facebook
twitter

Просвета

Не ставате за нищо друго? Елате да учите "Национална сигурност"!

На фона на наложените от МОН ограничения в броя на студентите за някои университети няма лош кандидат
3 371
 Илияна Кирилова
Неприетите досега кандидат-студенти могат да бъдат спокойни. Свободни места за тях има достатъчно.

В края на лятото в българските университети ври и кипи. Битката за всеки студент е безмилостна, а триковете, с които се привличат кандидати, стават все по-изобретателни. Масово висшите училища у нас обявяват допълнителен прием след обичайните две или три класирания. В арсенала на вузовете вече влизат какви ли не похвати - като се почне от облекчения за бременни и семейства, предлагане на електронно кандидатстване и онлайн тестове за прием и се стигне до ежедневно организиране на изпити и "топ" предложения, на които малцина биха могли да устоят - например ако не си приет никъде, можеш да се запишеш в точно определена специалност, в конкретния случай "Национална сигурност" в УНИБИТ. 

.........................

Кандидатстудентските кампании отдавна не приключват през юли, а все повече се изнасят към август и септември.

На сайта си Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ е съобщил например, че от 25 юли започва записване по държавна поръчка или платено обучение за места, които са останали незаети след второто (последно) класиране. Сред тях са най-различни видове педагогика, филологии, приложна лингвистика, археология, философия и дори за регулираната специалност право - 4 свободни бройки. От вуза напомнят, че за 2019/20 г. ще приемат студенти срещу заплащане, редовно и задочно обучение. От предложението могат да се възползват както кандидат-студенти, така и действащи студенти на Великотърновския университет или на други вузове. За действащите студенти "това е изключително изгодно предложение за паралелно обучение по две специалности", рекламират от вуза тази възможност. Записването е "веднага и до изчерпване на местата".

Специално за правото ВТУ обявява, че и през наближаващата академична година ще приема студенти в задочна и платена форма. За местата срещу заплащане могат да кандидатстват както лица със средно образование, така и действащи студенти. "За всички кандидати за специалност право (платено обучение), които нямат успешно положени кандидатстудентски изпити по български език и история на България, университетът организира явяване на изпити (тестова форма) всеки работен ден от 11 часа в сградата на ректората". Същите изпити могат да положат и кандидати, завършили средното си образование преди 2008 г., които желаят да се обучават срещу заплащане в други специалности на университета, успокояват от вуза. Има и сериозно улеснение от типа "2 в 1" - заявленията се подават от 10 ч. в деня на явяване на кандидата на теста.

Частното висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), което в предходни кампании се прочу с предлагането на джипове в опит да привлече повече студенти, информира, че ще работи с удължено работно време за удобство на своите кандидат-студенти до 1 септември.Частният университет има 4 кандидатстудентски кампании - две от тях са минали през юни и юли, предстоят последните две - през август и септември. Изпитите за тях ще са на 30 август и на 27 септември, а подаването на документите е ден по-рано - съответно до 29 август и до 26 септември. Доста предвидливо, имайки предвид поправителните сесии на матурите, които предстоят - на 28 и 29 август.

Сред екстрите на университета са и отстъпки за семейства - бременните студентки и студентки -майки с деца до 6-годишна възраст ще се обучават при облекчен режим. Ако и двамата родители учат и имат дете до 6 г., единият от тях може да се възползва от възможността за индивидуален режим, уточняват от учебния отдел. В случай че семейството има две и повече деца, облекченият режим важи и за двамата родители. Той позволява "обучение по индивидуален учебен план, удължен срок на следване, административна заверка на семестър, явяване на изпити извън сесиите, присъствие на занятия в удобно време и място, провеждане на индивидуални консултации, както и електронно обучение". От ръководството на висшето училище обаче напомнят, че облекченият режим не предполага компромис по отношение на изискванията за усвояване на знанията, уменията и компетентностите, описани в учебната програма. Оттам услужливо напомнят и че държавата отпуска еднократна помощ за отглеждане на дете от майка студентка, която се обучава в редовна форма. Иначе висшето училище не пропуска да се рекламира и в YouTube с клип, приканващ кандидатите да се запишат в една от 8-те му бакалавърски програми, всяка от които е със семестриална такса през първата година от 490 лв.

Висшето училище по застраховане и финанси предлага онлайн кандидатстване, както започват да правят все повече наши университети. В бланката за кандидатстване трябва да се посочат трите имена, адресът, телефонът и имейлът на кандидата, както и специалността, в която желае да бъде приет. Различното тук е, че вузът има и "топ" предложение - онлайн тест, достъпен за всеки, който пожелае. Човек трябва само да щракне и да започне да попълва от дома си теста, използвайки каквито си пожелае жокери - "помощ от приятел", "Гугъл" и т.н. Времето за попълване на 21-те въпроса е 90 минути, а самите въпроси подхождат повече на първо ниво на "Стани богат", отколкото на кандидатстудентски изпит. В раздел икономика например от кандидатите се иска да отговорят на въпросите какво представляват инфлацията, акциите, облигациите и т.н. В частта по математика има елементарни задачи, като например "Ако кола А е по-бавна от кола В, кола Г е по-бавна от кола Б, но по-бърза от кола В, коя кола е най-бърза?".

Най-любопитна е частта за обща култура. Сред въпросите тук са: кой е написал българския химн, чие дело е покръстването на българите, кой град е избран за европейска столица на културата през 2019 г., как се казва българинът, спечелил филмовата награда „Оскар“ и какво е неговото постижение, какво включва Червената книга на България и т.н. Всеки верен отговор носи по 5 точки. "Тестовете на кандидат-студентите се проверяват и оценяват по шестобалната система на база на процента успеваемост, по предварително определена скала и под контрола на заместник-ректора по учебната дейност и качеството", уведомяват от ВУАРР.

Най-неустоимата оферта обаче е на Университета по библиотекознание и информационни технологии. От сайта му научаваме, че "на основание на сключен договор за съвместна дейност между Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ)" Уни БИТ предоставя възможност "за всички кандидат-студенти, включително и тези, които са положили конкурсни изпити в УниБИТ през кандидатстудентската кампания за 2019 г., но некласирани и след последното класиране, да се запишат и обучават за придобиване на образователна степен бакалавър в задочна форма на обучение по специалност „Защита на националната сигурност". Интересно по какви критерии е избрана точно въпросната специалност като последен шанс за неуспели никъде другаде. За да влезе човек в тази специалност, е необходимо следното: да се подадат комплект документи за кандидатстване (9 лв.), комплект документи за записване (5 лв.), лична карта, диплома за средно образование (оригинал и копие), медицинско свидетелство, три снимки паспортен формат, документ за платена такса за обучение - семестриална такса в размер от 973 лв. (или на разсрочено плащане с две вноски). Става ясно още, че таксата трябва да бъде преведена в банковата сметка на Варненския свободен университет, а самото обучение ще се провежда на територията на УниБИТ в София. Подаването на документите е от 5 август чак до 30 септември. Както се казва, желаещите да побързат!

 

ПОСЛЕДЕН ВЛАК

Над 5000 младежи може да "захранят" университетите в обявения допълнителен прием, след като преминат поправителната сесия на държавните зрелостни изпити. На матура по български език и литература, която ще се проведе на 28 август от 8 ч., заявление са подали 5193 младежи. За втория задължителен зрелостен изпит, който е на 29 август, желание да се явят са изразили 3834 младежи. Най-много от тях - 1616, са предпочели биологията, 1278 - географията, 441 - филoсофския цикъл, а 367 - английския език. На история и цивилизация са пожелали да се явят 86 младежи, а на изпит по математика - 29. Шестима са избрали физиката, петима са подали за изпит по немски и петима - за изпит по руски език. Само един зрелостник е избрал да се яви на френски език. За третия държавен зрелостен изпит по желание (между 30 август и 4 септември) заявления са подали 7 зрелостници. От тях трима са избрали изпит от философския цикъл и по един зрелостник е подал заявление за изпит по химия, история, английски и руски език. Резултатите от матурите от сесия август-септември ще бъдат обявени до 10 септември.

 

ОЩЕ И ОЩЕ

Масово университетите у нас предлагат допълнителен прием на студенти, който на места продължава едва ли не до първия ден на академичната година. Пловдивският университет например наскоро обяви допълнителен прием след трето класиране. Най-много свободни места има във Физико-технологичния факултет - в специалностите инженерна физика, медицинска физика, екоенергийни технологии, физика и математика, компютърни и комуникационни системи, автомобилна техника, машиностроителна техника и др. Единият вариант за класиране и прием тук е с оценката от матурата (физика, математика, биология, химия или български език) и кандидатстудентски изпит по физика, математика, биология, химия или български език, положен в Пловдивския университет или в друго висше училище. Вторият вариант е чрез допълнителен тест - събеседване по физика, което се провежда - отново за улеснение на студентите - всеки ден от понеделник до петък от 9 ч. до 16 ч. в ректората.

Във Факултета по математика и информатика две специалности са останали със свободни места - математика, информатика и информационни технологии; и математика. Интересното тук е, че човек може да влезе да учи математика само с оценките си по български език. Единият вариант за прием е чрез тест по математика и информатика, организиран от вуза, а другият - с оценката от матурата по български (или други предмети) и оценката от кандидатстудентски изпит по български език, държан в Пловдивския или друг университет. В този случай се вземат 80% от резултата по български език, т.е. балът ще е по-нисък. Свободни места има и във Филологическия факултет на Пловдивския университет, като студентите тук са облекчени с няколко дати за допълнителен изпит по български език - освен юли има три възможности през август и четири през септември.

На 3 септември от 9 ч. Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков” ще проведе допълнителен кандидатстудентски тест по математика. Документи се подават до 30 август. Университетът по хранителни технологии също е обявил допълнителен прием, за който краен срок не е посочен, вероятно защото може да продължи до началото на годината. Свободни места в УХТ има в специалностите технология и качество на храни, технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти, технология на виното и пивото, биотехнологии и др.

Допълнителен прием обявиха и университетът „Проф. д-р Асен Златаров“- Бургас, в специалности на факултетите по обществени науки, по природни науки, по технически науки, и Техническият колеж. Документи се приемат до 5 септември за задочна форма и до 13 септември - за редовна.

Същото е положението и в Стопанската академия в Свищов - там се обявиха две междинни класирания за попълване на незаетите места за степен бакалавър, първото от които приключи, а второто предстои. Подаването на документи там е до 30 август, ако се кандидатства с оценка от изпит, положен в академията, и до 31 август, ако се кандидатства с оценка от матура или от изпит от друг университет. Самият кандидатстудентски изпит в Стопанската академия е на 31 август, а резултатите ще излязат на 2 септември. Към момента там има "ограничен брой" незаети места за редовно обучение, държавна поръчка, в специалностите финанси, счетоводство и контрол, стопански и финансов контрол, маркетинг, управление на проекти, бизнес информатика, международни икономически отношения и публична администрация.

Техническият университет - Габрово, е обявил свободни места в специалностите електроенергетика и електрообзавеждане, софтуерно и компютърно инженерство, индустриални топлинни и газови системи, компютърен дизайн и др. Русенският пък предлага онлайн кандидатстване, но специално за педагогическите специалности има изискване - кандидат-студентът да дойде лично за проверка на говорно-комуникативните му способности на място в Русе, във филиалите в Разград и Силистра или в някое от изнесените бюра за прием на документи.

Дали ще има допълнителен прием в Софийския университет, ще стане ясно в края на август, съобщиха от учебното заведение.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Студенти страдат от високи неустойки при отказ от бригада в САЩ

28.05.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3155 34
Кабинетът даде зелена светлина за влизане в право без изпит
Всички вузове, обучаващи по право, ще могат да приемат без изпит

Коментари

Luis Man Gaal

Не ставате за нищо друго? Елате да учите "Журналистика"!

Мисля че пак не е далече от истината.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×