Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мляко, кашкавал и дрехи поскъпнаха с още 6-7% само за месец

НСИ измери рекордно намаление на цените за централно газоснабдяване и скок на банковите такси през октомври

15 Ноем. 2022

Инфлацията леко е загубила устрема си през октомври и е 0.9%. Това показват данните на Националния статистически институт. За сравнение през трите предходни месеца потребителските цени растяха с по 1.1-1.2 на сто. В сравнение с преди година животът на българите сега е със 17.6% по-скъп.

Според наблюденията на НСИ през октомври стоките от групата "храни и безалкохолни напитки" са увеличили цените си "само" с 2.3%, а най-голямо повишение е регистрирано при дрехите и обувките - със 7 процента. Ако се съди по данните на статистиката, миналия месец сме платили по-малко за "жилища, вода, ток, газ и други горива" - отчетен е спад с 2.1%. Цените в транспорта и съобщенията също са намалели - съответно с 1.4% и с -0.1 на сто. 

Откроява се рекордното поевтиняване в сектора "централно газоснабдяване" - със забележителните 31% през октомври. 

Млечните изделия пък продължават да са начело в инфлационната надпревара. През октомври пълномасленото  прясно мляко е поскъпнало с нови 7.6%, кашавалът - с 6.5%, сиренето с над 4 на сто.

Лоши са и новините откъм финансовия сектор  - само за месец банковите такси и комисиони са скочили с близо 6 на сто. Погребалните агенции, шофьорските и езиковите курсове също са вдигнали цените - с около два процента.  

 

Ключови думи:

инфлация, цени

Още по темата