facebook
twitter

Първа страница

Фонд "Земеделие" опустя след арестите

Зам.-директорът Калоян Костадинов, който бе отстранен преди седмица, вчера изненадващо бе възстановен на друг пост
1191
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Миналата седмица бяха задържани общо шестима служители от фонда. Един от тях се върна на работа още от вчера.

Шефовете на дирекции в Държавен фонд "Земеделие" масово са си взели болнични след обиските и арестите миналата седмица, когато бяха задържани шестима души, сред които и зам.-шефът на фонда Калоян Костадинов. Спецакцията в ДФЗ бе във връзка със злоупотреби с евросубсидии на фирми, свързани с бизнесмена Миню Стайков.

От общо 23-ма началници на дирекции 20 отсъстват, установил в петък новоназначеният глава на фонда Васил Грудев. Грудев оглави ДФЗ именно в петък, след като предшественикът му Живко Живков бе освободен от поста "по лични причини". Заедно с Живков си тръгна и заместникът му Калоян Костадинов, който се оказа сред арестуваните при спецакцията, после бе освободен, а накрая сам подаде оставка.

"Надявам се, че тази ситуация, която доведе и до голямо стресиране у служителите, ще бъде преодоляна с най-бързи темпове", коментира в понеделник новият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" пред Нова тв. Той не коментира "епидемията" сред висшите чиновници, излезли в болнични, но призна, че е шокиран от кадровата криза, която е заварил в институцията. Но горещо похвали освободения зам.-директор Калоян Костадинов (бил изключителен професионалист, съвестен и честен експерт), като поясни, че няма представа за какво е бил обвинен. Това се случи в понеделник сутринта, а само часове по-късно стана ясно, че Грудев изненадващо е върнал Костадинов на работа във фонда, но на по-предния му пост - шеф на ключовата дирекция "Договаряне".

"Мястото му на началник се пази, тъй като е бил на изборна длъжност – зам.-директор. В мярката му се казва, че не се изисква отстраняване от каквато и да е длъжност, т.е. няма  проблем", обясни невъзмутимо Грудев пред сайта "Агри.БГ".

Положението с кадрите вече се нормализира и поболелите се шефове на дирекции са на работа от новата седмица - с изключение на двама, които ползвали годишните си отпуски. Това отговориха от ДФЗ на въпросите на "Сега" има ли парализа в работата заради масовите отсъствия. "ДФЗ функционира нормално, като по никакъв начин не е нарушен работният процес. Криза в управлението няма. Изпълнителният директор Васил Грудев се срещна със служителите и представи своята визия за управление и нормализиране на работния ритъм", увериха от пресслужбата на фонда.

По повод на арестувания по-дребен служител, който се движел с брониран мерцедес и е раздал заеми за 1.8 млн. лв., Васил Грудев каза, че тези разкрития са "абсолютно шокиращи" и необясними. Чиновникът бил в отдел "Оторизация на плащанията" на ниско експертно ниво и не бивало да "слагаме под общ знаменател" всички, които се трудят в ДФЗ - над 1500 служители, поясни пред "Нова" новият ръководител на фонда.  Той обеща да вземе мерки за оздравяване, за по-голяма прозрачност и за "пълна електронизация" на системите, както и изграждане на модерен колцентър, за да се подобри комуникацията между бенефициентите с експертите в ДФЗ. 

Въпреки очевидната бъркотия от фонда не се притесняват от забавяне на проекти и плащания към земеделските производители. До края на годината щяло да се работи "по стегнат график", който е свързан с изплащане на средствата от Програмата за развитие на селските райони и от схемите за директни плащания на площ, заявиха от ДФЗ.

 

"КОРЕКЦИИ"

Само 600 хил. лв. от общо 10 млн. лв. са върнати засега от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти, които не били използвани по предназначение. От над 700 къщи, изградени с европейски средства, проверени бяха само 288, а доказателства за това, че парите не са ползвани по предназначение, имало едва при 15 от тях. Сред тях е и имението на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Не е ясно дали са връщани пари за този обект. 

Все още няма коментари

Още

МВР започнало с арестите на феновете, предизвикали расисткия скандал

16.10.2019

3831 35
КПКОНПИ най-сетне откри конфликт на интереси при Александър Манолев

10.10.2019

2172 7
Предизборният преглед на криминалните авторитети започна

04.09.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2167 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×