facebook
twitter

Първа страница

Цените на горивата пак гонят пиковите си нива от летния сезон

Ако ръстът продължи, прогнозите на експертите за поскъпване с 10 ст. за литър бензин ще се сбъднат
1007
 Илияна Кирилова
Цените на горивата пак тръгнаха нагоре.

Макар цените на суровия петрол на световните борси да се успокоиха след атаките срещу петролни полета и рафинерии в Саудитска Арабия, у нас горивата започнаха да поскъпват. С по 2-3 ст. за литър са се повишили цените на бензина и дизела само за една седмица и вече гонят пиковите си нива от летния сезон. Преди седмица средната цена на масовия бензин А95 бе 2.21 лв. за литър. Към 28 септември тя вече бе 2.23 лв. за литър. Подобна е ситуацията и с дизела, като цената се е покачила от 2.26 на 2.29 лв. за литър, показват данни на сайта "Фуело" който следи цените на горивата в световен мащаб.

Това обаче са средни стойности. По традиция най-големите вериги бензиностанции у нас държат еднакви цени и при тях движението нагоре е доста по-осезаемо. От 2.24 лв. за масовия бензин цената е достигнала до 2.27 лв. за литър, а при дизела от 2.30 на литър е станала 2.33 лв.

Ако се сравнят сегашните цени на горивата с тези от началото на годината, разликата е още по-значителна. През януари цената на А95 е била средно 1.95 лв. за литър, а дизелът е бил 2.15 лв. за литър. Поскъпване имаше през пролетта и лятото. По-значително беше то в разгара на отпускарския сезон, като бензинът достигна почти 2.30 лв. за литър.

Въпреки че засега покачването в цената не е фрапиращо, ако ръстът продължи, прогнозите на експертите за поскъпване с 10 ст. за литър ще се сбъднат и цените ще се доближат до рекордните стойности от края на миналата година.

Покачването на цените у нас трудно може да се обясни с напрежението на световните пазари на суров петрол заради атаките в Саудитска Арабия. Саудитският петролен гигант "Арамко" бе принуден да намали за кратко доставките си на петрол, но бързо се съвзе. В рамките на четири дни след атаките цената на барела скочи от 60 до 67 долара, или с около 20%. Дни по-късно цените се върнаха на предишните си нива.

Ключови думи:

горива, цени
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НСИ: През януари всичко е поскъпнало, без дрехи и обувки

14.02.2020

477 4
Банките затягат условията за отпускане на ипотеки

08.02.2020

МИЛА КИСЬОВА

3668 6
Шефът на НЗОК обвини Ананиев и разкри тънкости за източване

15.01.2020

3896 21

Коментари

Хулиган

При толкова възпитано и разбрано местно население, колко му е да го изгърбят с поредното повишение...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/darzhav...

Johnny2965

За радост на Грета и нейните последователи ще се стигне до една по-голяма пестеливост в ползването на горивата.

volog2

Монополът знае само да вдига цените

Интервал

Прогнозите на "експертите", са просто настройване на плебса по-спокойно да приеме повишението. Повтарям - картел НЯМА. Точно, както при банките и застрахователите.

Влез или се регистрирай за да коментираш