Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лагард: Лихвите в еврозоната ще растат още

Това може да се прави, докато инфлацията не се понижи до 2 на сто, която сега е над 10 на сто

01 Ноем. 2022
EPA/BGNES

Дни след трето поредно увеличение на лихвените проценти, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард каза, че индикаторът ще расте още с цел да се противодейства на високата инфлация, предава БТА.

Средносрочната цел за инфлация от 2 на сто остава, заяви тя пред латвийския новинарски портал "Делфи" (Delfi), цитирана от ДПА. "Желаната посока е ясна, но все още не сме там. Ще имаме допълнителни увеличения на лихвените проценти в бъдеще", казва Лагард в интервюто, публикувано и на уебсайта на ЕЦБ днес.

Нарастващите цени на енергията и храните подхранват инфлацията от месеци. През октомври потребителските цени в еврозоната са били с 10,7 на сто по-високи в сравнение със същия месец на миналата година - рекордно високо ниво от основаването на еврозоната.

За да ограничи инфлацията, миналата седмица ЕЦБ реши да повиши лихвените проценти за трети пореден път.

Това означава, че основният лихвен процент, при който търговските банки могат да заемат пари от ЕЦБ, вече е 2 на сто. По-високите лихви правят заемите по-скъпи. Това може да забави търсенето и по този начин да противодейства на високата инфлация, ограничавайки потреблението.

"Колкото по-дълго инфлацията се задържи на толкова високи нива, толкова по-голям е рискът тя да се разпространи в цялата икономика", каза още тя.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?