facebook
twitter

Първа страница

Държавата за пръв път призна: две пенсии може да са по-малко от една

Засилват се тревогите, че с първите пенсионери на реформата ще дойде срив на доверие в системата
3409
 Илияна Кирилова
Социални министри от няколко правителства и експерти коментираха предложенията за изплащане на пенсиите от втория стълб.

Съществува риск при първите пенсионери на реформата двете пенсии - от държавен и частен фонд, да са сумарно по-малко от пълния размер на пенсията само от държавното обществено осигуряване. Това призна за първи път вчера социалният министър Бисер Петков. Първите пенсионери с две пенсии се очаква да бъдат жените, родени през 1960 г., които ще се пенсионират през есента на 2021 г. За мъжете този момент ще настъпи през 2024 г.

Причините за това са много и опират най-вече до неизпълнени обещания за законови промени и дълбока реформа на социалното осигуряване.

Известно е, че хиляди партиди са кухи - в тях са правени единични вноски или пък осигуровките не са внасяни коректно от работодателя. Според данни на КФН от тази година по 1/3 от партидите не постъпват регулярно средства. Освен това в държавното обществено осигуряване правата на осигурения са гарантирани при некоректен работодател, тъй като осигурителните права се полагат при начислени вноски, дори те да не са платени. Във втория стълб не е така - ако работодателят не внася съвестно осигуровките на служителя си, той губи осигурителни права. При дискусията бившият социален министър Лидия Шулева призова държавата да си свърши работата по събираемостта на вноските.

В същото време всички родени след 1959 г. ще получават с 20% по-ниска държавна пенсия заради отчисленията към частните фондове. Така за първите пенсионери с малки партиди втората пенсия няма да може да компенсира намалението на държавната и ще се стигне до феномена "две пенсии са по-малко от една". Коефициентът на редукция според експертите е некоректен и трябва да бъде ревизиран. "В противен случай ще се компрометира вторият стълб, особено в първите няколко години от фазата на изплащане", предупреди Васил Велев от АИКБ.

Предложените промени в кодекса за социално осигуряване не решават тези проблеми. Законопроектът не предвижда гаранция, че сумарно двете пенсии ще са поне равни на пълна пенсия от държавното обществено осигуряване, заяви социалният министър. Петков принципно е съгласен, че една от причините за недостатъчното натрупване в партидите са неритмичните постъпления, но не предлага решение и на този проблем. Вместо това министърът прехвърли топката към доходността, която според него е много по-ниска от първоначално предвижданата. "Средната доходност сега е 1.5% при доста по-бърз ръст на средния осигурителен доход", изтъкна той. Но беше поправен от Даниела Петкова от ПОД "Доверие", че средната доходност на дружествата е 4%, т.е. при 15 млрд. лв. управлявани от тях към момента, те са прибавили 3 млрд. към средствата от вноски.

За министъра единствена алтернатива за хората е те да се осигуряват само в държавното обществено осигуряване. Първите пенсионери с две пенсии обаче вече не могат дори това да направят - прехвърляне в НОИ е възможно до 5 години преди пенсия, а гратисният период, независимо от възрастта, изтече в края на 2018 г. Тогава обаче властта категорично отричаше да има риск две пенсии да са по-малко от една.

В окончателния вариант на промените в Кодекса за социално осигуряване работната група поставя пожизнената пенсия като основен продукт на допълнителното задължително осигуряване, въпреки че от пенсионноосигурителните дружества посочиха, че клиентите им се интересуват повече от разсрочено плащане. Пожизнена пенсия ще се полага на хората, които имат достатъчно средства по индивидуалната си партида, за да получават до края на дните си поне 15% от минималната пенсия за стаж и възраст към момента на пенсионирането им, което за първите пенсионери вероятно ще означава минимум 35-40 лв.

На осигурените лица не остава много поле за избор. Хората с най-големи суми в партидите не могат да решат да ги получат разсрочено. Този вариант е резервиран само за хората, които нямат достатъчно средства за пожизнена пенсия, но имат поне 3 минимални пенсии в сметката си. Те пък не могат да изберат да ги изтеглят наведнъж - този изход е предвиден само за най-малките партиди, тези под 3 минимални пенсии.

Свобода на хората да решат как да получават парите си е предвидена в две посоки. При пожизнената пенсия може да се изберат два допълнителни варианта - с гарантиран период на изплащане, който ще позволи наследяване на пенсията; или комбиниран подход с разсрочено плащане до определена възраст и преминаване в пожизнена пенсия след нея. При разсроченото плащане пък пенсионерът може да избере как да разсрочи парите си, но трябва да се съобразява с ограничението, че месечната сума трябва да е между 15 и 100% от минималната пенсия. Тук също парите се наследяват, като наследниците ще изберат как да получат остатъка.

Гарантираният размер на пожизнената пенсия и разсроченото плащане трябва да покриват сумата на брутния размер на преведените от НАП и НОИ осигурителни вноски за съответното осигурено лице. Актуализация ще се прави поне веднъж годишно според реализираната доходност. За пожизнената пенсия условието е да се актуализира с не по-малко от 50% от разликата между доходността и техническия лихвен процент, с който е изчислена, а при разсроченото плащане трябва да е не по-малко от 50% от реализираната доходност.

За фазата на изплащане индивидуалните партиди, без най-малките, ще се вливат в общ фонд. Ще има отделен фонд за пожизнените пенсии и друг - за разсроченото плащане. Те ще се пълнят на един и същи принцип - с парите на хората от индивидуалните им партиди, от резерва за гарантиране на плащанията при недостиг и от дохода от инвестирането им. При пожизнените пенсии обаче ще има пълно "одържавяване", т.е. партидата на хората ще се закрива. Във фонда за разсроченото плащане ще се водят сметки на осигурените лица, в които ще се вписват прехвърлените и изплатени суми.

 

ГЛЕДНИ ТОЧКИ

"След есента на 2021 г., когато осигурените лица видят размера на пенсиите си, това може да доведе до срив и депресия в осигурителното поведение на по-младите, които сега влизат в пенсионната система", посочи Хасан Адемов. "По-скоро не съм съгласна с това. Ние комуникираме с нашите клиенти. В повечето от дружествата има калкулатори за изчисляване на бъдещия размер на пенсията. Нашите наблюдения показват, че клиентите ни го използват. Нямаме обратна информация от тях, че това, което ще получават, не отговаря на представата им. Проблем са първите кохорти заради краткия период на осигуряване - никаква друга причина няма. Пенсионното осигуряване дава своя резултат след 40 години. Ние започваме компромисно след 20 години. Да, ще има хора, които няма да имат достатъчно пари в техните партиди за пожизнена пенсия. Тези хора ще си получат до стотинка парите чрез разсрочено плащане", опонира Даниела Петкова от фонд "Доверие".  

 

ОБЛЕКЧЕНО

Любопитен детайл от новата концепция е, че втората пенсия няма да зависи от стажа, а само от възрастта. Тя ще се изплаща от момента, в който осигуреното лице навърши възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО - това е общата възраст за масовата трета категория.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

40 000 българи са преместили втората си пенсия в НОИ

24.01.2020

ЯНА НИКОЛОВА

6920 10
Удължават срока за прехвърляне на втора пенсия в НОИ

23.01.2020

5286 19
Доходността на фондовете за втора пенсия едва надхвърля 1%

18.01.2020

ЯНА НИКОЛОВА

4020 9

Коментари

Stern

Съществува риск при първите пенсионери на реформата двете пенсии - от държавен и частен фонд, да са сумарно по-малко от пълния размер на пенсията само от държавното обществено осигуряване.

Предвид досегашните опити с реформи, по-скоро ще е правило сумата от двете пенсии да е по-малка, отколкото да е риск.

Вместо това министърът прехвърли топката към доходността, която според него е много по-ниска от първоначално предвижданата

Ами това с доходността хората го усетиха отдавна. Без да са математици усетиха, че рецесии и дефлации убиват вноските им, а единствените печеливши са управляващите фондовете, техните 5% си текат, без значение резултатите от вложенията.

Затова и който може, си спестява осигуровки. Или си прехвърли партидите в НОИ.

cymen

Някой коментиращ може ли да ме светне каква е далаверата да си ги прехвърлищ към НОИ и какви са минусите.

Хумангоид

Аз мога. Пенсионирах се на 50. Преди това направИх некои сметки. ИзлезнАха верни: без прехвърляне - пенсия 540. После чакане 15 години дали ще взема нещо. Не чаках. Прехвърлих. Сега - 850. Отделно, че си бачкам за 1800...

Minderbinder

Направи си сам сметката - при 'две пенсии' получаваш държавната с 20% по-малко от средната или по-висока, а от частната вземаш 15% и то от минималната.

 

Това, че "две пенсии може да са по-малко от една" беше съвсем ясно предвидимо, затова който все още може - да бяга от частните фондове.

bay Dragan

При пенсиятя най-важна е сигурността.

1. Частен фонд едва ли ще ти даде такава сигурност както държавата.

А в случая се прокрадват, и не само , че сумата от двете ще е по-малка от държавната.  

2. Частният фонд инвестира в най-различни хартишки които я имат покритие , я не . Същото е и с фонда.

3. И не забравяйте , че фондовете се управляват от хора които лапат и пият яко без да имат нужен контрол .    Примери бол /банките/

4. Частният фонд е вид пирамида . Ако постъпленията спрат / липса на нови осигуряващи се/, а лапането и пиенето продължат , финансово могат да го занулят.

Така мисля аз простият инженер завършил ВМЕИ" Ленин" през 78г. Акъл не давам. Къде  - ти си избираш.

bay Dragan

Много българи не разбират , че вторият пенсионен стълб е като фотоволтаиците, банковите фалити, санирането... Законово обезкостяване на осигуряващите се.

Wolf ACE

Първо - да и имам "сигурността" на държавата..

Второ - то си беше ясно, че закрепостяването, със закон, на вноски за втора пенсия при правилните наши хора, си е чиста проба измама от клас "масова приватизация"..

Вали, гърми, трещи - "фондът" си взима комисионката от парите, които си задължен да му наливаш по закон.

Мегазаплатите си вървят, а ти чакай да спестиш за пенсия...

А държавната пенсия си е същата пирамида, само че засега ги е срам да признаят, че царят е гол и по-гол ще става, въртят-сучат и запушват, с пренасочване от бюджета, ямата, дето расте. Но това не може да продължава безкрайно.. Рано или късно ще ни кажат "сори", нема пари, оправяйте се...

vvatkov

   Като ни се казва, че няма такава държава - не вярваме. 

Sir Mano

Колеги, а какво се случва с натрупаните по партидата средства при преждевременна смърт на осигуряващия се, т.е. преди достигане на пенсионна възраст?

Мицо

Отиват за бонуси на мениджърите и кърпеж на дупки във фонда. Роднините на осигуряващия се пият една студена вода.

Sir Mano

Питам за случаите на смърт преди пенсиониране - идеята беше средствата в партидата да се наследяват ...

homoludens

Ами човека ти отговори. Където отиват и парите в НОИ ако умреш преди да се пенсионираш.

 

То това е най-добрия вариант за лапачите. 45-55 години внасяш и накрая йок. Това е кражба дали ще облажат 100 мениджъра или 10 000 баби е все тая. Няма добра кражба.

 

Най-лесно на фондовете ще им се помага като вдигат годините за  придобиване на право на пенсия, така че за такива като мене дето са родени 1977 от умрял писмо и от НОИ и от фонд. Сметките са направени и ги публикуваха родените 1976 ще са последните с пенсия от НОИ. Но според мен НОИ ще  глътне вода много по-рано.

Sir Mano

Питам, защото към края на 2017 г. ситуацията беше:

еднократно или разсрочено се изплаща сумата на наследниците на починало осигурено лице или на пенсионер;

homoludens

Ами това беше ЛЪЖАТА с която накараха хората да не си прехвърлят парите в НОИ, че това са твоите пари и твоята отговорност, ако фонда фалира. Га започваш работа си на 20 и как този ти избор може един ден да бъде основание за оправдаване на кражба. Фонда ти фалира - ти си го избра.

 

Ами не съм избирал, аз избирам да не внасям ни в НОИ ни във фонд ама не било законно.

 

Иначе машина на времето за пренасяне на стойност на парите в бъдещето не е измислена. С други думи всяко спестяване е лишаване от пари днес за да имаш още по-малко пари утре.

 

Въобще пенсиите са измислени да освободи децата от отговорността към родителите им и да ги направи по-мобилни работници. Като се осъзнае тази невероятна глупост нещата ще си дойдат на мястото а който окрал, окрал.

Augur

Засега е така- при смърт на осигуреното лице или пенсионера, се наследява натрупаната сума по личната партида от преживелия съпруг или наследници само по права линия. Тя се изплаща еднократно или разсрочено. Ако лицето няма наследници - сумата отвива в резерва на фонда. Засега е така, но може и да го променят понататък.

homoludens

А дали наистина е така?! Всеки ден умират хора  на 45 и на 35 с натрупани суми някой над 10 000 лв.

 

Да сте чули и видели наследници да са взели тези пари. НЕ! Защото фондовете още не изплащат, няма закон по който това да стане.

 

Всичко е брутална лъжа и измама.

 

Аз също живеех със заблудата, че тези пари са един вид застраховка живот ако почина семейството ми ще разполага с не малка сума. Да ама не! Жената е работила една година в Доверие.

 

За сега няма наследена нито една партида в нито един фонд, а починали 10-ки да не кажа стотици хиляди последните 15 години, да им оставим 5 години за натрупване.

Evasion

В същото време всички родени след 1959 г. ще получават с 20% по-ниска държавна пенсия заради отчисленията към частните фондове. Така за първите пенсионери с малки партиди втората пенсия няма да може да компенсира намалението на държавната и ще се стигне до феномена "две пенсии са по-малко от една".

Браво! Б Р А В О! А Б. Б. вика на българите в чужбина да се връщат в България, че тука било много добре... 

Деянов
снимка на Деянов

Е па що...за него си е добре!

dobadoba

Всички форумци изпускаме един много важен детайл: 'може'.

Може би има причини да сме песимистично настроени.

НО може и да са по-големи от сегашната.

⚓️

Лично аз съм сигурен, че ще се намери начин да не са по-малки.

Най-малкото защото те са внасяли 30г/примерно/ в НОИ и 10г в ДПО тези 20%.

 

bay Dragan

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/ikonomicheski...

До 2060 г. са разчетите, публикувани в доклада. До 2060 г. „две пенсии“ са по-малко от една“

 

dobadoba

bay Dragan,

Докладът е от НОИ, какво очакваш от него.

Рекламират се.

⚓️

Когато почнат да изплащат фондовете 'втората' пенсия ще се види кой кой е.

При по-лоша пенсия от тях масово партидите ще се прехвърлят в НОИ.

И обратното.

Пазарна икономика...

stillwater

Засилват се тревогите, че...ще дойде срив...

Нещо като тоя виц:

Прибира се Кирор вкъщи и що да види: Гарабед в леглото с жена му.

Отиват в кухнята да се разберат и Гарабет почва:

Сега Киркоре в теб ще почнат едни съмнения, едни подозрения...

 

fractal

Стара Европа започва да плаща пожизнена пенсия да раждат жените и да работят мъжете защото може да се окаже етнографски музей на различните държави

OldTen
снимка на OldTen

Ага сегашният министър ви хортуваше да си местите пансията в НОИ, вие рИвяхте, че удрят частника, сега пак недоволни, немога да ви разбера! Вижте кои са собственици на повечето фондови и си направете извода, или и това ви е трудно?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×