facebook
twitter

Първа страница

Борисов повиши АЕЦ "Белене" от гьол до красив проект

Премиерът се оплака пред американски фирми от "подлата съпротива" срещу покупката на изтребителите F-16
1578
ФБ профил на Бойко Борисов
„Придобиването на изтребители F-16V Block 70 не е просто покупка, а дългосрочно партньорство", обяви Бойко Борисов на срещата си с представители на американската компания „Локхийд Мартин“ - производител на самолетите. От компанията отбелязаха, че ще предоставят на Българската военновъздушна академия най-съвременните програми за обучение на пилоти и механици, които са разработени за Военновъздушните сили на САЩ.

За Бойко Борисов АЕЦ "Белене" вече е красив проект, руските реактори са български, а в довършването на централата може да участва пъстър консорциум, в който "Росатом" си партнира с фирми от САЩ, Франция и Германия. Новините заваляха по време на годишната среща на премиера с Американската търговска камара в България (Амчам). На форума в София Борисов дръпна дълга реч, в която за пореден път се опита да обясни колко прекрасна е сделката за покупката на американските изтребители F-16 и как е трябвало да преодолява "подлата съпротива" срещу нея. Пред представителите на американския бизнес у нас той наблегна и на енергийни теми, като се похвали, че България усилено строи газови връзки със съседите, за да може да получава природен газ от различни източници, и намекна, че разчита на щатски фирми да доставят газ.

"Докато другите си говорят, ние сме си направили връзката с Турция. Нима е лесно да направиш интерконектор с Гърция, половин милиард струва, но се строи, така че да имаме реална диверсификация на газ. Проведохме конкурс, избрахме изпълнители и "Балкански поток" се строи. Така че работата е кой да доставя втечнен газ", обясни министър-председателят.  Той изтъкна, че за интерконекторите ще се използват "най-мощните реверсивни компресорни станции на американската "Солар" , чрез които природен газ ще може да тече и в двете посоки". 

Пред членовете на "Амчам" Бойко Борисов неочаквано повиши АЕЦ "Белене", която преди ядно наричаше "гьола", до "красив проект". И още по-изненадващо издаде подробности от "кухнята", като съобщи, че има голям шанс руската "Росатом", американската "Дженерал Електрик", френската "Арева" и германска фирма заедно да направят ядрената централа. "Така, както консорциумът е подал документи, с американски турбини, се получава красив проект. Не можем да се оплачем от липсата на интерес от мощни компании", поясни премиерът. След това посочи, че руските реактори, доставени на площадката в Белене, не са руски, а са български. "Тази догма - руска централа, руски реактори, тя не съществува, българският данъкоплатец е заплатил пълната стойност на тези два реактора и те са тук, 100% наши", обоснова се Борисов, пренебрегвайки факта, че независимо чия собственост са, реакторите си остават руска технология. Малко по-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че консорциум, за какъвто говори премиерът, не съществува, но е възможно да бъде създаден в рамките на процедурата за АЕЦ на инвеститори и строители на АЕЦ "Белене".  

Борисов напоително обясни пред представителите на "Амчам" колко "яростна" и "подла" е била съпротивата срещу сделката за военните самолети. Без да уточнява откъде е дошъл "подлият" отпор, той благодари на министрите си Владислав Горанов и Каракачанов, че са направили процеса "необратим". Премиерът сподели, че България е побързала да преведе парите за изтребителите - 1.256 млрд. долара, "за да не може сделката да бъде съборена". През лятото той и министър Горанов твърдяха друго - че авансовото плащане на цялата сума е било по настояване на американците, тъй като България нямала кредитна история с подобен род сделки.

 

БЕЗ ИЗКУШЕНИЯ 

Българският премиер даде да се разбере, че е изключително доволен от покупката на 8-те изтребителя - нищо, че те тепърва ще се произвеждат, че първият ще дойде след 4 години, а колосалният разход за покупката им наду бюджетния дефицит с 1.8 млрд. лева. "Когато говориш за национална сигурност, за членство в НАТО в един размирен район, ние закупихме най-доброто, което се произвежда от този клас в света. Не се изкушихме за по-малко пари с израелските или португалските самолети. Да, можеше да ги дадем за пенсии и заплати, но нашите пилоти, а и цялата армия заслужават най-доброто", посочи премиерът. Борисов се оплака пред американските компании, че несправедливо е обвиняван в лобизъм и в "сделка" между българското и американското правителство. Той посочи, че е имал разговори с президента Тръмп (неизвестно кога), с шефа на департамента, със заместник държавния секретар Съливан: "Винаги сме поставяли геостратегическата ориентация и сила на България на единственото място в единствения разговор", заяви Борисов.

 

ГЕОПОЛИТИКА

НАТО и партньорите й да разположат модерни противовъздушни системи и системи за защита на черноморското крайбрежие в България и Румъния, съветват експерти от Корпорация "Ранд". На семинар, посветен на сигурността в района на Черно море, организиран от американския аналитичен център, черноморският регион е показан като ключов за съревнованието между Русия и Запада за бъдещето на Европа. В препоръките изрично се посочва, че за сигурността на Черноморския регион няма чисто военно решение, затова експертите от американския институт препоръчват Западът да разработи ефективна единна стратегия, за да противостои равностойно на Русия. Тя би изисквала по-добри интегрирани усилия в сферата на стратегическите комуникации, както и успешно противопоставяне на хибридните и на киберзаплахите. Сред другите препоръки са по-видим ангажимент на ЕС и Запада в региона като икономически проекти, развитие на регионалната инфраструктура и инициативи за интеграция, както и намиране на начини за изнасяне на "битката" с Русия извън региона на Черно море, в райони, където руските интереси са уязвими.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Юрист: Борисов има мнение, но не е съгласен с него

12.12.2019

2037 4
Президентът ще предложи промени в конституцията

11.12.2019

1579 22
Общината спази волята на премиера и ще развали концесията на ст. "Христо Ботев"

11.12.2019

76

Коментари

Хулиган

Премиерът се оплака пред американски фирми от "подлата съпротива" срещу покупката на изтребителите F-16

Вместо да се гордее, че е сломил подлярите, Боко тръгнал да се оплаква.

Да не би да се чувства гузен?

Или пък си търси извинение, защо не е успял да плати повече.

Пак авансово, естествено...

http://www.drago.info/index.php/2019/07/21/avans-z...

Интервал

Какво ли може да се коментира по тази хаотична банкянска логорея. :) Ще повиша сивото на Боце до "красив" ум. Пъстър.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×