Quantcast

Медия без
политическа реклама

Застрахователите пак заговориха за поскъпване на „Гражданската“

Инфлацията вдига и сумите за обезщетенията, казват компаниите от бранша

12 Дек. 2022
Илияна Кирилова

Цената на "Гражданска отговорност" плавно ще нараства през 2023 г. като ще гони нивата отпреди ковид-пандемията. Това прогнозира председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и изпълнителен директор на ЗАД "Армеец" Константин Велев. 

"При тази инфлация няма как да очакваме намаляване на цената на застраховката "Гражданска отговорност", както и на другата автомобилна застраховка - "Каско", каза пред бТВ Велев. Той поясни, че в последната година силно са поскъпнали резервните части за автомобилите, както и ремонта, а това води до повишаване на обезщетенията, които застрахователите и Гаранционният фонд заплащат при ПТП. 

"Още обаче сме под нивата на застраховката ГО от 2019 г. Тогава средната премия бе 260-270 лв., докато сега тя е 240 лв.", посочи Велев. Шефът на застрахователната асоциация не коментира с колко може да поскъпне задължителната застраховка, тъй като това било политика на всяка отделна компания дали да увеличава или да я задържи непроменена.

По това време на годината обичайно застрахователите лансират очаквания за поскъпване на ГО през новата година. Факт е, че през 2020 г. въпреки очакванията им за 10% ръст цената на задължителната застраховка падна между 40 и 50 лева  в сравнение с предната година. Брокери обясняват това с ценовата война на пазара и отстъпките, които се дават за полица, направена онлайн, дори застраховката да е сключена в офис на застраховател.

Отделно от очакванията на застрахователите, КФН вече одобри увеличение с 3 лева на вноската, която те начисляват в полиците на своите клиенти и превеждат в двата фонда - за незастрахованите МПС и Обезпечителения фонд. Това увеличение ще се отрази в цената за крайните клиенти и е било поискано от Гаранционния фонд също с аргумента за ръст на сумите, които изплащат като обезщетения.

ДО КОГА СЪС СТИКЕРИ?

Застрахователите отново поставят въпроса за премахване на стикерите за платена "Гражданска отговорност", които се лепят на предното стъкло на автомобила. От години полиците по ГО се издават чрез ЕИСОУКР - Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска, до която КАТ, КФН и всички застрахователи имат достъп в реално време. В тази система, която се управлява от Гаранционния фонд, се регистрира всеки нов договор за застраховка на МПС в момента на сключването му.  Всеки обикновен гражданин може да провери онлайн наличието или липсата на застраховка, като попълни регистрационния номер на автомобила. И въпреки това лепенките по стъклата все още са задължителни, а ГФ не одкрепят премахването на стикерите.

Премахването на стикерите ще се отрази и на цената на ГО, казва Велев. Така собствениците на автомобили биха си спестили заплащането на 4 стикера, ако плащат застраховката на четири вноски, каквата е масовата практика. Това е разход от около 10 лв. за година.

За самите застраховател отпадането на архаичните стикери също ще е от полза -  техните служители ще бъдат разтоварени от досадната бюрокрация, свързана с получаването, обработването и отчитането на стикерите. Без хартиените знаци сключването на застраховки "Гражданска отговорност" ще става изцяло онлайн и няма да се налага посещение на офиса на застрахователя. 

Няма изгледи и скоро да се поднови работата по приемане на бонус-малус системата за определяне на цената на застраховката.

Още по темата