Медия без
политическа реклама

Държавата очаква в края на март нови 90 млн. лв. данък свръхпечалба от "Лукойл"

Рафинерията се подготвя да работи без руски петрол от 2025 г., увери министърът на икономиката Никола Стоянов

28 Март 2023
Никола Стоянов
Илияна Димитрова
Никола Стоянов

В края на март държавата очаква нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим" да преведе нов данък свръхпечалба от около 90 млн. лв., съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов в интервю пред БНТ. 

В края на 2022 г. бургаската рафинерия внесе 73 млн. лева от допълнителното облагане с 33% на свръхпечалбата през 2022 г. съгласно европейския регламент за фирмите в сектор "горива", чиято цел е да бъдат подпомогнати крайните потребители заради скока на цените на енергията.

Министър Стоянов не даде повече обяснения, но вероятно цитираните нови 90 млн. лв. са авансово плащане на данък печалба по същия този еврорегламент за очакваната печалба през тази година. В последните дни на 48-то Народно събрание депутатите гласуваха още едно допълнително облагане на "Лукойл Нефтохим" - компанията да превежда към фонд "Сигурност на електроенергийната система" всеки месец 70% от ценовата разлика между суровия петрол сорт "Брент" и руския по-евтин петрол "Уралс". Този т.нар. Закон за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт трябва да влезе в сила след ратификация от Европейската комисия, а към момента няма информация одобрението да е получено.

"Лукойл" твърдо спазва плана по дерогацията на забраната за внос на руски петрол. От 1 януари 2025 г. те трябва да спрат да преработват руски суров петрол. Правят се проби с неруски нефт, всеки месец по един танкер с неруски нефт пристига, рафинерията се подготвя да продължи да работи след 2025 г. Няма и друг избор", посочи Стоянов.

Служебният кабинет обмисля още мерки за подпомагане на определени групи от населението, финансирани от обложената свръхпечалба от "Лукойл", така както бяха подпомогнати общественият транспорт в градовете и междуселищните превози. Стоянов обяви, че лансираната отстъпка за горива за търговци в слабо населени места е още в суров вид. Идеята била да се възстанови стара практика на подпомагане на съществуването на магазини в селата. "В момента търговци с бусове обикалят много села и така продават хранителни стоки, често без никакви касови апарати. Искаме да финансираме зареждането на магазините, които много често са на някакви кооперации, и те да продължат да оперират", заяви Стоянов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата