Медия без
политическа реклама

1709 лв. става минималното учителско възнаграждение

Най-ниската директорска заплата ще е 2082 лв.

МОН
Социалните партньори се договориха за ръста на заплатите на учителите

Учителските заплати се увеличават с 15%, като минималното учителско възнаграждение скача от 1486 лв. на 1709 лв. Това съобщиха от министерството на образованието по повод анекса към колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. Той бе подписан днес от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори. Увеличението влиза в сила със задна дата от 1 януари 2023 г.

Става дума за стартовата брутна заплата за младите учители. След приспадане на данъци и осигуровки тя ще е по-ниска от 1907 лв. По-възрастните преподаватели пък вземат добавки за клас прослужено време и др., като техните възнаграждения варират в зависимост от годините работа и различните задължения, които изпълняват, като класно ръководство и др.

1709 лв. ще е минималната заплата и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление "Информационни и комуникационни технологии", логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини. Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лв. (досега тя бе 1533 лв.), а за главните учители и главните възпитатели - 1831 лв. (досега 1592 лв.). Директорите ще получават най-малко 2082 лв. основно възнаграждение (досега 1810 лв.), а заместник-директорите - 1926 лв. (при 1675 лв. досега).

За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени 524 млн. лв. от държавния бюджет. "По този начин правителството гарантира националния приоритет за поддържане на ниво на учителските заплати от 125% от средното възнаграждение в страната", посочи проф. Цоков. По думите му само благодарение на добър и конструктивен диалог със социалните партньори могат да се намерят най-добрите решения за системата. "Радвам се, че с държавния бюджет гарантирахме както заплащанията на заетите в образованието, така и продължаването на започналите ремонти и модернизация на училища и общежития в страната", допълни министърът.

По данни на НСИ средната брутна заплата за страната за първото тримесечние е 1882 лв. 125% от нея са 2350 лв. - толкова следва да е средната заплата за учителите. 

 

Най-малко 1486 лв. ще получават учителите от 1 септември 2022 г. Това е увеличение с 5% в сравнение със сегашното стартово равнище, съобщи министерството на образованието.

 

Ключови думи:

заплати, учители

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?