Quantcast
Столичната община предлага 30 вместо 20 деца в група в градините | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Столичната община предлага 30 вместо 20 деца в група в градините

Имало "достатъчен капацитет за работа с по-голям брой деца", тъй като посещаемостта била ниска
543
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След като седмици наред управляващите се чудеха при какви условия да отворят детските градини и МОН заложи максимален брой от 20 деца в група, сега от Столичната община възнамеряват отново да увеличат приема, който ще може да достига и до 30 деца и отгоре. Това става ясно от скандален според мнозина проект за увеличаване на броя на децата в една група в детските градини, публикуван вчера от Столичната община, който в момента наводнява социалните мрежи със стотици въпроси относно промените, които за мнозина са неясни, както и с десетки гневни коментари.

От мотивите и оценката за въздействието му четем, че той цели намаляване на административната тежест на родителите при представяне на документи, необходими за прием в детска градина, финансовото им облекчаване след отпадането заплащането на такси поради извършване на служебни проверки, както и "осигуряване на по-голяма възможност за прием на по-голям брой деца в общинските детски градини", тъй като "предучилищната образователната система има достатъчен капацитет да работи с по-голям брой деца".

Новият проект въвежда уседналост при приема в детските градини по примера на първи клас (но в градините се гледа адреса на родителите, а не този на детето - както е в училищата). Досега постоянният адрес на един от родителите на територията на Столична община носеше 3 т., а настоящият - 2 т. Постоянен или настоящ адрес в административния район на градината пък носеше 2 точки.

Занапред - от 2020/21 г. - според проекта положението се променя по следния начин. Ако постоянният/настоящият адрес на един от родителите се намира на територията на административния район на детската градина или училището и не е променян преди датата на класиране през последните над 3 г., то родителят ще получава 4 точки. Ако този адрес е променян през последните от 1 до 3 г. - 3 точки, а ако е променян през последната 1 г. - 2 точки. Ако промяна попада в границите на административния район на детската градина или училището, ще се взема по-благоприятният адрес. Ако адресът е просто на територията на Столичната община и не е променян през последните 3 г - това ще носи 3 т. (При промяна 1-3 години - 2 точки, и 1 година - 2 точки).

Много родители обаче повдигат казуса например със закупуване на жилище от хора, родени и израснали в София, които обаче например просто сменят квартала със съседен. "Те реално биват наказани съвсем несправедливо за това, че искат да създадат по-добри условия за живот на детето си и то след като подаряват на държавата една немалка сума пари по сделката си. За мен трябва да се помисли за някакви изключения в тази насока", смята майка. "Какво значи 3 години уседналост за деца в яслена възраст - та родителите може още да не се запознали", ядосват се други.

Сериозни възражения има към текста, според който незаетите места, предвидени за деца с хронични заболявания, се обявяват за свободни по общ ред за първо текущо класиране за съответната година, става ясно от коментари в социалните мрежи. Според тях това означава скок на местата навсякъде. "Досега местата за деца с хронични заболявания се прехвърляха само там, където не е достигнат максимално допустимия брой по наредба, защото местата за хронични заболявания са надпланови. Занапред обаче те ще се прехвърлят навсякъде и реално ще бъде увеличена бройката във всички групи", недоволстват родители.

В момента, според наредбата за финансиране на институциите децата в една група в детските градини следва да са от 12 до 23, като има възможност тази бройка да се завиши с още 2, т. е. до 25. Последните промени в този документ от 2019 г. разрешиха още едно надвишаване - с до 3 деца, т.е. до 28 деца, но само в определени случаи - когато броят на децата в групите в детските градини, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 18. (3 от въпросните 28 места за деца са запазени за такива с хронични заболявания). Въпреки това в някои детски градини продължава да има по над 30-35 деца в група, като директорите се позовават на заварено положение. Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система обяснява във фейсбук, че след измененията децата в една група вече съвсем официално ще могат да са и по 30 и дори повече.

"Допреди 2 седмици се чудеха как да отворят ясли и градини, защото групите били големи и било опасно, а сега ги увеличават. Що за популиски решения на парче. Това няма ли как да се стопира?", чудят се родители. "На практика увеличават приема в групите, защото нямало голяма посещаемост в групите, според доклада. Ами не е решение това според мен. Градини трябват и места. С това мислене могат да направят групите с по 40-50 деца и всички ще са приети. В други страни може и да имат големи групи, но със сигурност имат повече персонал. Как иначе ще успяват всеки ден да снимат децата и да описват как се е чувствало детето днес и какво е правило в албум", възмущава се майка.

 

МОТИВИ

В мотивите си от Столичната община обясняват, че има трайна тенденция за намаляване на общия брой на децата в предучилищното образование. Оттам прилагат данни, според които през 2017 г. децата, които са се приемали в градинските групи, са били 25 деца по общ ред и 10 деца с хронични заболявания, т.е. общо 35, или общо тогава приети 47 хиляди деца. През 2019 г. по общия ред се приемат 25 деца и 3 с хронични заболявания, т.е общо 28, като общият брой на приетите е 44 хиляди деца. Видно от предоставените данни "предучилищната образователната система има достатъчен капацитет да работи с по-голям брой деца", пишат от общината. Оттам посочват, че намаляването на броя на децата с хронични заболявания от 10 на 3 е довело до редуциране на обявените свободни места за прием - с 9300 по-малко за градинските групи и с 1200 по-малко за яслените.

"В правилата за приемане на деца в общинските самостоятелни детски ясли на територията на Столична община е регламентирано, че незаетите места, предвидени за деца с хронични заболявания, се обявяват за свободни по общ ред за първо текущо класиране за септември. След извършеното първо класиране броят на незаетите места за деца с хронични заболявания е 830. Считаме, че  в условия на недостиг на места в детските градини, прехвърлянето на част от тези места към местата за прием по общия пред ще удоволетвори желанието на повече родители децата им да посещават общинска детска градина", мотивират се от общината. И се позовават на редица европейски държави, в които няма норматив за брой деца като Белгия, Дания,Финалдния, Швеция и Норвегия, и такива, в които те достигат до 30 на брой - като Италия, Англия, Франция. Според СО прехвърлянето няма да доведе до трудности в социализацията, възпитанието и обучението на децата, тъй като средната месечна посещаемост в яслените групи е между 6 и 11 деца, а в зимните месеца намалява до 8 деца, а в градините - 15-10 деца.

 

ОЩЕ ПРОМЕНИ

В проекта се предлага редакция на "домакинство" - то вече ще включва съпрузите, лицата, живеещи във фактическо съжителство, както и децата им, но не и техните роднини, които живеят при тях. Целта е така да се избегне сегашното положение, което дава възможност, ако родител с дете се регистрира у свои роднини с 2 деца, всички деца да получат по 2 точки, които по принцип се дават на такива, живеещи в домакинства с над 3 и повече деца. 

Положително се оценява предложената редакция на текста за ТЕЛК. В момента родителят следва да има ТЕЛК решение за детето си, за да може да се възползва от социалните критерии за прием в градина, без значение какво пише в него. Така дори деца, които са с 0% ТЕЛК, биват приемани по критерий хронично заболяване, без в действителност да отговарят на него. Тази несправедливост се поправя, като изискването вече е в ТЕЛК решението процентът да е различен от 0%.

 

 

 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Столична община пак напира да ремонтира Борисовата градина

20.10.2020

734 5
Дъжд и "Топлофикация" бавят пореден ключов ремонт в София
Столичната община съвсем заряза уличното осветление

Коментари

АСЕН ИЛИЕВ 22
снимка на АСЕН ИЛИЕВ 22

това означава ли и повишаване на заплатите на учителките с 1/3 ? или по стар обиЧАЙ ДРУГ ДА ГЪРБИ ЗА БЕЗ ПАРИ? :)

Илиан Мавров156...

Г-н Илиев как смятате, дали тази дейност протича в гърбарските мозъци на СОС ? Който не е бил 30 мин. с три деца на главата си може да "сътвори" подобна глупост.

"Броят на децата през зимните месеци..." ами при втора , трета , пета вълна от нам си що-абсолютно неадекватен довод, като се "затвори" градината...

Съжалявам че "плача на чужди гробища", ама"како Сийке ний не сме от тия".Утре като имам(дай боже) внуци, виждайки как заповед на мадам Йес(М. Кунева) се преподписва година след година.....

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Сега е топло. Може и да ги съберете всички по стадионите. Акъл - море, глава - шамандура.

Влез или се регистрирай за да коментираш