Quantcast

Медия без
политическа реклама

СУ тества 200 контактни на Янаки Стоилов за COVID-19

Повечето са студенти, били на изпит по право. На "Позитано" 20 всички проби са отрицателни

23 Юни 2020Обновена
Илияна Кирилова

Около 200 студенти по право, служители и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са тествани за Covid-19, тъй като са били контактни на Янаки Стоилов, който даде положителна проба за коронавируса. Очакват се резултатите. Това съобщи БНР, без да цитира източник на информацията. Тя не е публикувана никъде на сайта на университета, нито в профила му във Фейсбук.

Всички помещения на Юридическия факултет на Алма Матер, където Стоилов е преподавател по Обща теория на правото, са дезинфекцирани. До сградите на университета временно се спира достъпът на всички хора - преподаватели, служители и студенти, които през последните 14 дни са имали близък контакт с проф. Стоилов, съобщава още радиото.

Не е ясно как се е стигнало до толкова много хора, контактували с депутата. В момента университетите не провеждат присъствени занятия. Според заповед на ректора от 12 юни с цел ограничаване на опасността от разпространение на коронавируса до 3 юли се забранява провеждането на масови мероприятия на СУ, включително конференции, дискусии, публични лекции, представления, концерти и други културни събития, спортни прояви, промоции за връчване на дипломи, академичен съвет, комисии и работни групи, катедрени и факултетни съвети и събрания и др. Събитията, които не могат да бъдат отложени, се провеждат при заетост на местата до 30% от общия капацитет.

От СУ коментираха пред "Сега", че достъпът до университета действително е доста ограничен, но в момента тече сесия и студентите трябва да завършат. "Изпитите не са масово мероприятие. Според друга заповед на ректора от май месец изпитите, които не могат да се проведат дистанционно, се провеждат присъствено при вземане на всички противоепидемични мерки", обясни пресаташето на висшето училище Боряна Коларова. По думите й въпросните 200 човека, които са били в контакт с Янаки Стоилов, са студенти, преподаватели, администрация.

Заповедта на ректора проф. Анастас Герджиков от 21-и май гласи, че за програмите и специалностите в Юридическия факултет, както и още някои факултети като богословски, математически и т.н., летният семестър се удължава до 26-и юни. В случай на необходимост се разрешават присъствените консултации и занятия, а специално за Юридическия факултет това е периодът от 15-26 юни т.г. Записано е, че редовната изпитна сесия следва да се проведе между 29 юни и 26 юли неприсъствено чрез дистанционни средства или курсови работи, но когато това е невъзможно, ректорът разрешава присъствено провеждане.

От публикации в медиите става ясно, че преди въпросната заповед сред факултетите е имало брожение срещу намеренията за присъствени изпити. Специално от Юридическия факултет са изразили притеснение относно отварянето на вуза за изпити, на които могат да струпат стотици студенти.

 

НА "ПОЗИТАНО" 20

След като се разбра за положителната проба на Янаки Стоилов, в БСП бяха установени и още случаи на COVID-19, засега общо 6. Вчера бяха тествани участвали в пленума на партията и в градския съвет. Стоилов се лекува във ВМА, в болница е настанена с леки симптоми и Милка Христова, зам.-председател на Столичния общински съвет.

От РЗИ-София съобщиха днес следобед, че всички проби за COVID-19, направени в Националния съвет на БСП на ул. "Позитано" №20 в столицата, са отрицателни. Лидерът на левицата Корнелия Нинова изказа благодарност към екипите на здравния инспекторат и призова за спазване на противоепедимичните мерки.

"Ще продължим да следим състоянието на далите положителни проби членове на ГС на БСП София и ще окажем пълно съдействие в случай на настъпили усложнения. В постоянен контакт сме и с членовете на НС, които дават своите проби в РЗИ в страната", заяви Нинова.

Още по темата