Медия без
политическа реклама

Можем ли да излекуваме болниците?

Проектът "Дари за Светулка" преобразява детски отделения

30 Септ. 2023

Детското здравеопазване е тема, която неизменно присъства в общественото пространство. Достъпът до добри, подготвени педиатри във всяка част на България е от първостепенна важност, но другият проблем е в каква среда работят тези хора. Държавните и общински болници в страната са занемарени. Много често детските отделения изглеждат като декор от филм на ужасите: стари луминесцентни лампи, които примигват в мрачни коридори, олюпена боя, намазана по стените преди 20 години, петна от плесен, хлебарки, стари легълца, чешми, които не работят…
Такава е реалността. Въпросът не винаги е в лошото управление или в нежеланието, проблемът често е баналната, но сякаш непреодолима липса на средства. А обществото очаква за децата най-доброто.

Неслучайно с висока степен на негодувание и безпокойство в социалните медии (и за щастие вече не само там) над
едно десетилетие се води дебат за нуждата от Национална детска болница. Има сайтове и групи от граждани, които смятат, че процесът ще се ускори с натиск отвън.
Сякаш като илюстрация на хроничните проблеми в сферата на педиатрията неотдавна във фокуса на вниманието се появи детското отделение в град Враца, където липсата на педиатри доведе до ръба на скандалното – стигна се почти до закриване на това важно звено в областната болница МБАЛ „Христо Ботев“.
 

Има обаче „Светулка“ в тунела…

Така се шегуват от фондация „За Доброто“. Преди три години дамите от фондацията поставят началото на проект „Светулка“ за подобряване на средата в детските отделения в страната. А мотото на проекта е „Болници, които не приличат на
болници“. Във фокуса на вниманието е поставена нуждата от дружелюбна среда, качествено и достъпно детско здравеопазване. Уютно, пъстро и светло място, което успокоява, а не плаши. „Детето трябва да остане дете, дори когато боледува“, казва Надежда Рангелова от фондация „За Доброто“.
Изцяло обновени отделения „Светулка“ вече имат Айтос и в Силистра. Но първото, получило доброволческа помощ, е интензивното отделение на педиатрията “Проф. Иван Митев” в София. Там тясното пространство и остарялата
материална база правят работата на медиците сложна, а преживяванията на пациентите – тягостни.

Надежда Рангелова си спомня, че по време на огледа в отделението нямало дори стол за вземане на кръв. Тогава една от медицинските сестри моли да се сложат щори между боксовете. Прозрачните стени между четирите бокса по това време не дават възможност за никаква уединеност. Хората от единия бокс виждат какво се случва в другия, а една майка припада, гледайки как реанимират чуждо дете.
В момента в ход е преобразяването на отделенията в болниците в Ловеч и Велико Търново. В старопрестолния град детското отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ще стане неузнаваемо – ще бъдат подновени лекарските кабинети и
манипулационните, по нов начин ще изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет. Ще бъде осигурено допълнително модерно медицинско оборудване. Ще има весела зона за игра и пациентските стаи ще получат модерен детски облик. 

В Ловеч, освен че ще има изцяло нов детски кът, ще бъдат изрисувани стените, ще се подмени подовата настилка, ще се осигурят удобства при хранене във всяка стая. Ремонтите се извършват по направени от професионален архитект проекти, и то стъпка по стъпка, за да не спира работата на отделенията.

 

В центъра на вниманието – самото дете

Основата на проект „Светулка“ е детето да бъде поставено в центъра на вниманието. От фондация “За Доброто” смятат, че обществото трябва да изисква от държавата промяна, но освен това да се работи чрез местните общности. Проектът „Светулка“ много успешно успява да прави това. Един дарява времето си – боядисва стените в свежи и приятни тонове. Друг дарява боя, нови фаянсови плочки или нова дограма. Трети дарява средства.

За реализацията на всяка благородна мисия е нужна много енергия – за да се осигури необходимото и да се случат правилните неща. Тук на помощ идват инициативните и обществено ангажирани служители на „Овергаз“, които
организират в онлайн платформа своя кампания за набиране на средства в подкрепа на „Светулка“. От компанията осъзнават, че дори и някой ден да имаме Национална детска болница, това не би компенсирало липсата на оборудвани, модерни
отделения в областните големи болници. В кампанията се включват както работещи в газовата фирма, така и много техни клиенти.

„Трудно е човек да остане безразличен, когато знае, че става дума за деца пациенти“ – споделя пред „Сега“ Анна Прешелкова, заместник-изпълнителен директор "Корпоративни финанси" в „Овергаз Мрежи“. „Вярваме в силата на доброто и то винаги побеждава, когато
успеем да го превърнем в една обща енергия. Ние решихме, че „Овергаз“ ще удвои всеки лев, дарен в кампанията от отделните хора. Искаме с наша помощ доброто да бъде поне два пъти по-силно“, допълва тя.
Пред очите на всички ни се случва промяната. Стъпка по стъпка отделенията започват да не приличат на декор от филм на ужасите и по важното – започват да не приличат на болница!

За всички, които не са безразлични към детското здравеопазване в България, онлайн кампанията на „Овергаз“ е отворена: Дари за Светулка, Овергаз ще удвои!
Дарете, за да преобразим болниците, в които се лекуват българските деца! Ако сте физическо лице, „Овергаз“ ще удвои сумата и вашата подкрепа ще стане двойно по-силна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата