение.

 

ПРОЕКТЪТ

Ремонтът на Ларгото продължи 7 години и струваше 15 млн. лв., отпуснати по проект от оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013", която се управлява от регионалното министерство (МРРБ). Вторият и третият етап на реконструкцията приключиха през пролетта на 2016 г. и включваха консервация на разкопките на открито на главната улица на Антична Сердика, както и покриването на старините на площад "Независимост" със стъклени куполи. Тяхната цена беше над 12.5 млн. лв. За да не се връщат пари на ЕК, министерството е платило предварително цялата цена на изпълнителя и е сключило още един договор с него - за приключване на обекта. Той е платен с пари от бюджета на министерството - близо 2 млн. лв. без ДДС. 

Ключови думи:

Ларгото, Боил Банов, дело
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Министърът на културата обещава диалог с читалищата

23.05.2019

285 8
Трима вицепремиери са смутени от харчовете на Боршош
Съд отрезви прокуратурата и оневини бивш зам. външен министър

Коментари

Тренд Петков

Не ти трябва да си експерт, за да видиш  въпиющата подигравка с парите ни ,тук включвам и тези на ЕС, не си правете илюзии, че те не идват и от нашата вноска там. Замислете се....Министерството е платило предварително цялата цена на изпълнителя. Защо? Оправданито е смешно,а и престъпно..Като оставим настрана ясно най-логичното - разбира се срещу  процент, върнат на плащащите, но вече в лично им качество, какво получаваме останалите ние?...Да припомня, ние участваме с парите си, събрани насилствено чрез данъци.  Обаче единствения стимул, и начин за контрол, парите, вече ги няма. Вие ако си строите вила ще постъпите ли така с някой  строител? Не се смейте на тъпия ми въпрос....Но хората, на които сме поверили парите, са го направили...Нещо повече, те охотно са прикривали мърлявщините на строителя.....  Естествено, той си е прибрала парите вече и просто трябва да намери начин да се чупи. И "нашите" управляващи  нямат нищо против...Те единствено имат против да се разчуе. И се стоварва като гръм въпроса - те за кого всъщност работят и получават заплати и облаги? И още по гръмовно тряска следващия въпрос - защо ги търпим? Дааа....замислете се.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×