facebook
twitter

Първа страница

Болничният лист на шефа на БНТ предизвика скандал

Със закъснение съдът нареди проверка на документа, след като болният Константин Каменаров се появи на конференция в Брюксел
БНТ
Директорът на БНТ се показа в ефир болен от Брюксел.

Нов скандал избухна около генералния директор на БНТ Константин Каменаров, след като той се появи на медийна конференция в Брюксел, докато е в болничен от 14 до 20 февруари.

В понеделник Софийският градски съд (СГС) отложи делото за шофиране след употреба на алкохол срещу Каменаров. Така обаче е нарушил Наредбата за медицинската експертиза. Причината е, че в болничния лист на подсъдимия е пишело, че има дихателна инфекция, която трябва да се лекува при домашен режим, съобщиха от съда за "Сега". Според наредбата това не освобождава Каменаров от отиване в съда - болните са длъжни да се явяват, освен ако не приложат удостоверение от лекар, че нямат такава възможност. За това има специален образец, утвърден от министрите на правосъдието и здравеопазването. Според съда защитата на Каменаров не е приложила задължителното удостоверение.  Въпреки това в понеделник съдебният състав, ръководен от бившия прокурор Руси Алексиев, в който влизат също Анелия Щерева и Габриела Лазарова, се съгласи с искането на защитата за отлагане, подкрепено и от прокуратурата, защото подсъдимият настоявал делото да се гледа в негово присъствие.

За да излезе от конфузната ситуация, в сряда съдът нареди болничният на шефа на БНТ да бъде пратен на столичната регионална здравна инспекция за проверка. До медиите беше изпратено определението на съдебния състав, от което се вижда, че документът е подписан от д-р Емилия Баракова, лекар от групова практика. Диагнозата е "други остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена локализация“, за което на болния е предписан домашен стаен режим.

Съдът нареди на БНТ до 3 дни да даде информация дали Каменаров се е явявал на работа в периода 14-20 февруари, дали е бил командирован служебно в Брюксел, за какъв срок и по какъв повод. Здравната инспекция трябва да отговори до 13 март, за когато беше отложено делото. Магистрати коментираха пред "Сега", че дори да бъдат открити нарушения, съдът няма опция дори да глоби Каменаров, защото явяването му не е задължително.

Шефът на БНТ обясни пред "Дневник", че е болен от грип, и се оправда: "Нито законът, нито конституцията ми забраняват да се движа".  Това не е така, защото наредбата ограничава болните да напускат дори града, в който се намират. В нея изрично е посочено, че при "домашен, амбулаторен или свободен режим болният е длъжен да се яви пред разследващите органи и пред органите на съдебната власт през периода на разрешения отпуск", освен ако изрично не представи медицинско, че заболяването не го позволява. Според лекари с дългогодишна практика напускането на страната при действащ болничен е забранено. Законът забранява също един и същ човек да бъде едновременно в отпуск по болест и в командировка. "Сега" попита БНТ и СЕМ командирован ли е телевизионният началник и как това се съчетава с болничния му, но до редакционното приключване на броя отговори не бяха получени. 

Без отговор остава и въпросът защо прокуратурата не се е впечатлила от липсата на удостоверение, че заболяването на Каменаров пречи да се яви в съда. "Сега" изпрати въпроси до пресцентъра на прокуратурата, както и до говорителката на градското обвинение Зорница Таскова, но отговори не дойдоха.

 

СЕРИАЛ

Процесът е в градския съд от миналия май и оттогава непрекъснато се отлага. Ако наказанието на подсъдимия за шофиране с 1.6 промила алкохол в кръвта бъде потвърдено, той ще се раздели с началническия си пост преди изтичането на мандата му през септември догодина. На първа инстанция Софийският районен съд го осъди на година и три месеца затвор условно и глоба от 600 лв. Преди 3 месеца съдът го глоби с 1000 лв., защото поведението му граничи със злоупотреба с право, и го предупреди, че ще приключи делото и без него, но това засега остават празни закани. Досега делото е отлагано заради служебни ангажименти на Каменаров, включително и заради финала на "Евровизия". Друго често оправдание е здравословното му състояние. Случвало се е да отсъства и адвокатът му. Преди месец, когато най-после се яви в съда, Каменаров поиска разпит на лекарката, която му е взела кръвната проба, и това пак доведе до отлагане. Той твърди, че часове преди да се качи в колата си, е пил едно уиски, а после и 100 г от билката златен корен, която разтварял в спирт.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Свидетели потвърдиха показанията си за убийството в Борисовата градина

20.03.2019

2381 5
Делото за Вълка от София се изгуби в превода
Каменаров оздравя, но се разболя съдия по делото му

Коментари

buratinob

Тоя ако не го осъдят, познайте колко ще се замогнат билкарите.

Няма да насмогнат на потреблението.😂

За малко да забравя, наложен пелин може ли да консулиураме към литър?

сталкер пустиняк

"Сега" попита БНТ и СЕМ командирован ли е телевизионният началник и как това се съчетава с болничния му, но до редакционното приключване на броя отговори не бяха получени. 

 

Понеже човечето е доста алчно, няма начин да не е поискал да го командироват. Което е и първата формално допусната грешка. Току виж му изяде главата, ама надали. 

buratinob

С това което демонстрира като "глава" даже няма да разбере защо го тормозят.

Вероятно ще се изкара жертава на новичок.😂

Kostadin1

Не мога да спра да се смея.Вижте за какво става дума:

Вестник Сега: Ключови думи: Константин Каменаров,дело,алкохол.

Нека дадкажат че са ...сестра ти,пък после обеснявай,че нямаш сестра.

Рано или късно,ще се измъкне Коко.

Пил две уискита.Едното признава,другото с билка за бърз метаболизъм.

Нормално,случва се!

Ще се завърти машината.Ще си остане шеф.

Резилът остава.Човекът за едната чест живее!

Винаги ще бъде за бъзик.

Не е мъж.

Шеф ще си остане.!

Това е България!

 

Proculus
снимка на Proculus

"Без отговор остава и въпросът защо прокуратурата не се е впечатлила от липсата на удостоверение, че заболяването на Каменаров пречи да се яви в съда."

 

Госпожо Доротея, интелектуалното ви падение е впечатляващо. Като дългогодишен съдебен репортер, би следвало да знаете отговора на безумно тъпия въпрос, който сте отправили. Решаващият орган в съдебната фаза на наказателното производство ... о, изненада... е съдът. Ако някой трябва да се впечатлява, че подсъдим шиканира процеса, то това е винаги мъдрия съд, а не омразната ви прокуратура. Тъпият опит за сугестиране на публиката е показателен какво е мнението на списвача за нивото на същата. Дано да дочакате отговор от говорителя на СГП. Длъжност в съдебната система "бивш прокурор" няма. 

Gautama
снимка на Gautama

 100 г от билката златен корен, която разтварял в спирт

😄😃😃

Не съм чувал за спиртен извлек от билка, който да се пие в такива количества - обикновено се пият определен брой капки. Ако съм на съда ще го питам от къде е взел рецептата.....

По- добре да беше казал, че е изпил една чаша греяно вино с черен пипер против настинка. Не, че го оправдава да кара пиян, но по-логично звучи.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×