facebook
twitter

Първа страница

Горанов обезсмисли действията на данъчните срещу мюфтийството

Софийската джамия дължи 600 хил. лв. данък смет на общината
3056
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Главният мюфтия твърди, че декларирал всеки един приход.

Точно когато данъчните са взели мерки срещу задлъжнялото с над 8 млн. лв. към държавата Главно мюфтийство, финансовият министър Владислав Горанов е решил да обезсмисли труда им, като предложи данъчна амнистия. На мюсюлманското вероизповедание има наложени запори върху банкови сметки, възбрани и спрени продажби на имоти, става ясно от становището му към промените в Закона за вероизповеданията. Въпреки тези обезпечителни мерки имамите вземат заплатите си на ръка, очевидно без да се спазва законовото изискване първо да се платят осигуровките.

Дълговете са натрупани, защото до 2005 г. мюсюлманското вероизповедание не е централизирано. Тогава с промяна в устава централата в София става юридическото лице, което е задължено по закон да поема всички плащания. "Централизация на приходите на вакъфските имоти обаче нямаше до 2009 г. и много настоятелства, които имаха вакъфски имоти, взимаха приходи от тях, но не са плащали данъци", обяснява главният мюфтия Мустафа Хаджи в интервю за канала на мюфтийството в YouTube, цитирано от "Дневник". Така едва след няколко години в централата научили, че по места настоятелствата дължат хиляди левове данъци, които с лихвите допълнително нараствали. Самите настоятелства не изпращали справки в София. Имало немалко случаи данъчните да издават актове за глоби на местната структура, а не на централата и така тези задължения оставали необслужени.

Чак през 2011 г. Националната агенция по приходите (НАП) прави ревизия и установява, че задълженията на Главното мюфтийство са над 1 млн. лв. През 2016 г. Главното мюфтийство призна, че има 5 млн. лв. дългове към бюджета, като част от тях са още от 2005 г. Фактът, че още не е изтекла давността, означава, че тя е спряла заради действия на данъчните. От НАП са потвърдили за "Дневник", че са направили ревизия, но са отказали да дадат подробности. 

От интервюто на главния мюфтия става ясно още, че основната причина за огромния дълг към държавата е лошото стопанисване на имуществото на вероизповеданието.  Друга причина бил големият данък смет, който плащали джамиите - само софийската имала задължение от 600 хил. лв. към Столичната община. Според представители на мюфтийството то разполага с 4700 имота, които му носят около 30 млн. лв. годишно. 

"Тогава (през 2011 г. - бел. ред.) поставих въпроса на министър-председателя, не си спомням кой беше тогава. Отговорът беше, че сме бюджетно предприятие. По същия начин поставих този въпрос и пред президента на републиката, получих същия отговор. Въз основа на това мюсюлманското изповедание не можеше да плати този един милион, а приходите бяха много оскъдни", твърди Хаджи.

Според мюфтията от години централата в София, която по закон е единственото данъчно задължено лице на мюсюлманското изповедание, не е знаела какви пари дължат различните настоятелства из страната. "Доста настоятелства имаха средства в банковите си сметки – в Кърджали например бяха намерени 30 000 лв., но бяха отразени от ревизорите като задължение, а не като наличност в банковата сметка", даде пример той. Когато председателят на настоятелството възразил, му било казано: "Няма проблем, да ги плащат в София, вас никой няма да ви търси".

 

ТАЙНА

"Опрощаването на дълговете на вероизповеданията не представлява държавна помощ, а платените данъци от религиозните организации за последните пет години са тайна", посочват от НАП в отговор на запитване на Медиапул. От информацията се разбира още, че Народното събрание е гласувало на първо четене данъчната амнистия на базата на непълна информация от Министерството на финансите. На депутатите е била предоставена справка за дълговете на основните шест вероизповедания в държавата на обща стойност 8 267 000 лв., от които 8 106 000 лв. са на мюфтийството. Оказва се обаче, че дълговете са по-големи – 8.447 млн. лв. 

 

ПРОТИВ

"Опрощаването на дълговете е порочна практика, при която се насърчава нарушител на закона да не плаща данъци. Мантрата за националната сигурност и тези шаблонни заклинания да няма етническо напрежение всъщност водят до едно решение, което най-вероятно ще мине и на второ четене", каза пред БНТ Валери Симеонов, съпредседател на коалицията "Обединени патриоти". Според него, "когато има някаква непочтена сделка или действие, то се прикрива или под маската на секретност, или националната сигурност". "Сделката е между Борисов и Доган. Това решение не е съгласувано с "Обединените патриоти", което е елементарна коалиционна етика. Това решение е с натиск отгоре и с него държавата се отказва от взимания, които вече е постигнала със съдебни дела", каза още Симеонов. Според него за заплати на имамите се получават по 2 млн. лв. годишно от Турция.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Днес е последният ден за подаване на данъчните декларации

30.04.2019

105
НАП проверява 400 души без доходи, купували луксозни стоки

29.04.2019

4045 26
Остава един ден за подаване на данъчни декларации

29.04.2019

196 1

Коментари

генек

Бизнес! Беден министър си урежда настоящето и бъдещето. За чужда сметка, разбира се...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

2рee

..за Наша сметка.

Петър Иванов Иванов

Това е ход на премиера Борисов от общ план с Ахмед Доган за консолидация на турско-мюсюлманското население под егидата на ДПС. Той се наложи от създаденото разцепление в тази общност след отстраняването на Лютви Местан от лидерския пост в тази партия.

http://www.rikoshet.eu/2019/03/13/%d1%81-%d0%bf%d0...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×