Quantcast
Пеканов: Невидимата ръка на пазара погалва едни, а други пошляпва | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Пеканов: Невидимата ръка на пазара погалва едни, а други пошляпва

2 409

Невидимата ръка на пазара погалва едни, а други пошляпва. Трябва да бъде въведен необлагаем минимум, което ще даде възможност за увеличаване на потреблението на гражданите с по-скромни доходи. От неговото въвеждане ще има двоен позитивен ефект – икономически и социален, заяви в интервю за БГНЕС Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства.

Той изтъкна, че преди Европейската комисия да разгледа българския план за възстановяване и устойчивост, българският парламент трябва да вземе важни решения. 

"Всичко зависи от политическата воля на Народното събрание. В четвъртък представих отворените въпроси пред депутатите. Единият от тях е в абсолютната юрисдикция на парламента – въпросът за върховенството на правото, т.е. от нас се изискват и очакват реформи в сферата на върховенството на закона. Те не могат да бъдат предприети от Министерския съвет, те могат да бъдат единствено гласувани от НС. Става въпрос за поемане на ангажимент, че в следващите месеци, години тези реформи ще се случват. Тоест, не става въпрос НС утре да ги гласува, но става въпрос НС да каже, че е готов да се движи в тази посока”, уточнява Пеканов.

"Парите не са застрашени, те ще дойдат. Да, важно е да дойдат и в скорошен порядък, но от друга страна е по-важно тези проекти да започнат да се случват, парите ще дойдат в различни периоди. По всеки от проектите сме заложили ясно кога да започне, кога да бъдат свършени първите дейности. Механизмът е такъв, че парите ще идват само след като сме реализирали това, което сме обещали, плюс сме изпълнили някаква цел. Например, намаляване на вредните емисии, повишаване на достъпа до образование, до здравеопазване и др. Това е важен механизъм, за да гарантираме именно, че няма пропуски по тези проекти, за да се случват така както са били зададени”, допълва вицепремиерът.

 

Ключови думи:

пеканов, интервю, БГНЕС

Още

Роджър Уотърс нарече колегите си от „Пинк Флойд“ незначителни

19.09.2021

4039
Н. Михалков: Никой велик режисьор не гледа сериозно на "Оскар"

08.09.2021

1347
Инфлацията у нас ще е по-висока от световната

06.09.2021

МИЛА КИСЬОВА

9264