facebook
twitter

Икономика

Тежки административни процедури оскъпяват жилищата

Панелките са бомба със закъснител, предупреждават от строителния бранш
3965
ПР-2
Строителните предприемачи твърдят, че и тежките административни процедури допринасят за вдигането на цените на имотите. От ляво на дясно - Христо Чепишев, Георги Шопов (председател на НАСП), Камен Пенков, Мартин Драгоев.

И през 2019 г. се очаква покачване на цените на жилищата, прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). След като през последните две години цените нарастваха с над 10%, сега се очаква повишението да бъде на нивата на инфлацията и да не надвишава 5%. Причините за ръста са основно две: поскъпването на терените и покачването на себестойността на строителството, посочват предприемачите.

Повече от 50% от крайната цена на жилищата се формира от строителство, в което се включват и инвестициите в прилежаща инфраструктура, сочат изчисленията на експертите. Макар да е задължение на общината, за реализация на даден проект и получаване на Акт 16 е необходимо да бъдат изградени уличен водопровод, осветление, канали и т.н. Разходите за това се отразяват на крайния купувач. А общината дори не осигурява проект за изграждането им. "Това са безкрайни процедури за нещо, което в крайна сметка подаряваме на общината и за което плащат купувачите. Друг абсурд е, че след като компаниите изградят улиците и прилежащите канал, ток, вода и ги дарят на общината, са длъжни да плащат и ДДС върху този проект. Всичко това формира цената, която в крайна сметка е толкова висока, че жилищата са недостъпни", казват от НАСП и допълват, че държавата печели от данъци и такси дори повече от тях.

"От все по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции нашата дейност се затруднява и крайният продукт се оскъпява. Надявам се да не стигнем до ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище", коментира Георги Шопов, председател на НАСП.

ОПАСЕНИЯ

"Много сериозен проблем, на който институциите не обръщат внимание, са панелните блокове, чийто срок на годност изтича", коментира Христо Чепишев от асоциацията. Санирането е просто "гримиране на много болен човек - изглежда добре, но отвътре е развалина", казва експертът. То дава резултат едва за 5 до 10 години. Заздравяването на панелките е сложно и почти невъзможно, в повечето случаи те трябва да бъдат разрушени. Експертите призовават управляващите да започнат да мислят варианти за справяне с този проблем.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Есента донесе 10% по-високи наеми в София

19.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

3271 6
Експерти искат строителство върху Дупката във Варна

08.10.2019

ДИЯН ИВАНОВ

207
Мудната администрация бави с месеци строежа на нови жилища

03.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

810 3

Коментари

ARTU

Смешен плач. по-скоро ще падне измисленото ново строителство с тухли, залепени отгоре с пяна, отколкото смотаните соц панелки. А самите панели минаваха качествен контрол и се строяха в специални заводи, не като бай Мангау, който се прави на майстор на всеки нов строеж. Учудващо е, че все още се намират баламурници, които да купуват измислени жилища на нереално високи цени, а разликата да отива за жилищта на политици със собствени асансьори...

Интервал

Брей, не знаех, че продажбата на апартаменти на половин или по-ниска цена на  "видни" "представители" на народа, минава за административна процедура. :) Повечето асансьори също оскъпяват сградите.

матея

 

 

 

                  Знае ли се колко милиона души живеят в панелки ? И държавата да запоне да мисли И за тях....Смях .

Augereau

Абе санирането на панелките не беше толкова лоша идея по същество. Да, донякъде е несправедливо всички да плащаме за ремонтите на тези, които живеят в панелки, но все пак всички се облагодетелстват от една по-приятна и безопасна среда. А и когато една панелка стане за чудо и приказ, то и новото строителство до нея си повишава цената, просто защото кварталът се облагородява. Така че реално печелим всички в по-голяма или по-малка степен. 

 

Това на теория. На практика резултат от изхарчените милиарди почти не се вижда. Всички знаем защо. 

Invisible

   Новото строителство не може да постигне функционалността на "панелките".

   Ако във времената когато ги строихме разполагахме със сегашните материали, щяха да са много по-качествени.

   И да не ни висяха партийните секретари на главата с тяхните простотии.

fractal

Държавата трябва да задължава строителните предприемачи на всеки построен блок да строят къщи в запустяващи села и пътища до тях и дигитална инфра структура и да облагородява страната с китни етнографски села 

bay Dragan

Браво! Ама кой ще те чуе.

tatyana1

Колега е бил в Германия и видял как там се реновират панелите от бившето ГДР- почти същите по схема и начин на производство като нашите. Там се изселвал целия блок, после сградата се разкоства и се замонолитват наново всички фуги, и се прокарват всички инсталации. После се лепят изолацийки и красоти. Така панелите със сигурност ще издържат още мноого дълго. Тук никой не провери фугите. Може да им няма нищо, и панелите да издържат още много, а може да са зле на места и да има риск.

Няма да коментирам строителните гении, които са си поправили разпределението, режейки панели- там рискът е наистина голям.

Но все едно да се събарят е преждевременно. Паспортизацията трябваше да отговори на тези въпроси, ама не би- повечето паспорти са изготвени по документация, изготвителите даже не са погледнали сградите, камо ли да сканират фуги. 

А идеята на fractal  за строеж на къщи в запустяващи села направо ме уби- там е пълно с празен сграден фонд и необитавани жилища, както впрочем и в градовете. 

fractal

Има къщи в селата ама не са етнографски и не стават за селски туризъм и къщи за гости

Строителите в градовете на апартаменти могат да продават на заможни българи и къща с двор заедно с апартамента по този начин при силно земетресение в градовете ако се напукат блоковете хората ще се отидат евакуирани по селата

Invisible

  Много оригинално предложение!

  Решаваш да си купиш апартамент, но ти казват, че върви с етнографска къща в безлюдно село.

fractal

По желание на клиента а строителите могат да предлагат непродадените къщи на туристи от европа 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×