Медия без
политическа реклама

Тежки административни процедури оскъпяват жилищата

Панелките са бомба със закъснител, предупреждават от строителния бранш

Строителните предприемачи твърдят, че и тежките административни процедури допринасят за вдигането на цените на имотите. От ляво на дясно - Христо Чепишев, Георги Шопов (председател на НАСП), Камен Пенков, Мартин Драгоев.
ПР-2
Строителните предприемачи твърдят, че и тежките административни процедури допринасят за вдигането на цените на имотите. От ляво на дясно - Христо Чепишев, Георги Шопов (председател на НАСП), Камен Пенков, Мартин Драгоев.

И през 2019 г. се очаква покачване на цените на жилищата, прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). След като през последните две години цените нарастваха с над 10%, сега се очаква повишението да бъде на нивата на инфлацията и да не надвишава 5%. Причините за ръста са основно две: поскъпването на терените и покачването на себестойността на строителството, посочват предприемачите.

Повече от 50% от крайната цена на жилищата се формира от строителство, в което се включват и инвестициите в прилежаща инфраструктура, сочат изчисленията на експертите. Макар да е задължение на общината, за реализация на даден проект и получаване на Акт 16 е необходимо да бъдат изградени уличен водопровод, осветление, канали и т.н. Разходите за това се отразяват на крайния купувач. А общината дори не осигурява проект за изграждането им. "Това са безкрайни процедури за нещо, което в крайна сметка подаряваме на общината и за което плащат купувачите. Друг абсурд е, че след като компаниите изградят улиците и прилежащите канал, ток, вода и ги дарят на общината, са длъжни да плащат и ДДС върху този проект. Всичко това формира цената, която в крайна сметка е толкова висока, че жилищата са недостъпни", казват от НАСП и допълват, че държавата печели от данъци и такси дори повече от тях.

"От все по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции нашата дейност се затруднява и крайният продукт се оскъпява. Надявам се да не стигнем до ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище", коментира Георги Шопов, председател на НАСП.

ОПАСЕНИЯ

"Много сериозен проблем, на който институциите не обръщат внимание, са панелните блокове, чийто срок на годност изтича", коментира Христо Чепишев от асоциацията. Санирането е просто "гримиране на много болен човек - изглежда добре, но отвътре е развалина", казва експертът. То дава резултат едва за 5 до 10 години. Заздравяването на панелките е сложно и почти невъзможно, в повечето случаи те трябва да бъдат разрушени. Експертите призовават управляващите да започнат да мислят варианти за справяне с този проблем.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата