Медия без
политическа реклама

Над 100 000 души са декларирали онлайн данък върху доходите

31 Март 2020
Илияна Кирилова

Над 100 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщиха от Национална агенция за приходите. 31 март е крайният срок за ползване на 5% отстъпка, ако декларацията е подадена електронно и е платен пълният размер на данъка.

От НАП отчитат, че над 70 % от всички получени в агенцията 130 000 формуляри са изпратени онлайн.

При подаването на декларации за доходите на физически лица и внасянето на данъка няма отсрочка, за разлика от декларирането на данъците за фирмите, напомнят от НАП. Данъкоплатците трябва да направят това до 30 април. Освободени от подаване на данъчна декларация са единствено гражданите, които имат доходи само от трудови правоотношения.

От НАП съветват хората да използват електронната услуга за деклариране на доходите по интернет с персонален идентификационен код (ПИК). Към момента над 640 000 граждани имат активен ПИК, който могат да използват за всички е-услуги на приходното ведомство. Тяхната електронна декларация е предварително попълнена от НАП за първи път от тази година.

Отсрочка има обаче за едноличните търговци и земеделски стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци - те подават годишните си декларации за доходите до края на юни 2020 г., допълват от НАП.

Въпреки извънредното положение данъчните служби продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП - https://nap.bg/page?id=762

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАП, данъчни декларации

Още по темата