Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВФ призова правителството за по-фокусирани харчове заради COVID

Добрата оценка на фонда опровергава Радев и неговите сподвижници, заяви премиерът Бойко Борисов

11 Ноем. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Международният валутен фонд одобри по-големите правителствени харчове в отговор на кризата, настъпила заради COVID-пандемията. Фондът проведе тези дни редовната си мисия в България. Според ръководителя ѝ Джею Лий увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор е мярка, която ще е от помощ за овладяване на кризата. Следващите мерки обаче трябва да бъдат по-фокусирани към най-нуждаещите групи и сектори от икономиката, препоръча Лий.

МВФ препоръчва още веднага след отминаването на кризата правителството да свие разходите и да повиши усилията към събиране на данъците, така че да се премине към балансирани бюджети.

"Увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор не като временна мярка е решение в средносрочен план, която трябва да има и своето фискално измерение, ако бяхме в нормални обстоятелства. Само че настоящата ситуация не е нормална, заради което може да се намери аргумент, че подобна мярка може да почака година или две. В средносрочен план, когато пандемията е зад гърба ни и когато икономическото възстановяване е силно, ще бъде необходима фискална консолидация, за да се постигне дефицит, който се очаква да бъде 1,8% през 2023 г. В средносрочен план това ниво трябва да бъде сведено до нулево", заяви пред БНР Джею Лий.

От МВФ отчетоха още, че годините на благоразумна фискална политика са позволили на България сега да подкрепи здравната система, хората и бизнеса.

Според фонда предприетите по-високи харчове в социалната сфера за догодина биха били от полза, но е необходима цялостна реформа в социалната сфера. Също така трябва да се инвестират повече средства в сектора за образованието.

Премиерът Бойко Борисов използва началото на днешното онлайн заседание на кабинета, за да се похвали с добрата оценка от мисията на фонда и така да "опровергае президента Румен Радев и неговите сподвижници". "Мерките на правителството, взети заради пандемията през последните месеци, са изключително правилни. Това се посочва в заключенията на мисията на МВФ в България, което означава, че сме на верен път“, каза той и благодари на министрите си за предприетите мерки. 

„Необходимо е всеки ден да се опровергават лъжи и манипулации, които целят да плашат хората и да създават усещане за катастрофа. Затова аз винаги вярвам на международните и финансови икономически институции“, посочи още премиерът Борисов. 

ПРОГНОЗИ

Фондът обръща внимание, че вероятно коронакризата ще повиши лошите кредити в страната. Според шефа на мисията у нас обаче сега е важно да се запази потокът от кредити в икономиката, като при необходимост могат да бъдат намалени капиталовите буфери на банките. 

МВФ вероятно ще преразгледа своята прогноза за икономическия растеж на България. Причината е рязкото нарастване на случаите на COVID-19 в страната през последните седмици. 

"Очакваме безработицата да се увеличи, но, благодарение на сериозната подкрепа с мерки, не много рязко. Фискалният дефицит очакваме да бъде по-нисък от планирания, отчасти в резултат на стабилното изпълнение на приходната част, а салдото по текущата сметка би следвало да остане на излишък", отбелязва още мисията на МВФ.

През октомври от МВФ прогнозираха безработицата в края на тази година да достигне 5,6%, спадът на БВП да е 4%.

Ключови думи:

МВФ, мисия

Още по темата