Медия без
политическа реклама

Млади изобретатели показват роботи, умни чинове и поливни системи

7 ученици се състезават на финала на конкурса на фондация "Миню Балкански"

Проф. Минко Балкански е отдаден на активна дейност в помощ на науката, културата и образованието в България
финдация
Проф. Минко Балкански е отдаден на активна дейност в помощ на науката, културата и образованието в България

7 наши ученици от 6 до 12 клас ще се борят тази неделя на финала на конкурса "Млади изобретатели" на фондация "Миню Балкански". Проектите на младежите от най-различни сфери - информатика, електроника, инженерни технологии, програмиране, автоматика, екология, селско стопанство и т.н.

Десетокласничката Александра Умленска от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ в гр. Кюстендил например ще представи решения за градовете на бъдещето - звездна карта с оптични влакна на над 50 от най-големите съзвездия, колело, задвижвано от сгъстен въздух, и робот, който се задвижва от водород. Габриела Чавгова от 11 клас на МГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив ще се представи с QUINN - иновативна съвкупност от машинно обучение, научно изследване, асистент с изкуствен интелект, невронни мрежи и хардуер, която разпознава емоции от глас, играе роля на личен асистент и др.

Уроци за 3D принтиране и моделиране пък предлага десетокласникът от Софийска професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" Георги Германов - в него децата ще се научат как да направят първият си 3D проект, да видят как работи 3D принтер и да получат своят дизайн принтиран. 

Кристиан Петров и Теодор Стоянов от 12 клас на професионалната гмназия по механоелектротехника и електроника в Бургас ще покажат умен чин, целящ да облекчи работата на учителя в час и да помогне за по-добра дисциплина на учениците. Ако ученикът заспи на чина по време на час, чинът започва да се тресе, включва се водна помпа, която го пръска в лицето и т.н. Ако пък ползва телефон под чина, светлината от телефона задейства датчик и водата отново го пръска.

Устройството "Климат 1", предназначено за поливане на растения в определен интервал от време и при проектирането на което са използвани елементи от чертежа на автоматични клепсидри (водни часовници), ще покаже Ярослав Михайлович от 6 клас на ОУ "Цар Симеон 1", Варна. В тази сфера е и изобретението на Мариян Динков от 8 клас на професионалната гимназия по електроника и технологии "Г. С. Раковски" в Стара Загора - парникова многоканална поливна система за оранжерии и парници.

Състезанието "Млади изобретатели" се организира за 9-та поредна година от фондацията на световноизвестения български учен и меценат проф. Минко Балкански (кръстена е на неговия баща Миню Балкански). То ще се проведе на 13-ти юни 2021 г. в кампуса на Националния институт за образование на фондацията, намиращ се в с. Оряховица, област Стара Загора - където е живял самият проф. Балкански, който дойде от Франция специално за състезанието.

В журито са физикът Теодоси Теодисиев, проф. Сава Гроздев и инж. Людмила Божкова, директор на “Газтек” и представител на "Овергаз" - компанията от години подпомага просветителската дейност на фондация "Миню Балкански" за развитие на младите технически таланти, като осигурява наградите в конкурса за млади изобретатели. 

Създадено с цел да насърчи интереса към знание, състезанието "Млади изобретатели" събира на едно място ученици с изявен интерес към точните науки, програмирането и езиците, като им дава възможност да представят своите изобретения пред изтъкнати специалисти. През годината училища в страната изпращат своите разработки и изобретения, като накрая се селектират претендентите за голямата награда.

 

Кой е проф. Минко Балкански?

Проф. Минко Балкански е учен и общественик с богата биография, свидетелстваща за научните му достижения и за отдадеността му на просветата у нас. Роден е през 1927 г. в с. Оряховица, Старозарско. Завършва гимназията в Нова Загора. Едва 15-годишен е приет да следва в Софийския университет. През 1946 г. заминава да учи във Франция, където бива избран, на 28 г., за професор в Сорбоната. Преподава в университета "Пиер и Мария Кюри" и в Масачузетския технически университет. Чете лекции в Япония и Китай. Автор е на 30 книги и на над 2000 научни публикации. Гост-професор в Калифорнийския университет, член на Индийската академия на науките. Раджив Ганди го награждава с най-високата степен на Ордена за заслуги към Индия. Командор на Звезда на Ордена за заслуги към Полша. Доктор хонорис кауза е на СУ.

Приносът на проф. Балкански не се побира в границите на една дисциплина. От 1993 г. той се отдава на активна дейност в помощ на науката, културата и образованието в България. В памет на своя баща Миню Балкански основава фондация на негово име, чрез която помага на даровити български деца. Организацията работи по собствена програма за обучение на ученици, но и на учители - съсловието, което, по думите му, е жизнено важно за развитието на обществото. Освен конкурса "Млад изобретател", фондацията организира също и лятна академия по цигулка с френски педагози. Ежегодно провежда и международен пленер по изобразителни изкуства. През 2003 г. професорът е награден с орден "Стара планина", а през 2014 г. Министерството на културата го удостоява с почетния знак "Златен век" в признание на неговото дългогодишно благотворително дело.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата