Quantcast
Цената на тока за бизнеса скочи с 84% за ден и над 200% за седмица | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Цената на тока за бизнеса скочи с 84% за ден и над 200% за седмица

Проблемът е, че свободният пазар на електричество се доминира от държавните НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2"
2 188
 Снимка: БГНЕС
Работодателските организации поискаха държавата да вземе мерки и да регулира предлагането на ток от държавните дружества на енергийната борса.

Предупрежденията, че свободният пазар на ток у нас е манипулиран и силно спекулативен, за пореден път бяха потвърдени в сряда, когато се стигна до поредно шоково поскъпване. Цената на електроенергията, договорена в сегмента "ден напред", бе най-високата в цяла Европа - за един мегаватчас тя достигна 195.4 лв. базова мощност. Това е два пъти повече от средното ниво за ЕС и с 84% над цената за предишния ден - 2 юли. Спрямо миналия петък увеличението е с 203%. За това алармираха от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ), чиито членове създават 86% от брутната добавена стойност у нас.

За сравнение цените в Румъния и Унгария са около 120 лв. за мегаватчас (мВтч), докато в Западна Европа са около 60-70 лв. за мегаватчас. Според предприемачите това съвсем не е изолиран случай. Те посочват, че от началото на 2019 г., или в 183 последователни дни, средната цена на електроенергията за индустрията в България е била по-висока от тази в Германия и Франция, както и в Австрия, Чехия, Словакия, Швейцария. Като се добавят доплащанията за преференциалните цени на т.нар. американски централи (каквито доплащания няма в нито една друга европейска страна), крайният резултат е, че българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа, пишат от АОРБ.

Заради шока с електроенергията вчера три фирми от "Холдинг Металик" работеха с половината от капацитета си. "Това са машиностроителният завод "Металик" АД - Стара Загора, леярското предприятие "Чугунолеене - Първомай" и "Енергоремонт - Гълъбово" АД - Гълъбово", уточниха от холдинга пред Инвестор.бг. Днес те най-вероятно напълно ще спрат своята дейност.

Работодателите настояват за адекватно управление на мощностите, което да е съобразено с рационалното предлагане, така че да не се стига до такива ценови разлики. Бизнесът призовава ТЕЦ "Марица-изток 2" да осигури "дефицитните" мегавати и така да балансира пазара.

Реакция от енергийното министерство нямаше.

Проблемът е, че до голяма степен свободният пазар на ток продължава да се доминира от трима държавни играчи - НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". Това бе признато и от шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, който заяви, че цели 81% от продавания ток на борсата в края на декември 2018 г. са дошли от дружества под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и това до голяма степен е определило цените. Според фирмите този държавен монопол умишлено предизвиква дефицит на пазара, за да се постигнат по-високи цени.

Писмото на работодателите е изпратено до ресорния министър Теменужка Петкова, която на няколко пъти заяви, че на енергийната борса всичко е спокойно и тя работи добре. Тогава, както и сега бизнесът допуска манипулиране на пазара и опорочаване на търговете. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев дори определи действията на НЕК като на организирана престъпна група.

През миналата седмица бизнесът поиска оставката на шефа на НЕК Петър Илиев заради съмнителен търг за покупка на ток. В крайна сметка обаче той запази поста си, тъй като се оказа "ценен кадър" (по думите на министър Петкова), с когото Българският енергиен холдинг не пожела да се раздели. НЕК заедно с АЕЦ "Козлодуй", "Марица-изток 2" и др. е под шапката на енергийния холдинг.

"Смешно е да се каже, че аз разпределям порциите в енергетиката, далече съм от това положение", коментира Илиев пред БНТ. Той отрече да има спекула на свободния пазар на ток и заяви, че критиките срещу него целят да се прикрият други скандали в енергетиката. Илиев не уточни какво има предвид. Той обясни оставката си с това, че не е съгласен със случващото се на пазара.

 

СТОП

Допълнително напрежение в сряда внесе непланираното спиране за няколко часа на шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Причината бе "сработване на електрическа защита на генератора". Съобщението бе публикувано на електронната страница на енергийната борса, а подробности как това се е отразило на пазара и на цените не бяха съобщени. Шести блок бе включен в енергийната система в късния следобед.

 

ДОТАЦИИ

Около 190 предприятия, които са потърпевши от нарастващите заради въглеродните емисии цени на тока, ще могат да вземат държавна помощ, за да продължат да работят в България и да не изнасят производствата си в други държави. Компенсациите ще са в размер до 25% от приходите на България от ежегодната продажба на спестени СО2 емисии в европейската търговия. Те ще започнат да се предоставят до края на 2020 г., но точно кой ще ги получава и колко пари ще вземе, предстои да се уточни в специална наредба от икономическото министерство.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бизнесът зове да няма затваряне на градове и забрана за пътувания

21.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

1813 6
Кабинетът обещава 750 млн. лв. до Нова година по схемата 60/40

05.10.2020

226
Отворено е кандидатстването за детски кътове във фирмите

01.10.2020

82

Коментари

Нашенец

Тия, дето еспериментират вече 30 години с мат,риала в България, в пълен шах. Унищожаване на жизнен стандарт, образование, здвареопазване се посрещат от мат,риала със самоубийства, ограничаване до последно и/или бягство в чужбина. Реакция срещу правителството - никаква. Сега опитват с новопоявилия се бизнес- всекидневни промени в законодателството, административен рекет, а сега и с постоянно повишаване на основни елементи от разходите- тол-такси в пъти по високи от западните, ток-също, други разходи, като касови апарати и програми през ден- тоже.  Май и бизнесът е като мат,риала- самоубийства, фалити и бягство зад граница. 

Антей

!

Факт, така е. И става все по-зловещо!

С каква цел, идея, намерение е тази лошотия

към българския народ?!

Нали всички люде сме в "една лодка" - Земята

и има място за всички.

Трябва само мъъъъничко  ... грамотност и човеколюбие!

✌️

 

 

 

zumer

Като не стига електроенергията на пазара, да пуснат ТЕЦ-Варна.

На ли за това са резервите. Както се изрази министЕра на енергетиката

Догановия ТЕЦ допринасял за баланса сигурността на енергийната ни система.

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Алоооооо, авторкатаааааа... 

Нали това е свободен пазар, бе, джанъм? 

Сво-бо-ден па-зар!!!!!!!!!!

Цената се определя от търсенето и предлагането. 

И може да има големи амплитуди, може в едни дни и периоди да е изгодна, а в други - не. 

Какво пак не ви уйдисва? Нали за това се борихте? За свободния пазар?

 

През повечето време цените са ок. 70 лв./МВтЧ. 

И изобщо не са по-високи от която и да било държава в ЕС, най-малкото Германия. 

Разбира се, може да има определени дни, в които да има проблеми с производството, с климата, със завишената или занижена консумация, и т.н., и да има инверсии. Т.е. в България цените да са по-високи от други страни в Европа. Но това е като температурите: понякога у нас през зимата е по-топло, отколкото в Швеция, и обратно - през лятото по-студено, отколкотов Гренландия. Но това са изключения и нормалното положение съвсем не е такова. 

Същото е и с електроенергията на свободния пазар. 

dissidentbg

Свободен пазар е, когато производител продава стоката си.

По отношение на тока НЯМА свободен пазар. Има договори за изкупуване и доставчици. Може да има и хиляда доставчика, след като има фиксирани изкупни цени, НЯМА свободен пазар.

peniko

Хм, значи причината била държавните елцентрали .....ми приватизирайте ги бре, че да падне. Всички ще са доволни.

Инак, щот съм явно изостанал - сега в БГ токът в кашони ли го пакетират и с кари ли го извозват? ?

tatyana1

Аз доколкото разбирам това са цените на пазара ден напред. На планираните и заявени май са по- други. А въпросните български предприемачи могат ли да си планират производството и нуждите, или само да плачат ден за ден?

mamut

 Тукалчев и Таня1?.

Как да се наререди на ТЕЦ2 да даде допълнително енергия, а свободния пазар? на 28 юни ТЕЦ като пусна на

борсата търга за дългосрочна доставка(двустранни договори) ,що пропадна , ама цената била 130 лв ми толкоз е ,колкото излиза на производителя.Работодателите да не продават своята продукция без печалба, а? Като сравняват цените на ел.енергията,нека да сравняват и количествата които се търгуват по сегменти ,нека и сравнят и цените  на доходите, условия на труд, организация на производство,  данъци т.н.Къде с евтина енергия , (а там дали ги иската) ще си изнесат производствата-Велев, Енергоремонт- Гълбово и други знайни и незнайни набедени индустриалци,  та ми е много интересно? Китай,Русия или САЩ щото там за определни производства енергията е на 50% от цените в ЕС, а и самата ЕС такива изсквания набива за декарбонизация , че още ще расте енергията в европейския съюз,сами си режем клона. Ще предлагаме услуги на там го виждам, производства забравете. САЩ и Китай ,та и Индия и други развиващи се страни си правят оглушки за парижките договорености , на думи подкрепят, но на практика си бичат ТЕЦОвете ,та пушек се вдига.  Много пъти им се каза че трябва основните количествата енергия трябва  да са от  двустранните договори, а сегменти "ден напред" и "в деня" м ного по-малка степен с които обираш излишъци или недостиг за да не си на балансиращ пазар. Основните манипулации на бораста  се извършва от част от другарите "индустриалци",но всички заедно после ревем срещу държавата. Ако съм участник на Българската борса до сега 1000 пъти да съм поискал да се създаде Клирингова къща, за да паднат разходите по банкови гаранции за изпълнение на договорите сключвани на борсата, но това не се прави защото Клиринга  следи във всеки едни момент наличностите по  сметките на участниците  на търга и някои може и да не могат да сключат сделка,заади липса на средства по сметката. Така Велев за толкова време не се научи ,че в сегмент "ден напред " с извършва почасова търговия енергия ,т.е за всеки един час от денонощието  цената е различна и като се цитират данни и сравняват да се каже тази цена за кой час , дали е средно претеглена за денонщието и за какви количества се търгуват по-часове и общо за деня. Като е скъпо у нас да внасят евтино от съседни борси, купуват си капацитет на граница и търгуват, ма за това си трябва и да вържеш едни пари,че техните клириги следят. Да се обединят и да търгуват нали са браншови организации.

 "Индустриалците" се канят да получават компенсации , ама нека първо се промени закона за промяна на климата, да излезе наредбата и най вече да се нотифицира пред ЕК и ЕК да я одобри схемата , щото се явява държавна помощ ,та не съм сигурен дали до края на 2020 ще е готово. ГД "Конкуренция" е една такава "дащна" към България, нямам думи, за сега такава схема работи в Германия, но ако спазваме техните изсквания то тука няма да има кой  да ги покрие ,освен може би Арубис и още някой филиал на западна компания.  Схемата за зелена енергия и търговия с емисии в Германия е различна от България.

Който иска да сравнява :https://www.energylive.gr

НЕК изкупува енергията от американските централи,защото е обществен доставчик и основно тази енергия е за регулиран пазар. Добавките ще отпаднат когато се разтрогнат договорите с тях ,но ЕК вече 4 година мълчи и не се произнася.

brejnev19

На вниманието на бизнеса!

 

като ви са високи цените в България, купувайте от Европа. какво хленчите като бебета? Ама нямало печалбата да бъде 500%? Ами не, ще влезе в нормалните 10-20% както е за европските компании

Дежурния

Днес пък, цената на тока на борсата се сгромоляса с около 72% спрямо вчера. Производителите да започват с протестите! ✊

human_capital

от снимката към статията виждам най-малко трима с „картонче” и „псевдоним”....

„Бизнеса в България”....хо-хо-хо

Влез или се регистрирай за да коментираш