Quantcast

Медия без
политическа реклама

Филантропи направиха дарения за над $9.3 млд. през 2022 г.

Начело в класацията е Бил Гейтс с $5 млрд. в подкрепа на здравеопазването по света

31 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС
Уилям Хенри Гейтс III е най-големият дарител на 2022 г.

Бил Гейтс е най-големият дарител на 2022 г. с отпуснати общо $5 млрд. на фондацията, която основа с бившата си вече съпруга Мелинда за подпомагане на здравеопазването и образованието по света. Ежегодната класация на сп. "Chronicle of Philanthropy" по традиция подрежда десетте най-големи филантропи, които през тази година са дарили общо близо $9.3 млрд.

Средствата са отишли у големи и утвърдени институции, сред които три частни фондации и три университета. Парите са били дарени предимно за подкрепа на екологичната устойчивост, психичното здраве на децата и изследване на стволови клетки, за изследвания и лечението на рака, за жилищното настаняване, за младежки програми и репродуктивно здраве.

Два от паричните преводи надхвърлят $1 ммлрд., а шест от осемте дарители (един филантроп е направил общо три дарения) са мултимилиардери. Общата нетна стойност на тези шестима донори е малко над $325 млрд.

Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, чието нетно състояние се оценява на $104 млрд., привлече вниманието през юли, когато обяви, че дава $20 млрд. на фондацията, която ръководи с бившата си съпруга Мелинда. Служители на фондацията обаче са потвърдили този месец, че 3/4 от тези 20 милиарда са отишли за изплащане на 15-те милиарда, обещани през юли 2021 г. Останалите $5 млрд. са нови постъпления във фондацията.

Инвеститорът Джон Доър и съпругата му Ан са на второ място с дарение от $1.1 млрд. То е направено чрез тяхната фондация Benificus на Станфордския университет за основаван на училище за устойчивост (Stanford Doerr School of Sustainability) в опит за справяне с най-неотложните световни предизвикателства, свързани с климата и устойчивостта. Новото училище ще дава стипендии в осем области: изменение на климата, земни и планетарни науки, енергийни технологии, устойчиви градове, природна среда, хранителна и водна сигурност, човешко общество и поведение, както и човешкото здраве и околна среда. В него ще има няколко академични отдела и интердисциплинарни институти.

Джон Доър е инвеститор в рисков капитал и бе един от ранните поддръжници на технологични гиганти като Sun Microsystems, Amazon и Google. Днес той е председател на инвестиционната фирма Kleiner Perkins, а нетното му състояние възлиза на малко повече от $9 млрд.

Челната тройка на филантропите се затваря от Джаки и Майк Безос, майката и вторият баща на основателя на Amazon Джеф Безос. Двойката даде на Fred Hutchinson Cancer Center $710,5 млн. за изграждане на 36 изследователски лаборатории и голямо изследователско съоръжение. Безвъзмездната помощ също така ще подпомогне клиничните изпитвания на онкологичния център и изследванията на имунотерапията през следващите 10 години.

Четвъртата позиция е за Уорън Бъфет. 92-годишният инвеститор даде акции за близо $474,3 млн. на фондация Susan Thompson Buffet, създадена от него през 1964 г., за да управлява благотворителните дарения на семейството (впоследствие тя бе преименувана на първата му съпруга, която почина през 2004 г.) Фондацията подкрепя репродуктивното здраве на жените и предоставя стипендии за студенти в Небраска.

Представител на Бъфет е потвърдил, че тези пари са специална еднократна вноска, направена в края на ноември, а не просто едно от годишните дарения, които Бъфет прави на Фондацията.

Покойната Рут ДеЙънг Колер II е на пето място в списъка. Наследницата на Kohler Company, която почина през 2020 г. на 79 години, остави завещание от $440 млн. за стартиране на Фондацията за изкуства в Милуоки. Според завещанието се отпускат по $20 млн. годишно. Колер бе страстен покровител на изкуствата и управляваше центъра за изкуства Джон Майкъл Колер в Шебойган, Уисконсин, от 1972 до 2016 г.

В класацията е и писателят Маккензи Скот, съоснователна Amazon, който даде $436 млн. на Habitat for Humanity International. Когато представители на тази фондация обявиха за дарението през март, те казаха, че планират да използват парите за справяне с глобалната жилищна криза, както и за подкрепа на системни промени, чрез които да се увеличи справедливият достъп до евтини жилища за всички.

Скот присъства и с други две дарения на Скот - $282 млн. за Boys & Girls Clubs of America и $275 млн. за Planned Parenthood Federation of America.

 

Още по темата