Quantcast
Ресторанти продават в нарушение храна за вкъщи с 9% ДДС | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Ресторанти продават в нарушение храна за вкъщи с 9% ДДС

334

Заведения за хранене начисляват 9% ДДС за поръчките на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20%. Това обявиха от Националната агенция по приходите, които през последните седмици са извършили проверки как ресторантьори и собсвеници на заведения прилагат разпоредбите на закона след намаляването на налога.

От 1 юли ставката за консумация на храна и безалкохолни напитки в заведенията падна на 9%, а от 1 август бяха включени бирата и виното. Продажбите на храна за вкъщи обаче остана с по-високия налог.

"Нарушителите ще бъдат глобени от приходната агенция и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец", съобщиха от НАП.

Данъчни инспектори са засекли в началото на седмицата верига заведения, при която всяка поръчана за вкъщи храна се облага с 9% данък.  На телефона за сигнали на агенцията постъпват и други жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС-режим.

Проверките на инспекторите на „Фискален контрол“ продължават както на място в заведенията, така и при онлайн-поръчките, предупреждават от НАП. От приходната агенция са започнали и информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, предлагащи храна за вкъщи. 

Още при обсъждането на законовата промяна в парламента, представители на ресторантския бизнес изказаха недоволство, че поръчаната храна за дома ще остане с по-високата ставка от 20%, независимо дали е поръчана по телефон или на място в заведението. "Това ще принуди ресторантите да престанат да продават храна за вкъщи, което е връщане назад", коментираха от асоциацията на ресторантьорите. Браншът бе недоволен също така, че изключени от по-ниския ДДС са и продажбите на приготвена храна от каравани, павилиони и будки. 

 

 

 

Ключови думи:

ДДС, храна за вкъщи, глоби
Все още няма коментари

Още

Премиерът нареди да се свали ДДС и за храната за вкъщи

30.10.2020

Обновена

1261 13
С намалената ставка ДДС приходите от ресторантите се сринаха с 60%

05.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

3740 4
Въпреки кризата приходите от ДДС за сделки в страната растат

03.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

1476 1

Влез или се регистрирай за да коментираш