Медия без
политическа реклама

МФ очаква "Лукойл" да внесе тези дни 100 млн. лв. данък

19 Дек. 2022
EPA/BGNES

Очаква се "Лукойл България" да внесе до края на седмицата авансово в бюджета до 100 млн. лв. данък върху свръхпечалбата си. Това съобщи днес пред журналисти служебният министър на финансите Росица Велкова, цитирана от БТА.

Финансовият министър посочи, не й е известно компанията да е променила позицията си. 

Преди месец на пресконференция на служебното правителство и ръководството на руската компания, бе съобщено, че в бюджета ще влязат 100 млн. лв. данък върху свръхпечалбата за тази година и 700 млн. лв.  през следващата година, ако износът на горива от рафинерията в Бургас не бъде забранен.

На 16 декември обаче ЕК прие девети пакет санкции срещу Русия, в които изрично е написано, че България не може да продава получени от руски нефт нефтопродукти на купувачи в други държави-членки на ЕС или в трети страни. Единствено изключение е износ на някои рафинирани продукти за Украйна.

Засега няма коментар от представители на служебния кабинет по какъв начин ще се отрази на работата на рафинерията новия регламент на ЕК. Позицията на правителството на Гълъб Донев бе, че България не попада под забраната за износ на нефтопродукти, защото те са получени на територията на страната ни и следователно са с произход ЕС. В началото на декември служебният кабинет прие решение, което разрешава износ на нефтопродукти, получени от руския нефт, до 5 март 2023 г., а след тази дата износ може да се осъществява само за тези продукти, които са предназначени за трети страни заради несъответствия с еконормите. 

Вчера обаче председателят на УС на "Лукойл Нефтохим" предупреди, че деветият пакет от санкции срещу Русия, приет от Евросъюза, може да ограничи работата на рафинерията. "Сега анализираме ситуацията и водим консултации", Илшат Шарафутдинов - председател на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" пред руската държавна агенция ТАСС.Това съобщи пред руската държавна агенция ТАСС един от Илшат Шарафутдинов - председател на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас". 

МАСОВИ СЪКРАЩЕНИЯ

Междувременно компанията "ГСИ - Балкани", която работи на територията на "Лукойл Нефтохим Бургас" и поддържа съоръженията й, предприема масови съкращения заради предстоящото си закриване, предаде БНР.

Всички над 130 служители на предприятието са получили предизвестия за съкращения. "ГСИ - Балкани" е  основана през 2001 г. и е 100% дъщерно дружество на руската компания  „Глобалстрой Инжиниринг”.

От местния синдикат "Подкрепа" потвърдиха, че дружеството ще бъде закрито." Нямам идея защо искат да ликвидират фирмата, тя на времето бе добре работещо предприятие", коментира председателят на регионалния синдикат "Подкрепа" Иван Костадинов.

Засега има само уведомително писмо за предстоящите през януари месец съкращения.

Още по темата