facebook
twitter

Просвета

И Пловдивският университет ще приема студенти по "Право" без изпит

518
 БНР

Пловдивският университет "Паисий Хилендарски” стана вторият в България, който ще приема студенти в специалност "Право” без кандидатстудентски изпити. Това реши академичното ръководство.

Така за учебната 2020/2021 г. отпада явяването на изпити по "История на България“ и "Български език“ за бъдещите юристи. Запазва се и задочната форма на обучение.

Във връзка с отпадането на изпитите, академичният съвет на ПУ "Паисий Хилендарски” на заседание, провело се на 1 юни 2020 г., е приел следното балообразуване за кандидат-студенти за специалността "Право“: Сбора от утроената оценка от ДЗИ по предмета "Български език и литература” плюс утроената оценка от дипломата по предмета "История и цивилизация”. При условие, че кандидат-студентът има ДЗИ по "История и цивилизация”, се утроява оценката от него.

При образуване на състезателния бал на кандидат-студентите, чиято диплома за средно образование е издадена преди въвеждането на ДЗИ и нямат оценка от ДЗИ по "Български език и литература”, за балообразуваща ще се взема оценката от зрелостния изпит по БЕЛ или от зрелостния изпит по образователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по БЕЛ.

В средата на май Софийският университет "Св.Климент Охридски" първи взе решение да приема "Право" и "Журналистика" без кандидатстудентски изпити. Веднага след това стана ясно, че всички университети, предлагащи обучение по право, ще могат, ако решат, да приемат студентите си в тази специалност без традиционните досега изпити по български и история, а само с оценката от матурата по български език. Това става възможно чрез промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността право и професионална квалификация юрист.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СУ обмисля премахване на кандидатстудентски изпити

09.05.2020

7306 10
Учени извадиха нови доказателства: идваме от космоса

21.11.2019

1422 4
Утре можем да видим Томичовия псалтир в Археологическия музей

08.10.2019

812 43

Коментари

Скрудж

Хайде да запишем Параграфа☺️

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Новата генерация специализирани прокурори, главни прокурори и т.н.

ssgn

Университетите не са решили нищо по същество. Постановлението на Министерския съвет ги ЗАДЪЛЖАВА да приемат само с матура. Наистина, само за тази учебна година.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×