Quantcast
Данък сгради и такса смет се вдигат повсеместно | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Данък сгради и такса смет се вдигат повсеместно

Финансовото министерство и общините гласят "осъвременяване" на данъчните оценки на имотите
2 504
 Илияна Кирилова
Шефът на сдружението на общините Данаил Панов (вляво) посреща вицепремиера Томислав Дончев, който поздрави новоизбраните кметове.

Данъчните оценки на недвижимите имоти ще се вдигнат съществено. Министерството на финансите (МФ) и Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) вече обсъждат мерки за тяхното осъвременяване. Това ще доведе автоматично до по-високи плащания за апартаменти, къщи, офиси и т.н., дори и местните власти да не повишат самите ставки за облагане.

Работна група във финансовото министерство готви промени в методиката за определяне на данъчните оценки, съобщи в сряда Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на НСОРБ, по време на годишната среща на кметовете с правителството.

Методиката не е променяна от почти 20 години, заради което масово луксозни имоти в централните градски части и курортите се облагат с прекалено ниски суми, твърдят представители на местната власт. Те настояват да се включат критерии, които да отразяват местоположението на сградата, достъпността до градски транспорт, до публични услуги, до паркове и зелени площи и качеството на строителството. В резултат районирането в градовете също ще бъде актуализирано и ще доведе до покачване на данъчните оценки на жилищата. "Много от общините в момента се опитват да запазят без промяна данъци и такси, други се готвят да увеличават ставки. Но ако през 2020 г.  критериите за данъчната оценка се актуализират, ще има една по-добра правна рамка за правене на данъчната политика“, обясни Панов.

От данъчната оценка все още зависи и размерът на такса смет, което означава, че и този разход ще се вдигне. Така е, защото непрекъснато се отлага новата схема за определяне на такса смет на принципа "замърсителят плаща", според който размерът на таксата ще зависи от количеството изхвърлен боклук, измерен с торби, кофи или контейнери, и като изключение в някои случаи определящ ще е броят на живеещите в имота. Кметовете за пореден път успяха да убедят правителството, че промяната на методиката трябва да се направи след преброяването на населението през 2021 г., за да стъпи на актуални данни.  

 

СТЪПКА ПО СТЪПКА

Както стана ясно преди дни, екоминистерството се отказа от рязко повишаване на отчисленията, които всяка община трябва да плаща за депониране на отпадъци през 2020. Догодина сумата трябваше да скочи от сегашните 57 лв. на 95 лв. за тон битови боклуци. Това щеше да доведе до рязко покачване на такса смет в много населени места. "Повишаването на отчисленията за депониран отпадък ще стане на три стъпки, за да е по-поносимо за гражданите. Догодина вноската ще стане 69 лв. на тон, а следващите два години ще се вдига с по 13 лв.", заяви екоминистърът Нено Димов на срещата с кметовете. Той увери, че догодина ще влезе в сила и 50-процентната отстъпка за общините, които са успели да намалят наполовина складираните отпадъци чрез рециклиране и повторно използване. 

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Общинските чиновници също искат увеличаване на заплатите

12.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

2868 18
Общините едва ли ще освободят от такса смет затворените бизнеси

31.07.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

447 2
Общините ще опрощават такса смет на фирмите заради коронавируса

13.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

1101 3

Коментари

mi6osp.

Ами набълбукаха ни със заеми,  трябва българите, и децата, и внуците  да ги връщат. 

Най- лесно става с вдигане данъците - българите не протестират. 

Вариантът да ги връщат тези, които изкрадоха парите не съществува. 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Данък сгради - добре, но такса смет - защо? Ей, Богу, ще ме накарат да започна да изхвърлям и екскрементите в боклука. Поне да си заработят таксите, пък и от ВиК ще икономисам.

Slava
снимка на Slava

Амортизация на сградите - кога? Или данъкът на новата сграда и данъкът на същата след 20 - 30 и повече години е удобно да стои непроменен.? За боклука е ясно - ще го караме по комунистически - голям апартамент изхвърля повече от малък, независимо, че в големия живеят двама, а в малкия четирима.

bay Dragan

Как да бъде Слава? На калпак, на квадрат, на кило боклук,  килограм живо тегло на изхвърлящия боклук, на адресна регистрация,  или по равно .

Най-справедливо, според мен е на калпак адресна регистрация. Но никой не ни е?ава нас от Форума.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Данък сгради - добре, но такса смет - защо?

Обяснено е в статията - такса смет е функция от данъчната оценка на помещението. Вдигат данъчната оценка, скача и таксата. Така аз, който живея сам, плащам около 6 пъти повече такса смет от шест-членно семейство , което живее в една стая в "Татарли" и се отоплява с дърва (т.е. изхвърля и пепел). 

 

mick

Защо данъчната оценка не се прави на база реални сделки с ипотечни кредити, да речем година назад?

 

Цената реално определя всичките тия неща - близост до паркове, централни части, качество на живот и т.н.

Моите5стотинки

боклучийските кофи са точно определени на брой, обем и стоят на специално утвърдени от общината места а фирмата много добре знае колко кубика смет извозва и от кои места, нека покажат реален ръст на услугата а не повишен апетит...знаем как изглежда Бейрут и Неапол 2010г. планини от боклуци...на там отиват нещата след водната и автобусната криза.

Влез или се регистрирай за да коментираш