Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бил Гейтс се отказва от богатството си

Съоснователят на "Майкрософт" обяви, че ще се откаже от огромното си състояние и накрая ще изпадне от списъка на най-богатите хора в света.

15 Юли 2022
ЕПА/БГНЕС
Бил Гейтс

Съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс обяви, че ще се откаже от огромното си състояние и накрая ще изпадне от списъка на най-богатите хора в света. На първо време възнамерява да дари 20 милиарда долара на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", тъй като има "задължение" да върне богатството си на обществото, съобщава Британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Четвъртият най-богат човек в света обяви и през 2010 г., че ще дари всички пари за благотворителност, но се оказа, че печели по-бързо, отколкото харчи и оттогава богатството му се удвои.

Според списание „Форбс“ състоянието на Гейтс сега е 118 милиарда долара, но ще падне под 100 милиарда долара, когато той изплати парите на фондацията, която основа през 2000 г. с тогавашната си съпруга.

Гейтс обяви вчера, че фондацията ще разполага с 6 милиарда долара тази година, но ще може да похарчи 9 милиарда през 2026 г., за да помогне в борбата с пандемията, изменението на климата и кризата в Украйна.

„Планът ми е в бъдеще да прехвърля почти всички пари, които имам, на фондацията и в крайна сметка вече да не съм в списъка на най-богатите хора. Моят ангажимент е да върна ресурсите в обществото, за да намаля страданието на хората и да подобря условията на живот“, каза Гейтс.

Фондация Гейтс работи в много страни и сегашната ѝ цел е да изкорени болести като маларията, да подобри образователните условия и да осигури питейна вода.

От създаването си фондацията е получила 39 милиарда долара от Гейтс, а Уорън Бъфет, който е платил 35,7 милиарда долара, също е основен дарител. Гейтс е най-големият частен донор на Световната здравна организация и вторият най-голям донор като цяло след Съединените щати. 

Още по темата