Quantcast

Медия без
политическа реклама

Млечните стоки пак започнаха да поскъпват

25 Юни 2023
Снимка: Архив

Цените на едро на голяма част от хранителните стоки вървят надолу, показват седмичните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Най-силно поевтиняват черешите, оранжерийните домати и краставиците.

Цената на едро на черешите е паднала през тази седмица с 0,47% до 4,50 за килограм, показват сключените сделки на стоковите борси и тържища. В търговската мрежа дълго време те държаха доста високи цени от 7-8 лв. на дребно, но и там се наблюдава вече намаление.

Оранжерийните домати поевтиняват с 0,10% и се продават по 2,89 лева на едро за килограм в края на седмицата. А на оранжерийните краставици цената е паднала с 0,46%, и те се търгуват за 2,18 лева за килограм. 

Леко поевтиняват още картофите, морковите, зелената салата. Олиото понижава цената си с 0,13% и се продава по 3,13 лева за литър в пластмасова бутилка.

Цените на млечните продукти обаче отново тръгват нагоре. Цената на едро на кравето сирене се увеличава с 0,11% и то се търгува по 11,20 лева за килограм, а на кашкавала тип "Витоша" - с 0,05% до 17,34 лева за килограм. Пакетче краве масло от 125 грама също поскъпва с 0,10% и се търгува по 2,74 лева.

Оризът поскъпва с 0,10% и се купува по 3,25 лева за килограм.

Традиционно през лятото голяма част от хранителните продукти, и особено плодовете и зеленчуците, поевтиняват.  Очаква се това да забави инфлацията, която през май вече отчете отрицателна стойност спрямо април.

 

Още по темата