Quantcast

Медия без
политическа реклама

Wizz Air обяви, че ще превози безплатно 100 000 украински бежанци

Аэрофлот прибира с хуманитарен полет част от блокираните у нас руски туристи

02 Март 2022Обновена

Нискотарифната европейска авиокомпания Wizz Air обяви, че ще предложи 100 000 безплатни места за полети на къси разстояния за украински бежанци. 

Базираната в Унгария авиокомпания заяви в социалните мрежи, че се ангажира да помогне на украинските бежанци да достигнат до местоназначението си. Местата ще бъдат достъпни за полетите на Wizz Air от Полша, Словакия, Унгария и Румъния през месец март, съобщи авиокомпанията.

По данни на агенцията за бежанците към ООН над 660 000 украински граждани са напуснали родината, бягайки от войната. Основната тежест на миграцията се пада на Полша, където са пристигнали до момента около 450 000 украински бежанци.

ОБРАТНО В РУСИЯ

Междувременно стана ясно, че руската авиокомпания "Аэрофлот" организира на 3 март хуманитарен полет от София за завръщане на руски граждани, пребиваващи в чужбина. На самолета има място за 189 души, съобщи агенция OFFNews. Преди да разреши хуманитарния полет българското правителство е получило разрешение от Европейската комисия. Самолетът ще мине над територията на Румъния, за което също има разрешение.

Както писа "Сега" над 3000 руски туристи са блокирани в България след като практически всички европейски страни забраниха полети над територията им за руски самолети.

Говорих с българския министър на туризмаа Христо Проданов. По наша оценка в момента в България има 3500 руснаци, между които организирани и индивидуални туристи.

Много от руските граждани са останали и без финансови средства, тъй като не могат да правят разплащания с банковите си карти, след изключването на руски банки от системата за разплащания SWIFT.

За да бъде преиздаден билет на "Аэрофлот", трябва да се подаде заявление в контактния център на компанията. За преиздаване на билети на други руски авиокомпании пътниците трябва да се свържат с превозвача, който първоначално е издал билета.

Още по темата