Quantcast

Медия без
политическа реклама

Удължиха с месец срока за безлихвени ковид-кредити от 6900 лв.

Вече 52 320 работещи в затворени бизнеси са се възползвали от тях

15 Юли 2021

Срокът за кандидатстване за безлихвени кредити по антикризисната програма на ББР се удължава до края на август.

Това реши служебното правителство на заседанието си в сряда. 

Програмата на ББР е за подпомагане на изгубилите работа и доходи граждани заради ковид-пандемията и трябваше да приключи в края на юни, но все още има неизчерпан бюджет и пет банки-партньори продължават да отпускат заеми по нея.

От безлихвено кредитиране може да се възползват хората, които по време на втората вълна на ковид-пандемията са били в принудителен неплатен отпуск, както и самоосигуряващите се, които не са можели да работят или имат спад на доходите. Възможност за подкрепа имат и хората, които след изтичане на неплатения отпуск, са били съкратени.

Програмата стартира с бюджет от 200 млн. лв. през пролетта на 2020 г., малко след обявяването на извънредното положение заради първата ковидна вълна. Заради големото търсене  в началото на тази година към нея бяха пренасочени още 100 млн. лв., като допълнителните пари бяха пренасочени от ковид-схемата за кредитиране на бизнеса, към която има доста слаб интерес.

До момента безлихвени заеми са получили 52 320 души. Общата сума на раздадените кредити е 250.749 млн. лв., което означава, че все още има 50 млн. лв. неусвоени.

Максималният размер на заема, който в момента може да се вземе, е 6900 лв. (Първоначално таванът бе 4500 лв., но от началото на тази година бе увеличен.) Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?