Медия без
политическа реклама

Четвъртокласниците писаха за принц Доверие и графиня Ревност

Над 56 000 ученици се явяват на национално външно оценяване тази седмица

29 Май 2023Обновена
Изпитите почват в 10 ч. Пише се с черна химикалка.
Илияна Кирилова
Изпитите почват в 10 ч. Пише се с черна химикалка.

55 955 четвъртокласници се явят тази седмица на национално външно оценяване. Днес, 29 май, бе тестът им по български език и литература, а във вторник ще е изпитът им по математика.

За обичта и доверието писаха четвъртокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, съобщиха от МОН. На тези ценности бе посветена задачата за четене с разбиране по откъс от детска книжка на Катя Антонова. В него се разказва как малкият Алекс е нападнат от графиня Ревност и не вярва, че майка му продължава да го обича, независимо че отделя повече внимание на новородения му брат. Помага му принц Доверие, за да повярва, че майка му го обича, а бебето не му е съперник. За да докажат, че разбират прочетеното, четвъртокласниците решаваха 10 задачи. От тях 4 с избираем отговор и 6 с кратък свободен отговор. Тези с избираем отговор бяха свързани с героите, сюжета и с езика в художественото произведение. Шест от въпросите към текста изискваха записване на свободен отговор с кратко изречение или с посочване на цитат/пример от текста.

Тестът започна с диктовка. Чрез нея се проверява прилагането на изучените в началните класове правописни норми, както и уменията за слушане и писане. Текстът за диктовка е записан на аудиофайл, за да се гарантират еднакви условия за четенето и слушането му от всички ученици. Езиковите задачи бяха с по три избираеми отговора, единият от които е верен. С тях се проверяват базови компетентности, свързани с приложния характер на езика. 

Последната задача бе с творчески характер. От учениците се изискваше да създадат собствен кратък текст по серия от картини. С помощта на опорни въпроси децата се насочват да пресъздадат действията и емоциите на героите от всяка картинка и да запишат текст, в който изреченията са в логическа връзка, а интерпретацията да показва умения за мислене и за уместна употреба на езикови средства. Верните отговори на теста можете да видите тук.

 

 

 

МАТЕМАТИКА

НВО-то по математика е във вторник, 30 май. Както и предишни години, тестът е от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, 5 с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия. Изпитът, както и този по български, започва в 10 часа, а учениците трябва да са по местата си в залата не по-късно от 9:45 ч. Пише се с химикалка с черен цвят, а на изпита по математика могат да се ползват линия, пергел и триъгълник.

Оценките от националното външно оценяване в края на 4 клас клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НВО, 4 клас

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?