facebook
twitter

Икономика

Поне три държави са блокирали обмена с НАП заради пробива на данни

Германия, Белгия и Сингапур смятат киберинцидента в България за сериозен
4205
 Илияна Кирилова
Галя Димитрова

Бомбите, заложени от "НАПлийкс", продължават да гърмят. Най-малко три държави са спрели да обменят чувствителна данъчна информация с българската приходна агенция, след като стана ясно, че данните на милиони фирми и граждани са били източени и пуснати в интернет. При хакерската атака на масиви на НАП бяха свалени лични данни не само на 5 млн. българи, но и на чуждестранни фирми и граждани. България е част от международната мрежа за автоматична размяна на данъчна информация, създадена да противодейства на укриването на бюджетни задължения и на прането на пари. Информация за получени доходи и разкрити банкови сметки си разменят всички държави от ЕС, световните финансови центрове и повечето офшорни зони. 

Първо белгийската преса съобщи, че граждани на кралството са били засегнати от кражбата на лични данни от българската НАП през юли. По тази причина властите в Брюксел са спрели всякакъв автоматичен обмен на данъчна информация с нашата страна - до ново нареждане. Според в. "Соар" в България пребивават 643-ма белгийци, но не е ясно колко от тях са станали жертви на теча. 
Белгийските власти са взели необходимите мерки за гарантиране на сигурността и защитата на споделяните данни, е уверила SPF Finances (Федералната обществена финансова служба), цитирана от "Соар". 

Междувременно в. "Капитал" разкри, че Германия и Сингапур също са замразили обмена на информация с хакнатата НАП. На сайта на германската федерална данъчна служба е публикувано съобщение, че "за да защити данните на местните и чуждестранните данъкоплатци, като предпазна мярка Германия забрани обмена на данни с България по отношение на исканията за възстановяване на ДДС." Хакерският пробив в тайните на НАП стана тъкмо през електронната услуга "възстановяване на ДДС, платен в чужбина". Тогава самата НАП уведоми партньорските данъчни служби (общо 300), че временно спира достъпа до услугата заради теча.  

От германското финансово министерство са определили случая като сериозен инцидент и чакат България да вземе мерки, а дотогава може да има забавяне при обработката на конкретни данъчни казуси, свързани с ДДС и данъците върху доходите, пише "Капитал".
 
От НАП са признали, че са получили официално уведомление и от Сингапур за спиране на обмена на данни - не само на електронния, но и при "поискване". По информация на "Капитал" и други партньори на НАП са притеснени от хакването на масивите. Австрийското данъчно ведомство е дало неофициални инструкции до своите служители временно да не подават и приемат информация от българската приходна агенция.

 

ПАРАДОКСИ

За пробива досега са обвинени само служители на фирмата за киберсигурност "ТАД груп" - Кристиян Бойков, собственикът на компанията Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков. В НАП бяха уволнени двама чиновници от по-ниските етажи, а директорката Галя Димитрова стои непоклатима и невъзмутима на поста си, като в разгара на скандала предпочете да довърши взетия по лични причини отпуск. Тя се радва на защитата на финансовия министър Владислав Горанов, който обяви, че приходната агенция не е виновник, а е жертва на "НАПлийкс". Същото се опита да обясни и шефът на Комисията за личните данни Венцислав Караджов. КЗЛД  наложи глоба за 5.1 млн. лева на НАП, без обаче да посочи конкретни виновници за теча.  А председателят й дори обясни, че санкцията за данъчните била по-скоро с превантивна цел - целта била да насърчи всички да вземат по-сериозни мерки за киберсигурност.

Самата "жертва" НАП вече обяви, че ще обжалва наказанието, а освен това смята да заведе дело срещу "ТАД груп" с идеята евентуално със спечеленото обезщетение да покрие плащането на санкцията за теча. Глобата най-вероятно ще бъде платена от бюджета, т.е. от данъкоплатците, чиито данни НАП не опази.

 

 

Все още няма коментари

Още

Попълнените от НАП данъчни декларации ще са достъпни от 10 март

28.02.2020

535
БОЕЦ към НАП: Откъде бащата на Йовчева има 1.75 млн. лева?

27.02.2020

9297 34
НАП призна, че затваря обекти дори за дребни нарушения

27.02.2020

2950 5

Влез или се регистрирай за да коментираш