Медия без
политическа реклама

Просветният министър се обяви против един учебник по предмет

Отпадането на факти в учебните програми не означава опростяване, заяви проф. Галин Цоков

Илияна Димитрова
Министър Галин Цоков

"Ограничаването с един учебник по предмет не би бил добър подход". Това заяви министърът на образованието проф. Галин Цоков пред БНТ. По думите му в даден момент учебниците дори може да се окажат незадължителни заради развитието на дигиталните платформи в образованието.

"Идеята ни е следващите години да разширим "Дигиталната раница" на МОН и учителите да могат да използват електронното съдържание в нея, но и да създават такова", посочи той. По думите му обаче трябва да се балансира по отношение на одобряваните учебници, като учителите следва да имат по-голяма автономност да изберат даден учебник.

 

ЗА УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ 

Относно промените в учебните програми, които бяха наскоро публикувани за обществено обсъждане, министър Цоков посочи, че там са предвидени облекчения от гледна точка на отпадане на теми и фактологичен материал. "Целта им е да бъде намалена фактологическата сложност на програмите, но отпадането на факти не означава опростяване", заяви той. По думите му в някои програми е предвидено въвеждане на нови понятия - като например в тази по гражданско образование, в която се включва понятието "кръгова икономика". Амбицията на сегашните промени е и да има повече време за учителите да дават самостоятелни задачи, допълни той. Не всичко предложено задължително ще се приеме, ще се съобразим с мнението на експерти, учители и родители, обеща министърът.

Той припомни, че вече се работи и по по-мащабна промяна на учебните програми, която обаче ще отнеме поне 3-4 години. Целта е те да бъдат по-рамкови, компетентностно ориентирани и учителите да могат да избират сами методите, с които да работят. На въпрос дали няма риск тази свобода да се отрази на резултатите на учениците на изпитите (ако например в едно училище се обръща повече внимание на една тема, а в друго - на друго), министър Цоков заяви, че целта на рамковите програми ще е именно да се даде възможност за равен старт. По думите му те ще бъдат съобразени с изискванията на НВО-та и матури, като ще дадат възможност на учителите да обърнат повече внимание на тези области, където техните ученици имат нужда. 

 

ЗА ВТОРАТА ДАТА ЗА НВО

Втора дата за изпита в 7 клас няма да се обявява, т.е. учениците няма да могат да избират дали да се явяват на първата или втората, разясни още проф. Цоков. Със заповед на министъра обаче, след изпита, ще може да се обяви втора за тези ученици, които са били във форсмажорни обстоятелства по време на НВО-то - като болест, смърт в семейството, природно бедствие в региона и т.н. Има 203 варианта как това да се случва, до няколко дни ще са готови тези промени и ще ги предложим за обществено обсъждане, заяви той.

 

ЗА КАЧЕСТВОТО

Министърът посочи и, че се работи за наредба за качеството на образованието, която се надява да е готова до няколко месеца. За въвеждането на индикатори за качество във всяко училище, които да отчитат добавената стойност на всяко учебно заведение и приноса на неговите учители за личностното развитие на всеки ученик, не зависимо дали се намира в столицата, или в малко населено място с концентрация на уязвими ученици, ще са нужни промени в училищния закон, които според проф. Цоков може да се очакват до края на 2023 г. По-нататък идеята е бюджетът на училището да бъде обвързан с качеството на образованието.

За догодина ще се работи минималните заплати на непедагогическия персонал в училищата да бъдат 150% от минималната заплата в страната, обяви още министърът. За учителските заплати вчера бе обявено, че се увеличават с 15% от 1 януари 2023 г. 

 

 

 

Още по темата